Γ Εθνική / Τοπικά

Αφιέρωμα Imathia Sports News – ΠΑΣ Λαμία 1964

Μία από τις ιστορικότερες ομάδες στο ελληνικό ποδόσφαιρο επιστρέφει στην Γ’ Εθνική! Ο λόγος για τον ΠΑΣ Λαμία 1964 όπως λέγεται πλέον η ομάδα της Φθιώτιδας, μετά την συγχώνευση με τον Αγρότη Λιανοκλαδίου το καλοκαίρι του 2012. Ο υποβιβασμός επί προεδρίας Αλέξη Κούγια το 2009 στιγμάτισε την ιστορία της ομάδας αλλά και η παρολίγον άνοδος την επόμενη χρονιά (παρά τις 30 νίκες και 4 ισοπαλίες, η τιμωρία των 6 βαθμών από το προηγούμενο πρωτάθλημα της στέρησε την επάνοδο της) προκάλεσαν την παρέμβαση των τοπικών αρχόντων και με τη βοήθεια επιφανών παραγόντων της πόλης, η Λαμία επανήλθε στο προσκήνιο και πλέον φαντάζει από τα μεγάλα φαβορί για την επιστροφή στη Football League.

Ιστορία

Η Στερεοελλαδίτικη ομάδας ιδρύθηκε το 1964 και προέρχεται από μία ακόμη συγχώνευση, του Λαμιακού και της Παλλαμιακής. Αν και οι “κυανόλευκοι” έχουν φτάσει έξι φορές κοντά στην Α’ Εθνική, δεν έχουν καταφέρει ποτέ να πάρουν την άνοδο στην πρώτη κατηγορία. Παρόλα αυτά η πορεία του όλα αυτά τα χρόνια σε συνδυασμό με τις μεγάλες εμφανίσεις κόντρα στις μεγάλες δυνάμεις του Ελληνικού ποδοσφαίρου στο θεσμό του κυπέλλου (2-1 και 1-0) με την ΑΕΚ στο ΔΑΚ Λαμίας και 1-0 με τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο, με το τέρμα των “πρασίνων” να σημειώνεται στο 91′) έχουν κάνει τον Α.Σ. Λαμία ιδιαίτερα δημοφιλή στον νομό Φθιώτιδας.

Η Λαμία έφτασε κοντά στην άνοδο στη Β΄Εθνική μετά από πολλά χρόνια την σεζόν 2006-2007. Όμως τερμάτισε στην 4η Θεση αν και στο πρωτάθλημα είχε μια καταπληκτική πορεία. Μετά από αυτή την ανεπιτυχής σεζόν 20 παίκτες έφυγαν από το σύλλογο και έτσι παρέμειναν μόνο 7 παίκτες. Τη σεζόν 2007-8 πρόεδρος παρέμεινε ο Νίκος Λιόλιος και προχώρησε σε 20 μεταγραφές. Όμως,ούτε έτσι κατάφερε η Λαμία να σταθεί στα πόδια της και έτσι την ομάδα την απέκτησε ο Ν.Παπαδοπουλος και προσέλαβε για προπονητή τον σπουδαίο παίκτη της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, Ντανιέλ Μπατίστα.

Και πάλι όμως η Λαμία δεν κατάφερε τίποτα ιδιαίτερο κατακτώντας με δυσκολία την 13η θέση σώζοντας την κατηγορία 3 αγωνιστικές πριν το τέλος συγκεντρώνοντας 40 βαθμούς, μόλις 7 πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού. Στις 11/7/08 εγινε μια από τις πιο σημαντικές στην ιστορία της ομάδας, ο γνωστός δικηγόρος Αλέξης Κούγιας ήρθε στη Λάμια τελικά όμως αποχώρησε από την ομάδα. Την ίδια χρονιά υποβιβάστηκε στην Δ’ Εθνική κατηγορία. Η Λαμία έφτασε ένα βήμα πριν ανέβει στη Γ’ κατηγορία, με απολογισμό 30 νίκες 4 ισοπαλίες και 0 ήττες, καθως η ποινή 6 βαθμών καθόρισε το πρωταθλημα με πρωταθλητή τον Αχιλλέα. Το καλοκαίρι του 2012 η Λαμία συγχωνεύτηκε με τον Αγρότη Λιανοκλαδίου (που εκείνη την περίοδο ήταν στην Δ’ Εθνική) και έτσι πήρε την θέση της ομάδας από το Λιανοκλάδι. Αντίθετα, ο Αγρότης έπεσε στην Α1 Φθιώτιδας. Την σεζόν 2012/2013 η Λαμια τερμάτισε πρώτη στον 4ο όμιλο στο Περιφερειακό, αφήνοντας 5 βαθμούς πίσω της τον Α.Ο. Καρδίτσας. Πρώτος σκόρερ της Λαμίας βγήκε ο Νίκος Ταμάμης με 7 γκολ, ενώ πίσω του ο Κώστας Μαλισσόβας με 5 γκολ. Μάλιστα την ίδια σεζόν κατέκτησε και το Κύπελλο Φθιώτιδας, νικώντας με 3-1 τον Αχιλλέα Δομοκού στον τελικό.

Γήπεδο

Έδρα του Α.Σ Λαμία είναι το ΔΑΚ Λαμίας. Η χωρητικότητα του γηπέδου είναι 7500 θέσεις, όλες καθήμενων. Το ρεκόρ προσέλευσης κρατάει από το 1968, όταν σε έναν αγώνα της Λαμίας με τα Τρίκαλα στο ΔΑΚ βρέθηκαν πάνω από 11000 φίλαθλοι.

Το γήπεδο χτίστηκε την δεκαετία του 1960 και πριν δέκα χρόνια (το 2004) ανακατασκευάστηκε. Την αγωνιστική περίοδο 2003-04, λόγο της ανακατασκευής, η Λαμία χρησιμοποίησε ως έδρα το γήπεδο της Ροδίτσας, λίγο έξω από την πόλη, όπου μάλιστα στην φιέστα για την άνοδο στην Γ Εθνική βρέθηκαν 6.000 φίλοι της ομάδας.

Ο “ισχυρός” άνδρας

Πρόεδρος της ομάδας είναι ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου, ιδιοκτήτης του Τεχνικού και Εμπορικού Ομίλου “Papaioannou Group” ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της περιοχής και από τους πλέον δημοφιλείς στην Κεντρική Ελλάδα. Η ιδιαίτερη του αγάπη για τον σύλλογο αποδυκνείεται καθημερινά, καθώς οι κινήσεις σε οργανωτικό και αγωνιστικό επίπεδο φανερώνουν του λόγου το αληθές.

Ο γνώριμος προπονητής

Η πρώτη κίνηση ήταν η πρόσληψη ενός ικανού προπονητή, επιλέγοντας τον γνωστό στο Ημαθιώτικο ποδόσφαιρο, Περικλή Αμανατίδη. Ο Θεσσαλονικιός τεχνικός γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 1970. Το 1995 ξεκίνησε την προπονητή του καριέρα με τις ακαδημίες του Αστέρα Αμπελοκήπων και από το 1996 έως το 1999 βρέθηκε στην πρώτη ομάδα. Έγινε έτσι ο νεότερος προπονητής σε ομάδες ΕΠΣΘ και Δ’ Εθνικής. Το 1999 ανέλαβε τον ΑΣ Αμπελοκήπων και έναν χρόνο μετά τον οδήγησε στη Γ’ Εθνική. Έφυγε τον Σεπτέμβριο, εργάστηκε στον Απόλλωνα Κρύας Βρύσης και από το 2001 πανηγύρισε δύο διαδοχικές ανόδους με τον Ποσειδώνα Νέων Πόρων (από τη Δ’ Εθνική στη Β’). Ακολούθησαν οι: Βέροια, Κοζάνη, Αγροτικός Αστέρας, ΠΑΣ Γιάννινα, Καλλιθέα, Αναγέννηση Καρδίτσας, Μακεδονικός και ξανά ο Αγροτικός Αστέρας τη σεζόν 2010-11. Τον Απρίλιο του 2012 αντικατέστησε τον Απόστολο Χαραλαμπίδη στον πάγκο της Νίκης Βόλου και την επανέφερε στη Football League μέσω των play off.

Η προετοιμασία επιπέδου…Super League

Η ομάδα πραγματοποίησε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της στο γραφικό Καρπενήσι, όπου βρέθηκε για 10 ημέρες περίπου, με τον έμπειρο τεχνικό να μένει απόλυτα ικανοποιημένος από το επίπεδο της.

Οι μεταγραφές

Από το ρόστερ της περσινής χρονιάς, την οποία ο ιστορικός σύλλογος κατέκτησε το νταμπλ (πρωτάθλημα στον 4ο όμιλο της Δ’ Εθνικής και Κύπελλο της ΕΠΣ Φθιώτιδας, επικρατώντας στον τελικό του Αχιλλέα Δομοκού με 3-1) αποχώρησαν οι Γιώργος Καταραχιάς, Χρήστος Παπαγεωργίου και Χρήστος Στυλιανός ενώ εντυπωσιακή είναι η ενίσχυση του με παίκτες από υψηλότερο κυρίως επίπεδο (Σπύρος Γόγολος με θητεία σε Κέρκυρα, Πανιώνιο, Καλλιθέα, Άρη, Γιάννινα, Ερμή Αραδίππου και Ολυμπιακό Βόλου, Νίκος Παπαδήμας με θητεία σε Κέρκυρα, Ολυμπιακό Κ20, Γλυφάδα, Νίκη Βόλου, Γιάννης Φιρινίδης με θητεία σε Λεβαδειακό, Αετό Σκύδρας, Αναγέννηση Επανομής, Ηρακλή, Λάρισα, Τόλι Παϊζάνος με θητεία σε Ιεράπετρα, Μακεδονικό, Οδυσσέα Αναγέννησης, Πανσερραϊκό, Φωκικό, Δημήτρης Κατσαδούρος με θητεία σε Ζάκυνθο και Θρασύβουλο, Βασίλης Γαλάνης με θητεία σε Ολυμπιακό Βόλου, Παναθηναϊκό (Κ20), Ξάνθη, Απόλλωνα Καλαμαριάς και Γκαζ Μετάν).

Τα φιλικά

Στις φιλικές αναμετρήσεις ο ΠΑΣ Λαμία έφερε τα εξής αποτελέσματα : με Παμμωλιακό (2-0), με Φωκικό (0-1, αγωνίζεται και σήμερα) και Μυρίκη (1-0).

Δείτε ένα βίντεο – αφιέρωμα για τη Λαμία :

Για το Imathia Sports News, Αργύρης Τσιγγενόπουλος με την πολύτιμη βοήθεια του www.scouter.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected