Κατηγορίες
Ποδόσφαιρο Κόσμος

Δανία – Ένα αφιέρωμα στον “δάσκαλο” που έφυγε…(vid)

b9de5235ff8e210e94f51bf4f38438e1_LΟ άνθρωπος που οδήγησε τη Δανία στην κατάκτηση του EURO 1992, Ρίτσαρντ Μόλερ Νίλσεν, έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Πέμπτης σε ηλικία 76 ετών

Στο πένθος βυθίστηκε το ποδόσφαιρο της Δανίας την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου ενός από τους «θρύλους» του αθλήματος της χώρας. Ο… δάσκαλος της Δανίας, ο άνθρωπος που οδήγησε την εθνική ομάδα της χώρας στην κατάκτηση του μοναδικού τίτλου στην ιστορία της, Ρίτσαρντ Μόλερ Νίλσεν, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, αφήνοντας ως παρακαταθήκη το καλοκαίρι του ’92!

Το Onsportsαποχαιρετά τον μεγάλο Νίλσεν και θυμάται την καριέρα του ανθρώπου που άλλαξε για πάντα την ιστορία του ποδοσφαίρου της Δανίας, από το… πουθενά!

Άτυχος ως παίκτης

Γεννημένος στο Ούμπερουντ στις 19 Αυγούστου 1937, ο Νίλσεν ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Οντένσε το 1955. Ως παίκτης έμελλε να αποδειχθεί άτυχος, αφού ένας σοβαρός τραυματισμός τον ανάγκασε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση το 1962, μόλις επτά χρόνια μετά το ντεμπούτο του, σε ηλικία 28 ετών! Πρόλαβε να φορέσει τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Δανίας δυο φορές, πριν αποχωρήσει από τους αγωνιστικούς χώρους.

Πρακτική και… επιστροφή στο «σπίτι»!

Μετά τον τραυματισμό του έμεινε εκτός ποδοσφαίρου για μια σεζόν και το καλοκαίρι του 1962 ανέλαβε την πρώτη του προπονητική θέση, στην Μπρόμπιβερκ, ομάδα γ’ κατηγορίας της Δανίας. Έπειτα από μια χρονιά… πρακτικής άσκησης και μια σεζόν μακριά από την προπονητική (1963-64), ήρθε το κάλεσμα της ομάδας της καρδιάς του, αφού το καλοκαίρι 1964 ανέλαβε τα «ηνία» της Οντένσε.

Στα επόμενα 25 χρόνια κάθισε επίσης στους πάγκους των Έσμπιεργκ, Σβέντμποργκ, επέστρεψε στην Οντένσε,  ενώ το 1978 ανέλαβε την U-21 της Δανίας. Το καλοκαίρι του ’87 έγινε βοηθός προπονητή στην ομάδα ανδρών της Δανίας και η πόρτα προς τη δόξα άνοιξε.

Από… λάθος, «βασιλιάς» της χώρας!

Η μεγαλύτερη ευκαιρία της καριέρας του «άνοιξε» το 1990. Ο προπονητής της Δανίας, Σεπ Πιόντεκ, παραιτήθηκε και η ομοσπονδία κλήθηκε να βρει νέο τεχνικό. Το όνομα του Νίλσεν «έπεσε» στο τραπέζι από νωρίς, όμως οι άνθρωποι της ομοσπονδίας ήθελαν ξένο τεχνικό. Έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στον Γερμανό, Χερστ Βόλερς, όμως το συμβόλαιό του με την Έρντινγκεν δεν μπορούσε να «σπάσει». Έπειτα από αρκετό καιρό, με την ομοσπονδία της Δανίας να… διασύρεται παγκοσμίως λόγω της ανικανότητάς της βρει προπονητή, ο Ρίτσαρντ Μόλερ Νίλσεν ανακοινώθηκε ως νέος ομοσπονδιακός τεχνικός.

Σε διάστημα δυο ετών κατάφερε να φτιάξει μια ομάδα η οποία τερμάτισε δεύτερη στα προκριματικά για το EURO 1992, χάνοντας τη θέση στα τελικά από τη Γιουγκοσλαβία με έναν βαθμό διαφορά. Η πολιτική κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία όμως έμελλε να χαρίσει στον Νίλσεν και στους Δανούς μια ευκαιρία που δεν την άφησαν να περάσει ανεκμετάλλευτη.

Από τις παραλίες, στην κορυφή της Ευρώπης

Λίγους μήνες πριν την διοργάνωση, ο εμφύλιος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία κόστισε στην τελευταία τη θέση της στο EURO 1992. Οι Δανοί ποδοσφαιριστές απολάμβαναν τις διακοπές τους όταν ενημερώθηκαν ότι θα συμμετάσχουν στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Χωρίς να αγχωθούν ιδιαίτερα, «κατέβηκαν» στα γήπεδα της Σουηδίας και σόκαραν τον ποδοσφαιρικό πλανήτη κατακτώντας τον τίτλο! Ο Νίλσεν έκανε… μαεστρικό κοουτσάρισμα, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά όπου η Δανία βρέθηκε απέναντι στην κάτοχο του τροπαίου, Ολλανδία.

Ο «μεγάλος» Πέτερ Σμάιχελ απέκρουσε το πέναλτι του Μάρκο φαν Μπάστεν σε μια επεισοδιακή διαδικασία πέναλτι η οποία βρήκε νικητές τους Δανούς, να πανηγυρίζουν την πρόκρισή τους στον μεγάλο τελικό.

Στο στάδιο «Ούλεβι» του Γκέτεμποργκ οι Δανοί παρέδωσαν μαθήματα αμυντικού ποδοσφαίρου και αντεπιθέσεων, νικώντας 2-0 τη Γερμανία, κατακτώντας το μοναδικό τρόπαιο στην ιστορία τους! Τα γκολ των Δανών σημείωσαν οι Γένσεν και Βίλφορτ.

Η ενδεκάδα της Δανίας στον τελικό ήταν η εξής: Σμάιχελ, Όλσεν, Πίχνικ, Νίλσεν, Σίβεμπεκ, Κριστόφτ, Γένσεν, Βίλφορτ, Λάρσεν, Λάουντρουπ, Πόβλσεν. Αγωνίστηκε και ο Κρίστιανσεν.

http://youtu.be/YyEw5c7wgyY

*onsports.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected