Κατηγορίες
Super League 1

ΠΑΟΚ VS Ολυμπιακός – Ιστορίες από το παρελθόν

e1b516c646622ab62a1598ff93a63fff_LΙδιαίτερα είναι πάντα τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό και η ιστοσελίδα του «Δικεφάλου του Βορρά» θυμάται κάποιες χαρακτηριστικές ιστορίες…

Το βράδυ της Κυριακής όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην Τούμπα. Οι γύρω δρόμοι θα έχουν αδειάσει. Οι καφετέριες σε  Θεσσαλονίκη και Αθήνα θα είναι ασφυκτικά γεμάτες και μοναδικό αντικείμενο συζήτησης θα είναι η μπάλα. Αγώνες όπως αυτός του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό είναι εκείνοι που – υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις – μπορούν να βοηθήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο να κοιτάξει μπροστά και ν’ ανέβει επίπεδο.

Οι πρώτες νίκες

Η πρώτη αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στην Α’ Εθνική τελείωσε με νικητή τον ΠΑΟΚ. Το σκορ ήταν 2-0 και τα γκολ πέτυχαν οι Λέανδρος και Κατικαρίδης. Ο Δικέφαλος ήταν νικητής και στο ντέρμπι του δεύτερου γύρου στο γήπεδο Καραϊσκάκη με 2-1. Δίχτυα βρήκε και πάλι ο Λέανδρος και ο Χαβανίδης. Η ήττα αυτή ανάγκασε την ομάδα του Πειραιά να απολύσει τον Ιταλό προπονητή, Μπρούνο Βάλε.

Αναβολή λόγω καιρού και Γιούτσου

Στις 03.01.1965, ο αγώνας ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, λόγω κακών καιρικών συνθηκών, αναβλήθηκε για την επομένη. Τη Δευτέρα 04.01, λοιπόν, όντως ο καιρός είχε βελτιωθεί σημαντικά και η Τούμπα ήταν κατάμεση. Ο Αυστριακός διαιτητής Πολ Σίλερ, όμως, έκρινε πως το γήπεδο ήταν ακατάλληλο για την τέλεση του αγώνα.

Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε από τον κόσμο ως εσκεμμένη προκειμένου να μην γίνει ο αγώνας και ο Ολυμπιακός να προλάβει να εκδώσει το δελτίο του Νίκου Γιούτσου και οδήγησε σε εκτεταμένα επεισόδια. Τελικά, η αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου, ο Γιούτσος όντως πρόλαβε ν’ αγωνιστεί κι ο Ολυμπιακός επικράτησε 0-4.

Η επιστροφή του Κούδα

Τη δεκαετία του ’60 το πρόσωπο της διαμάχης ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό ήταν ο Γιώργος Κούδας και η μεταγραφή του στην ομάδα του Πειραιά που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ο «Μεγαλέξανδρος» έμεινε στον Πειραιά από τον Ιούλιο του 1966 μέχρι τον Ιούλιο του 1968 δίχως να αγωνιστεί παρά μόνο σε ένα φιλικό ματς μέχρι να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ.

Η επιστροφή του στην Τούμπα με αντίπαλο του Ολυμπιακό ήταν στις 20.04.69 κι εκείνος ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής με τις επιδόσεις του μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ανοιξε το σκορ μόλις στο 1’, ενώ πέτυχε και το νικητήριο γκολ εκείνου του 2-1 στο 88’. Για τον Ολυμπιακό είχε σκοράρει ο Σιδερης.

*onsports.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected