Κατηγορίες
Ποδόσφαιρο

Μουντιάλ 2014 – Σοκαριστικά τα στοιχεία για τη διοργάνωση του Κατάρ!

02e218e0877325d31d8a5a5da39247d6_LΠολλά είναι τα σύννεφα που έχουν συγκεντρωθεί πάνω από την διοργάνωση του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, με την έκθεση διεθνούς ομοσπονδίας συνδικαλιστικών οργανώσεων να σοκάρει με τα στοιχεία που αναφέρει.

Σε αυτή την έκθεση καταγράφονται οι συνθήκες εργασίας και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκτυλίσσονται στη χώρα που θα διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022. Από τα στοιχεία που έδωσαν οι πρεσβείες της Ινδίας και του Νεπάλ, η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ΙΤUC) εκτιμά ότι περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι είναι πιθανό να πεθάνουν μέχρι το Μουντιάλ 2022, εάν δεν αλλάξουν οι συνθήκες εργασίας.

Όπως αναφέρει η «Huffington Post», το Κατάρ είναι μια χώρα με πρόσοψη κυβέρνησης. Οι μετανάστες εργάτες από το εξωτερικό ζουν σε άθλιες συνθήκες και εξαρτώνται από τους εργοδότες τους, οι οποίοι ελέγχουν τις κάρτες ταυτότητας τους και τις βίζα τους. Η εργασία στην έξι ημέρες την εβδομάδα κάτω από την αφόρητη ζέστη, οδηγεί στην αύξηση των θανάτων των εργατών, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης .

«Οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν ζώα, όπως τα άλογα που ζουν σε ένα στάβλο. Μία εξουσία από μεσίτες στο Κατάρ μεσίτες έχουν επιλέξει να χτίσουν μία σύγχρονη οικονομία στις πλάτες των εκμεταλλευόμενων, υποδουλώνοντας κυριολεκτικά τους εργαζόμενους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η έκθεση αυτή έρχεται μετά την πρόσφατη έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας στη FIFA να αντιμετωπίσει τις εμφανείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιβάλλουν την κατασκευή των εγκαταστάσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ επισήμανε ότι και η Ομοσπονδία φέρει ευθύνη, αλλά δεν μπορεί να εμπλακεί στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η (Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία) ITUC ζητάει από το Κατάρ να καταργήσει το σύστημα Kafala, μια μορφή χορηγίας που «δένει» τον ξένο εργαζόμενο μετανάστη με τον εργοδότη της χώρας υποδοχής . Είναι κοινή πρακτική για τους εργοδότες να κατάσχουν τα διαβατήρια ή να αρνούνται να εκδώσουν τα δελτία ταυτότητας για να κρατήσουν τους εργαζόμενους σε αιχμαλωσία, σύμφωνα με την έκθεση. Η ομοσπονδία καλεί επίσης το Κατάρ να θεσπίσει νόμους που θα εγγυώνται τα προς το ζην και τα δικαιώματα συλλογικής διαπραγμάτευσης των εργαζομένων.

*onsports.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected