Football League

Μάκης Κατσαβάκης : “Στόχος η παραμονή”

78a62a352fc1281083752af3c4f0e0d8_LΛίγες μέρες πριν τη σέντρα στο πρωτάθλημα της Football League, ο Μάκης Κατσαβάκης οριοθέτησε τους στόχους του Εθνικού Γαζώρου, που είναι αρχικά η εξασφάλιση της παραμονής.

Ο έμπειρος τεχνικός μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας και ανέλυσε τη φιλοσοφία της ομάδας, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους Σερραίους φιλάθλους.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Επιστροφή στις Σέρρες για μια συνεργασία με τον Εθνικό Γαζώρου που έχει συζητηθεί πολύ από τα ΜΜΕ. Τι ήταν αυτό που λειτούργησε θετικά από την δική σας πλευρά για αυτή την συνεργασία;

«Παρακολουθώ χρόνια την πορεία του Εθνικού Γαζώρου, όπως όλων των ομάδων του Νομού μας, με εντυπωσίασε η πρόοδος που είχε και ο τρόπος που σκαρφάλωσε στις κατηγορίες και ακόμη περισσότερο μου κέντρισε το ενδιαφέρον όταν στο διοικητικό team προστέθηκε και ο Χρήστος ο Μέγκλας, με τον οποίο έχω μία παιδική φιλία, είμαστε πάρα πολύ γνωστοί. Επιπλέον, βλέποντας ότι ο Εθνικός Γαζώρου προσφέρεται, για να γίνει μια ποδοσφαιρική επανάσταση, με βάση ότι αυτή η ομάδα εδρεύει σε έναν νομό που είναι πάρα πολύ πλούσιο από πλευράς ταλέντων. Η γενικότερη φιλοσοφία της ομάδος, και γνωρίζοντας την, πέρυσι με τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή – συμβούλου. Γνωρίζοντας επίσης τους ανθρώπους που προϋπήρχαν στην ομάδα, τους αδελφούς Καλαποτλή, τον Γιώργο και τον Νίκο, διαπίστωσα ότι συμπλέουμε σε πολλά κομμάτια, ότι η ομάδα θα πρέπει να χτιστεί κυρίως από γηγενείς ταλαντούχους. Έχω την αίσθηση, λοιπόν, ότι όλα αυτά συμβάλανε στο να επιτευχθεί αυτή την συνεργασία».

Μετράμε αντίστροφα πλέον για την έναρξη της Football League. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την ομάδα μετά τα φιλικά παιχνίδια που έχουν δοθεί τόσο με ομάδες της κατηγορίας αλλά και με ιστορικά σωματεία που έχουν πρωταγωνιστήσει και πρωταγωνιστούν ακόμα στην μεγάλη κατηγορία; Είναι έτοιμος ο Εθνικός για να μπει στη μάχη της Football League;

«Ξεκινήσαμε νωρίς την προετοιμασία, θέλοντας να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό όπλο έναντι των αντιπάλων, και αυτό είναι το τρέξιμο. Όχι ότι οι άλλοι αντίπαλοι δεν θα τρέχουνε. Η βαθιά τομή που θα γινότανε στο περσινό δυναμικό, μας «δημιουργούσε» κάποια προβλήματα, όσον αφορά την συνοχή της ομάδος. Δηλαδή, με τον ερχομό νέων παιδιών και μπαίνοντας σε μία κατηγορία η οποία διασπάστηκε σε δύο ομίλους, με τον δικό μας όμιλος, εκ των πραγμάτων, να είναι πιο ισχυρός, με ιστορικές ομάδες, με πόλεις που διαθέτουν πάρα πολύ κόσμο και μία προϊστορία πάρα πολλή μεγάλη. Εμείς προετοιμαστήκαμε αυτό το διάστημα. Είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε 9 εβδομάδες προετοιμασία, κάναμε αρκετά φιλικά παιχνίδια, με ομάδες της κατηγορίας μας και λίγο πιο μεγάλες. Εμπλουτίσαμε, κυρίως με εμπειρίες τα παιδιά τα νέα, που ερχόταν από ακαδημίες. Και βέβαια είμαστε σε μία μεταβατική φάση, για να δούμε κατά πόσο αυτά τα παιδιά θα μπορέσουν να αντέξουν τα φορτία και την σκληρή κατηγορία που είναι η Β’ Εθνική. Τώρα, το πόσο έτοιμοι θα είμαστε αυτό θα το δείξει η διάρκεια. Πάντα οι ομάδες οι οποίες χτίζονται σχεδόν εκ θεμελίων, στην αρχή έχουν κάποια ταρακουνήματα, αλλά όταν οι σχέσεις έχουν καλλιεργηθεί σε ένα καλό επίπεδο και υπάρχει μία ηρεμία στην ομάδα, ξεπερνιέται εύκολα αυτή η ποδοσφαιρική τρικυμία, η οποία ενδεχομένως να έχει και απώλεια βαθμών, ενδεχομένως και να μην έχει. Πάντως, είναι ξεκάθαρη η εικόνα, ότι στην ομάδα μας βασιλεύει μία ηρεμία, μία ιεραρχία, αυστηρή, και αυτά θα είναι τα όπλα τα οποία ήδη τα έχουμε».

Στο ρόστερ φέτος συμμετέχουν ποδοσφαιριστές που για πρώτη φορά αγωνίζονται σε επαγγελματικό επίπεδο – είτε παίκτες της περσινής ομάδας νέων ή καινούρια παιδιά από αξιόλογα σωματεία και ακαδημίες. Έχουν ανταποκριθεί στις έως τώρα αγωνιστικές ανάγκες;

«Κάποια παιδιά ήρθανε με αυστηρά κριτήρια στην ομάδα. Και από τον ευρύτερο χώρο τον δικό μας, τον Νομό Σερρών και από την Θεσσαλονίκη, από κάποιες ακαδημίες και λίγο μακρύτερα, και ορισμένα παιδιά από την Β΄ ομάδα. Εκείνο που εγώ δεν μπορώ να ξέρω, και θα το διαπιστώσω από την πάροδο του χρόνου και των παιχνιδιών, είναι ο ψυχισμός τους, το οποίο είναι ένα στοιχείο πάρα πολύ ισχυρό  για να μπορέσουνε τα παιδιά να ανταποκριθούνε. Δηλαδή είναι ένα κομμάτι που εμείς το θεωρούμε επιστέγασμα. Πρέπει να έχεις τεχικοτεχνικές ικανότητες, αλλά ο ψυχισμός είναι αυτός ο οποίος θα αποτελέσει το επιστέγασμα. Αν αυτό το κομμάτι κάποια παιδιά το έχουνε και μας το παρουσιάσουν στα επίσημα παιχνίδια, γιατί διαφέρουν τα φιλικά με τα επίσημα, τότε συμβάλει θετικά στο να ενσωματωθούν στην ομάδα, να προσφέρουν και παράλληλα να γίνουν τολμηρά. Και βέβαια σε αυτή την προσπάθεια υπάρχει και ένα επενδυτικό κομμάτι. Στην όλη αυτή στρατηγική που έχουμε χαράξει στην ομάδα, στοχεύουμε στο να βγούνε κάποια παιδιά τα οποία θα δώσουν και μία οικονομική ανάσα στον σύλλογο».

Το δέσιμο των νέων ποδοσφαιριστών με τους πιο έμπειρους πέτυχε;

«Δεν μπορώ να το πω μετά βεβαιότητας, αλλά είμαι σίγουρος ότι οδεύουμε προς επιτυχία. Τουλάχιστον από την πλευρά μου, και για αυτό το κομμάτι μπορώ να μιλήσω με σιγουριά, δεν κάνω διαχωρισμό, ποιος είναι ο παλιός ποιος είναι ο καινούργιος. Όλους τους βλέπουμε το ίδιο. Και από την προσωπική μου εμπειρία αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τους χρειαζόμαστε όλους. Και όταν πλέον έρθει η στιγμή, όπως πέρυσι, που στην ομάδα υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα και το λέω έτσι χαριτολογώντας, χρειάζεται γενική επιστράτευση σε μία ομάδα. Τότε καλούμαστε να έχουμε ακόμη και τα γυναικόπαιδα σε μία ετοιμότητα, εννοώντας τα παιδιά μικρής ηλικίας, τα οποία πρέπει να τα έχουμε ετοιμάσει. Έτσι ο σεβασμός πρώτα ξεκινάει από μένα, από το προπονητικό team. Και βέβαια οι έμπειροι είναι αυτοί οι οποίοι θα χτίσουνε την αυτοπεποίθηση των παιδιών. Θα δούμε πόσο θα είναι έτοιμοι. Ευελπιστώ ότι κάποιοι πατήσανε και πατάνε καλά. Όταν θα αποτινάξουν τα φορτία που έχουν τώρα, λόγω της μεγάλης και παρατεταμένης ζέστης αλλά και του προγράμματος που έχουμε χαράξει επάνω στα παιδιά, θα δούμε καλύτερα τρεξίματα, αυτό είναι σίγουρο. Μάλιστα αν αυτοί οι πρώτοι αγώνες συνοδευτούν και με καλή συγκομιδή βαθμών θα βοηθήσουν στο να το πετύχουμε αυτό το δέσιμο, ανεβάζοντας την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση τους. Θα πρέπει να μάθουν να γίνουν δυνατοί μέσα από αυτές τις μάχες που δίνουμε, και μάλιστα από τα φιλικά ήδη πήρανε μία γεύση για το πόσο σκληρή θα είναι η κατηγορία. Πρέπει να είναι πάρα πολύ δυνατοί και ψυχικά και σωματικά».

Και μία ερώτηση κοινότυπη αλλά που όλοι θέλουν να ακούσουν την απάντηση από τα χείλη ενός προπονητή…. Ποιος είναι ο στόχος της ομάδας φέτος;

«Δεν τρέφω ψευδαισθήσεις, ούτε αυταπάτες. Είμαστε σε έναν όμιλο πάρα πολύ δύσκολο με βάση το μπάτζετ και την βαθιά τομή που έχει γίνει στην ομάδα, σίγουρα ο στόχος μας είναι η παραμονή. Αν αυτή επιτευχθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα, όπως κάθε ομάδα που πετυχαίνει γρήγορα τον στόχο της μπορεί να έχει μετά και κάτι άλλο στο μυαλό της. Εμείς σαν πρωταρχικό στόχο, χωρίς να αεροβατούμε είναι ότι η ομάδα πρέπει να ξεκινήσει για να μείνει στην κατηγορία, διότι αν δούμε τους αντιπάλους μας, είμαστε σε μία πολύ ισχυρή κατηγορία».

Οι φίλαθλοι αποτελούν όπως συνηθίζουμε να λέμε το 12ος παίκτη μιας ομάδας. Ποιο μήνυμα θα στέλνατε εσείς μέσα από την ιστοσελίδα της ΠΑΕ προς τους Σερραίους φιλάθλους;

«Να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια, να δούνε λίγο πλατύτερα το ποδόσφαιρο και την δική τους τοποθέτηση μέσα στον συγκεκριμένο χώρο. Να συμπλεύσουν με την δική μας σκέψη, την δικιά μου , των συνεργατών μου αλλά και της διοίκησης. Να βοηθήσουν τα νέα τα παιδιά και εκείνο που μπορούμε να πούμε εμείς σαν ομάδα, εμείς σαν επιτελείο και εγώ σαν προπονητής, είναι ότι θα προσπαθήσουμε να δώσουμε καλό θέαμα. Βέβαια αυτό δεν γίνεται πατώντας ένα κουμπί. Περνάμε μία διαδικασία, ένα μεταβατικό στάδιο, το οποίο, όπως είπα και προηγούμενα θα έχει κάποιο κόστος. Εμείς αν μπορούμε να αποφύγουμε το βαθμολογικό κόστος, αυτό θα μας απελευθερώσει και στην διάρκεια και σε βάθος χρόνου θα δώσουμε ένα καλό θέαμα, αντάξιο βέβαια του ονόματος αλλά και της υπάρχουσας δύναμης που διαθέτουμε».

Μένοντας στο κομμάτι των φιλάθλων θα ήθελα να μου σχολιάσετε, αυτό το οποίο ζήσαμε στον πρώτο επίσημο αγώνα του Εθνικού με τη Νίκη Βόλου για το Κύπελλο, όπου εκεί οι φίλαθλοι έως το τέλος στήριζαν την ομάδα παρά το αρνητικό αποτέλεσμα.

«Χρειαζόμαστε τους φιλάθλους και στη δύσκολη στιγμή.  Σωστά το εντόπισες, ότι την Κυριακή παίξαμε το πρώτο επίσημο που δεν ήμασταν σε καλή κατάσταση, με αρκετά προβληματάκια σε ορισμένα παιδιά και η βοήθειά τους ήταν συγκινητική. Ήρθε ακριβώς την ώρα που την χρειαζόμασταν και για αυτό και ανακάμψαμε στο τελευταίο 35λεπτο. Και έχω την αίσθηση ότι αν είχαμε περισσότερο χρόνο ενδεχομένως να κάναμε την ανατροπή. Είναι πολύ σημαντική η βοήθειά τους. Τους περιμένουμε, τους θέλουμε κοντά μας και με την αγορά καρτών διαρκείας».

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected