Κατηγορίες
Γενικά

ΟΑΕΔ – Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα

oaed-epidoma-anergonΣε χιλιάδες ανέργους με ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ ετησίως απευθύνεται το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων, ύψους 200 ευρώ το μήνα, στα κριτήρια του οποίου δεν περιλαμβάνεται το τεκμαρτό εισόδημα, που καθιερώνει η κυβέρνηση από 1ης-1-2014. Σύμφωνα με αναλυτική εγκύκλιο του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ανεργίας πέραν των 12 μηνών και είναι ηλικίας από 20-66 ετών.

Το όριο του οικογενειακού εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 586,08€ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας, ενώ ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό, ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα από κάθε πηγή –με εξαίρεση τις αποζημιώσεις απόλυσης- του προηγούμενου από την άσκηση του δικαιώματος οικονομικού έτους του ανέργου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του.

Το επίδομα μακροχρονίως ανέργου, το επίδομα ανεργίας, ασθένειας και μητρότητας δεν λαμβάνονται υπόψη για τον κατά περίπτωση προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος. Ως μακροχρόνια άνεργοι – δικαιούχοι θεωρούνται όσοι έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί 12μηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής 12μηνής επιδότησης λόγω ανεργίας. Ο άνεργος υποχρεούται να προσέλθει ο ίδιος στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του ή της τελευταίες επιδότησής του, προκειμένου να υποβάλει αίτηση και να αξιώσει απαίτηση για τη χορήγηση επιδόματος μακροχρονίως ανέργου, μέσα σε διάστημα 2 μηνών από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας.

Διακοπή επιδότησης

Η καταβολή του επιδόματος μακροχρονίως ανέργου διακόπτεται στην περίπτωση κατά την οποία ο άνεργος:

• Αναλαμβάνει μισθωτή ή μη δραστηριότητα.
• Δεν αποδειχθεί προτεινόμενη από τον ΟΑΕΔ θέση εργασίας συναφή με τα τυπικά προσόντα και τις δεξιότητές του.
• Απολέσει την ιδιότητα του ανέργου για οποιονδήποτε λόγο.
• Δεν εμφανισθεί στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΕΑΔ κατά τον τρίτο μήνα ελέγχου επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Δικαιολογητικά

Ο δικαιούχος για να λάβει το επίδομα μακροχρονίως ανέργου υποβάλει τα κάτωθι δικαιολογητικά:

• Επικυρωμένο αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του προηγούμενου της αίτησης οικονομικού έτους, από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή ΚΕΠ, ή απλή φωτοτυπία του ως άνω εκκαθαριστικού σημειώματος.
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τους έχοντες ανήλικα τέκνα.
• Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (δελτίο ταυτότητας, διαβατήριο κ.λπ.).

Το δελτίο ανεργίας μετά τη λήξη της επιδότησής του ως μακροχρονίως ανέργου, θα ισχύει για ένα τρίμηνο, ως δελτίο ανεργίας μη επιδοτούμενου ανέργου, εφ’ όσον ο κάτοχός του εξακολουθεί να είναι άνεργος.

*Ελευθεροτυπία

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected