Εθνικές Ομάδες

Μουντιάλ Ποδοσφαίρου – Σκέψεις για 40 ομάδες!

6553b55e2cf062c7550b9be549310675_LΠριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας (FIFA), Σεπ Μπλάτερ, εξέφρασε την άποψη ότι η Αφρική και η Ασία εκπροσωπούνται από υπερβολικά λίγες ομάδες στην τελική φάση του Μουντιάλ.

Ο Ελβετός παράγοντας δεν ανέφερε το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των ομάδων που μετέχουν στα τελικά και ο οποίος σήμερα είναι 32, ωστόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας (UEFA), Μισέλ Πλατινί, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, δηλώνοντας ότι πρέπει να αυξηθούν οι ομάδες σε 40, προκειμένου να μείνει σταθερός ο αριθμός των ομάδων από την Ευρώπη στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού.

Με δηλώσεις του στη σημερινή έκδοση των “Times”, ο παλαίμαχος Γάλλος διεθνής τόνισε: «Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Μπλάτερ ότι χρειαζόμαστε περισσότερες αφρικανικές και ασιατικές (ομάδες). Όμως, αντί να βγάλουμε μερικές ευρωπαϊκές, πρέπει να πάμε στις 40 ομάδες στο Παγκόσμιο Κύπελλο». Ο Πλατινί επισήμανε ακόμη ότι τα μέλη της FIFA έχουν αυξηθεί στα 209, αριθμός που θα πρέπει επίσης να φανεί μελλοντικά στους αριθμούς των ομάδων στο Μουντιάλ, πιθανότατα από το 2018 στη Ρωσία. «Υπάρχουν περισσότερες χώρες, οπότε γιατί να μειωθούν οι ομάδες; Σαράντα δεν είναι τόσο κακός αριθμός. Έχεις τρεις ημέρες περισσότερης διοργάνωσης και κάνεις περισσότερους ανθρώπους χαρούμενους» υπογράμμισε ο επικεφαλής της UEFA, προσθέτοντας ότι κάθε ένας από τους οκτώ ομίλους θα έχει σε αυτή την περίπτωση πέντε ομάδες, αντί για τέσσερις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας (2014), η Ευρώπη έχει 13 θέσεις, η Νότια Αμερική 4.5 (συν τη διοργανώτρια Βραζιλία), η Αφρική 5 και η Ασία 4.5. Η τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου είχε 16 ομάδες από τη δεύτερη διοργάνωση (1934) και μετά, αριθμός που αυξήθηκε σε 24 το 1982 και σε 32 το 1998. Από το 2016 και μετά η τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος θα διεξάγεται με 24 ομάδες (έναντι 16).

*onsports.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected