Τελικός Κυπέλλου Ερασιτεχνών – Κυπελλούχος ο Αχιλλέας Νεοκάστρου!

2013-03-13 17.30.36Για πρώτη φορά στην ιστορία 48χρονη ιστορία του ο Αχιλλέας Νεοκάστρου στέφεται Κυπελλούχος Ημαθίας, νικώντας στον τελικό που ολοκληρώθηκε πριν λίγο το Μακροχώρι με 2-0. Η ομάδα του Βασίλη Ιωάννου, έχοντας “διαβάσει” σωστά το παιχνίδι των αντιπάλων του, πέτυχε μία πολύ σπουδαία νίκη και ταυτόχρονα κατέκτησε τον πολυπόθητο τίτλο, τον πρώτο για τη φετινή χρονιά.

Το Imathia Sports News βρέθηκε στο γήπεδο της Βέροιας, κατέγραψε την εξέλιξη του αγώνα, τα παραλειπόμενα, την απονομή στο τέλος αλλά και τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών.

Αρνητικός παράγοντας η παρουσία του κόσμου, που δεν ξεπερνούσε τους 400 καταλαμβάνοντας κυρίως μόνο τις θέσεις κάτω από τα δημοσιογραφικά θεωρεία. Η ώρα διεξαγωγής φαίνεται πως έπαιξε ουσιαστικό ρόλο, αφού οι περισσότεροι γυρίζουν εκείνη την ώρα από την εργασία τους. Αν το παιχνίδι είχε οριστεί βραδινή ώρα σίγουρα θα αποτελούσε πόλο έλξης για περισσότερο κόσμο, ενώ και ένα εισιτήριο με μικρότερο αντίτιμο ίσως προσέλκυε και μικρότερες ηλικίες.

Ανάμεσα στους θεατές, πολλοί πρόεδροι και παράγοντες ομάδων του νομού μας, ενώ όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που θα δημοσιεύσουμε αργότερα, στις κερκίδες του Σταδίου της Βέροιας, βρέθηκαν οι Παντελής Καφές και Παντελής Κωνσταντινίδης, που πρόσφατα είχε βρεθεί σε κάποιες προπονήσεις του Αχιλλέα Νεοκάστρου αφού ο 42χρονος πλέον παλαίμαχος παίκτης του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού είναι προσωπικός φίλος του Δημήτρη Καφέ.

Παρόντες τόσο ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ημαθίας κ. Γιώργος Καραμελίδης αλλά και πολλοί αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού. Διακρίναμε επίσης τον προπονητή της Μικτής Ημαθίας κ. Αντώνη Λυμούση με τον βοηθό του κ. Σάκη Παπαδίνα. Ο αγώνας είχε και τηλεοπτική κάλυψη, καθώς το EUROPE 1 βρέθηκε με 3 κάμερες στο γήπεδο της Βέροιας και θα αναμεταδόσει σε μαγνητοσκόπηση τον τελικό σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Τακτική ανάλυση

Οι δύο προπονητές δεν έκαναν την έκπληξη στα πρόσωπα της αρχικής ενδεκάδας, χρησιμοποίησαν όμως κάποια “τρικ” για να μπερδέψουν ο ένας τον άλλο. Ο τυπικά γηπεδούχος Βασίλης Ιωάννου τοποθέτησε τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο στα χαφ πίσω από τον Δημήτρη Καφέ που αγωνίστηκε στην κορυφή της επίθεσης, ενώ έδωσε εντολή στον Βαλάντη Τοπαλίδη να “ντουμπλάρει” τον 33χρονο επιθετικό όταν η ομάδα έβγαινε μπροστά. Από την άλλη πλευρά, ο Γιάννης Κερλίδης επέλεξε τον Γρηγόρη Ηλιάδη στα στόπερ δίπλα στον Πέτρο Σαλέπη, ανεβάζοντας τον Χρήστο Ζαρογιάννη στα χαφ για να προσδώσει περισσότερη εμπειρία στον νευραλγικό χώρο του κέντρου. Ο Περικλής Βελλίνης είχε μαζί με τον αρχηγό Τάσο Τσακαλίδη την εντολή να μεταφέρουν το παιχνίδι στον άξονα και πολλές φορές οι δύο μέσοι του Μακροχωρίου είχαν ελεύθερο ρόλο ανάλογα προς ποια πλευρά επιτίθονταν η ομάδα.

Ο αγώνας ξεκίνησε στις 15.35, με τα σύννεφα να εμφανίζονται…απειλητικά πάνω από τον ουρανό της Βέροιας, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Διαιτητής της συνάντησης ο κ.Μαλούτας, με βοηθούς τους κ.κ. Παρασίου και Παπαδάκη, ενώ τέταρτος διαιτητής ορίστηκε ο κ. Βρέσκας.

Το παιχνίδι είχε δύο όψεις. Το πρώτο ημίχρονο ήταν αρκετά μοιρασμένο, με τις δύο ομάδες να προσπαθούν να πάρουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και να προσπαθούν κυρίως από τα άκρα να διασπάσουν τις καλά οργανωμένες άμυνες. Η διαρκής κίνηση των Τσακαλίδη και Βελλίνη δημιούργησαν αρκετά προβλήματα στους Τζεϊρανίδη (αμυντικό χαφ), Βαλδήρ και Χαραλαμπίδη (στόπερ), χωρίς όμως να απειληθεί ουσιαστικά η εστία του Σακελλαρίδη. Από την άλλη πλευρά, ο Αχιλλέας με κινητήριους μοχλούς τους Λαμπριανίδη και Παπαδόπουλο “πήραν” σταδιακά κάποια μέτρα στο γήπεδο και παίζοντας κυρίως από τα πλάγια με τον Τοπαλίδη, προσπάθησαν να δημιουργήσουν ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα. Από μία τέτοια εκδήλωση επίθεσης προήλθε και το πρώτο γκολ του Αχιλλέα, σκορ με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος.

Το δεύτερο ημίχρονο χαρακτηρίστηκε από τις πολλές και δυνατές μονομαχίες, με τον διαιτητή της αναμέτρησης να διακόπτει πολλές φορές τον αγώνα για κάποιο φάουλ ή για να παρατηρήσει τους παίκτες με κίτρινη κάρτα (7 στο σύνολο). Το Μακροχώρι μπήκε δυνατά, πίεσε τους τυπικά γηπεδούχους και με κάποια κόρνερ που κέρδισε στο πρώτο 10λεπτο του δευτέρου μέρους απείλησε την εστία του Σακελλαρίδη. Το δεύτερο γκολ όμως του Βαλδήρ, άλλαξε την εικόνα του παιχνιδιού, με τους “ασπρόμαυρους” να ζητάνε πέναλτι σε ανατροπή του Βελλίνη σε μία φάση 10 περίπου  λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα.

Ας δούμε την εξέλιξη του ματς λεπτό προς λεπτό όπως την κατέγραφε η Ειρήνη Σωτηρίου :

1′ Εκτέλεση φάουλ του Τσακαλίδη από αριστερά, η μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Σακελλαρίδη.

3′ Ο Παπαδόπουλος θα χάσει τη μπάλα στον άξονα, ο Βούλγαρης θα πασάρει στον Ηλιάδη, σουτ του τελευταίου η μπάλα πάνω στον Σακελλαρίδη.

18′ Κίτρινη κάρτα Τζεϊρανίδης.

25′ ΓΚΟΛ! Σέντρα του Τοπαλίδη από δεξιά, ο Παπαδόπουλος θα δώσει με τη μία στον Καφέ στο ύψος της περιοχής και αυτός αφού κοντρολάρει σωστά θα σουτάρει, με τον Σταματέλο να μην μπορεί να την αποκρούσει παρότι βρήκε τη μπάλα με τα ακροδάχτυλα (1-0).

29′ Εκτέλεση φάουλ του Λαμπριανίδη, διώχνει δύσκολα ο Σταματέλος.

30′ Σουτ του Ξαγοράρη από το ύψος του πέναλτι, η μπάλα άουτ.

34′ Πολύ ωραία κίνηση του Παπαδόπουλου στον άξονα, δίνει δεξιά στον αμαρκάριστο Μπούφι, ο οποίος θα καθυστερήσει και θα τον προλάβει ο Μπάκανος διώχνοντας σε πλάγιο.

36′ Ο Ντούλας “σκάβει” ωραία για τον Καφέ, αυτός θα επιχειρήσει γυριστό σουτ με τον Σταματέλο να μπλοκάρει σταθερά.

38′ Εκτέλεση φάουλ του Τσακαλίδη, ο Συμεωνίδης θα πιάσει την κεφαλιά από πολύ πλάγια, εύκολα ο Σακελλαρίδης.

43′ Σέντρα του Λαμπριανίδη από δεξιά, ο Καφές αμαρκάριστος στο ύψος του πέναλτι, το σουτ που θα επιχειρήσει θα μπλοκάρει ο Σταματέλος.

46′ Εκτέλεση φάουλ του Ξαγοράρη από αριστερά, ο Ηλιάδης στην πορεία της μπάλας αλλά ο Σακελλαρίδης θα διώξει πριν ο επιθετικός του Μακροχωρίου γίνει απειλητικός.

48′ Κίτρινη κάρτα Μπάκανος.

60′ Παράλληλη πάσα του Τσακαλίδη στον Ξαγοράρη αριστερά, σουτ του τελευταίου θα μπλοκάρει ο Σακελλαρίδης.

63′ Κίτρινη κάρτα Χαραλαμπίδης.

64′ Αλλαγή για το Μακροχώρι, ο Γεωργίου στη θέση του Βούλγαρη.

65′ Εκτέλεση φάουλ του Καφέ, περίεργη τροχιά της μπάλας, δύσκολα ο Σταματέλος θα αποκρούσει στο “Γ” της εστίας.

66′ ΓΚΟΛ! Εκτέλεση κόρνερ του Καφέ από τα δεξιά, ο Βαλδήρ θα επωφεληθεί από τη σύγχυση στην άμυνα και με κεφαλιά θα κάνει το 2-0, μέσα στους ξέφρενους πανηγυριμούς των φίλων της ομάδας (2-0).

67′ Λάθος της άμυνας του Μακροχωρίου, ο Τοπαλίδης θα κάνει το “ένα-δύο” με τον Καφέ, ο Σταματέλος θα προλάβει την κατάλληλη στιγμή τον 33χρονο επιθετικό του Αχιλλέα.

68′ Δεύτερη αλλαγή για το Μακροχώρι, ο Μαυριδόγλου στη θέση του Γρηγόρη Ηλιάδη.

71′ Μεγάλη ευκαιρία για το Μακροχώρι. Εκτέλεση φάουλ του Τσακαλίδη στον άξονα, η μπάλα στο δεξί δοκάρι του Σακελλαρίδη.

72′ Σέντρα του Σαλέπη από αριστερά, ο Μαυριδόγλου θα πιάσει την κεφαλιά άουτ.

75′ Αντεπίθεση για τον Αχιλλέα, ο Τοπαλίδης θα δεχτεί τη μπάλα στα πλάγια θα μπει στην περιοχή με τον Σταματέλο να μπλοκάρει το σουτ του ακραίου επιθετικού.

76′ Κίτρινη κάρτα Ξαγοράρης.

78′ Πολύ δυνατό σουτ του Καφέ από πλάγια δεξιά, η μπάλα λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

79′ Συρτή σέντρα του Ηλιάδη από αριστερά, ο Βελλίνης κινείται πιο γρήγορα από τον Χαραλαμπίδη και στην προσπάθεια του να κάνει την προβολή θα βρεθεί στο έδαφος. Οι φιλοξενούμενοι θα πέσουν πάνω στον κ. Μαλούτα ζητώντας το πέναλτι, με τον ρέφερι της συνάντησης να δείχνει “παίζεται”.

79′ Κίτρινη κάρτα στους Σαλέπη και Τσακαλίδη.

83′ Κίτρινη κάρτα Ντούλας.

85′ Αλλαγή για τον Αχιλλέα, ο Αλέξης Παπαδόπουλος στη θέση του Ντούλα.

87′ Αναγκαστική τρίτη αλλαγή για το Μακροχώρι, ο Θεοδωρίδης στη θέση του Μαυριδόγλου που ζαλίστηκε μετά από χτύπημα στο κεφάλι.

89′ Δεύτερη αλλαγή για τον Αχιλλέα, ο Μοσχόπουλος στη θέση του Χαραλαμπίδη.

90′ Τελευταία αλλαγή στον αγώνα, ο Βαγγέλης Μηλιώτης στη θέση του Καφέ.

Αρχικές συνθέσεις

Αχιλλέας Νεοκάστρου : Σακελλαρίδης, Κουβατσίδης, Βαλδήρ, Χαραλαμπίδης, Τζεϊρανίδης, Τοπαλίδης, Μπούφι, Λαμπριανίδης, Παπαδόπουλος Π., Ντούλας, Καφές.

Μακροχώρι : Σταματέλος, Μπάκανος, Συμεωνίδης Χ., Ηλιάδης Γ., Σαλέπης, Ζαρογιάννης, Βελλίνης, Τσακαλίδης, Ηλιάδης Α., Ξαγοράρης, Βούλγαρης.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected