Διάφορα

ΕΠΟ – Yπέγραψε ψήφισμα της UEFA, αλλά αρνείται να το εφαρμόσει!

crime_scene_390_2506Στην Ελλάδα ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής δηλώνει αρνητικός στη διερεύνηση των κατά την UEFA ύποπτων παιχνιδιών και απορρίπτει την πειθαρχική διερεύνησή τους από τα όργανα του ποδοσφαίρου.

Όμως πριν από λίγες ημέρες στο συνέδριο της UEFA όπου ήταν παρόν υπέγραψε ψήφισμα για την καταπολέμηση των «στημένων αγώνων» το οποίο προβλέπει την ενεργοποίηση των πειθαρχικών ποδοσφαιρικών οργάνων για τη διερεύνηση των «στημένων».

Έχουμε λοιπόν το οξύμωρο σχήμα, ο διφυής πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Σαρρής να υπογράφει στην UEFA αυτά που αρνείται να εφαρμόσει στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ψήφισμα 11 σημείων με τίτλο “ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ενωμένο για την ακεραιότητα του παιχνιδιού” ενέκριναν την Πέμπτη (27/03) 54 Ομοσπονδίες-Μέλη της UEFA, στο XXXVIII τακτικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι της Ανεξαρτησίας στην Αστάνα του Καζακστάν.

Το ψήφισμα, που παρουσιάστηκε από τον Αλεξάντερ Σεφέριν (Aleksander Čeferin), δεύτερος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων της UEFA, έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των στημένων παιχνιδιών και της διαφθοράς και εξετάζει πέντε συγκεκριμένα θέματα: Την εκπαίδευση, τη ρύθμιση, την υποβολή εκθέσεων, την επιβολή του νόμου και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων.

Με την έγκριση του ψηφίσματος, οι Ομοσπονδίες-Μέλη της UEFA συμφώνησαν να:

• να εκπαιδεύσουν την εγχώρια ποδοσφαιρική «οικογένειά» τους, έχοντας ένα συνεκτικό σχέδιο για την εκπαίδευση και την προστασία / πρόληψη
• εναρμόνιση των ρυθμίσεών τους (ελάχιστες προδιαγραφές / κατάργηση παραγραφών)
• να εφαρμόσουν συστήματα αναφοράς / διαδικασίες
• να συνεργάζονται με τις εγχώριες υπηρεσίες επιβολής του νόμου
• να εφαρμόσουν αυστηρές κυρώσεις για τυχόν πρόσωπα που εμπλέκονται σε στημένα παιχνίδια

“Ζητούμε από τις Ενώσεις-Μέλη της UEFA να συντάσσονται με την UEFA -και θα έχουν την πλήρη υποστήριξή μας- προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή τη μάστιγα, η οποία είναι μια πραγματική απειλή για την ψυχή του αθλήματός μας”, δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί .

Η UEFA τροποποίησε πρόσφατα τους πειθαρχικούς κανονισμούς της για την καταπολέμηση του κινδύνου χειραγώγησης αγώνων έτσι, ώστε τα στημένα παιχνίδια, η δωροδοκία ή / και η διαφθορά να μην υπόκεινται σε καμία παραγραφή. Επιπλέον, οι εν λόγω κανονισμοί δίνουν τη δυνατότητα στην UEFA να εφαρμόσει αυστηρές κυρώσεις στο πλαίσιο της προσέγγισης για “μηδενική ανοχή” εναντίον αυτής της απειλής. Είναι επίσης ευθυγραμμισμένοι με την πολιτική της UEFA για τη συνεργασία με τις αστυνομικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη.

Πώς αποκαλύφθηκε η χειραγώγηση από υπάλληλο

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, επίσης, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στο συνέδριο της UEFA την Αλίνα Στετένκο (Alina Stetenco), τεχνικό της εθνικής γυναικών Κ-17 της Μολδαβίας. Η Στετένκο παρείχε βασικές πληροφορίες, που βοήθησαν στην πρόσφατη εφ όρου ζωής τιμωρία του από το ποδόσφαιρο ενός Μολδαβού ανώτερου υπάλληλου, ο οποίος προσπάθησε να χειραγωγήσει έναν αγώνα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Under-17 Γυναικών, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο (αυτόν του 2013).

“Η Αλίνα είπε «όχι». Είπε «όχι» στο στήσιμο παιχνιδιών, «όχι» στον εκφοβισμό και «όχι» στη διαφθορά στο ποδόσφαιρο. Έδειξε παράστημα γι αυτό που πίστευε και αυτός είναι ο λόγος που της αξίζει σήμερα ένα standing ovation. Έδωσε το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουμε”, δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA στους παρευρισκόμενους στο Κογκρέσο.

Ως μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η UEFA θα εφοδιάσει τους υπαλλήλους ακεραιότητας σε κάθε Ομοσπονδία-Μέλος της με επιπρόσθετο υλικό για την εκστρατεία “Αναγνώριση, Απόρριψη και Έκθεση” (“Recognise, Reject and Report”), που θα παρουσιαστεί και θα διανεμηθεί στους συλλόγους και τις ομάδες για να συμμετέχουν σε διοργανώσεις της UEFA.

Τα καθήκοντα των integrity officers

Οι αξιωματικοί ακεραιότητας (integrity officers) ενεργούν ως σύνδεσμος μεταξύ των ποδοσφαιρικών αρχών και των κρατικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, σε σχέση με ύποπτα προς χειραγώγηση παιχνίδια. Θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και εμπειρίες με τη διοίκηση της UEFA, θα παρακολουθούν την πειθαρχική διαδικασία και θα συντονίζουν τις σχετικές δράσεις, καθώς και τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τα οποία είναι ανεκτίμητα για τους παίκτες, τους διαιτητές και τους προπονητές .

Τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της UEFA θα ενισχύσουν, επίσης, τη διευκόλυνση της υποβολή εκθέσεων. Εκτός από το Σύστημα Ανίχνευσης Στοιχηματική Απάτη (BFDS) και τη δημιουργία του δικτύου Αξιωματικών Ακεραιότητας, η UEFA έχει θέσει σε εφαρμογή τηλεφωνική υπηρεσία σε τέσσερις γλώσσες. Και από την 1η Ιουλίου 2014 θα ξεκινήσει μια Ιστοσελίδα Ακεραιότητας σε επτά γλώσσες, προκειμένου να υποστηρίξει τη διαδικασία υποβολής αναφορών μέσω UEFA.org.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας πρόληψης και ανίχνευσης, μέσω του BFDS, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία παρακολουθεί πάνω από 30.000 αγώνες της UEFA και εγχώριες διοργανώσεις ανά σεζόν και μεταφέρουν «ύποπτα» ματς -που αφορά περίπου το 0,7 % των ματς που παίζονται- στους αξιωματικούς ακεραιότητας στις Ομοσπονδίες-Μέλη της UEFA.

*soccerplus.gr