Κατηγορίες
Ποδόσφαιρο

Μουντιάλ 2014 – Η τεχνολογία στην υπηρεσία των διαιτητών! (vid)

044b8ff82324a53e423bb4b240b190f7_XL«Πέντε ημέρες εργασίας θέλεις εσύ, όπως η Βίβλος λέει . Η έβδομη είναι η ημέρα του Θεού σου. Η έκτη ημέρα είναι για το… ποδόσφαιρο», είχε υποστηρίξει κάποτε ο μεγάλος Anthony Burgess, ωστόσο ο Hugo Sanchez το προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, συμπληρώνοντας πως όποιος εφηύρε το ποδόσφαιρο θα έπρεπε να λατρεύεται ως Θεός.

Και πόσο άδικο θα μπορούσε να του προσάψει κανείς, όταν ενώ ο βασιλιάς των σπορ, μπορεί να μισήθηκε από πολλούς ως ένα «βάρβαρο» άθλημα όπου 11 αμόρφωτοι κλοτσούν ένα πετσί με αέρα αποπροσανατολίζοντας τις λαϊκές μάζες, λατρεύτηκε ωστόσο από περισσότερους με άσβεστο πάθος, ικανό να αναγκάσει Θεούς να απαρνηθούν για λίγο την υπόστασή τους πλημυρισμένοι από τα θνητά συναισθήματα της ζήλειας και του φθόνου;

Το ποδόσφαιρο «αθωώνεται» πεισματικά από όλες τις κατηγορίες εναντίον του και παραμένει μια «θρησκεία», παραδίδοντας στο κοινό μια ιστορία πολύ ανώτερη, με υλικά όπως αυτοθυσία, γενναιότητα, λίγο από απάτη, κλεψιά, ατιμία και ανυποληψία…

Όσο για την Καινή ή Παλαιά Διαθήκη του ποδοσφαίρου, τη Βίβλο, το Κοράνι, τα Ευαγγέλια ή ό,τι άλλο προτιμάτε, δεν θα μπορούσαν παρά να είναι τα Παγκόσμια Κύπελλα εθνικών ομάδων.

Και αν πάλι σκέφτεστε ότι απάτη και κλεψιά δεν είναι δυνατόν να συνάδουν με ιερά βιβλία, αρκεί να σας θυμίσουμε πως στο ποδόσφαιρο αληθινοί άνθρωποι υλοποιούν αληθινές πράξεις, προσπαθούν, υποφέρουν, επιτυγχάνουν αληθινές νίκες και υφίστανται αληθινές ήττεςΓιατί μπορεί να είναι αυθεντικό και απρόβλεπτο με έναν τρόπο που δεν μπορούν να είναι τα καταναλωτικά κατασκευάσματα, όμως η άμετρη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα είναι και αυτή που δηλητηριάζει την αυθεντική φύση του παιχνιδιού.

Καιρός ήταν!

Κάτι που συνειδητοποίησαν – έστω και αν καθυστέρησαν εγκληματικά – οι καρεκλοκένταυροι του αθλήματος, ανάβοντας επιτέλους το πράσινο φως για τη χρησιμοποίηση των καμερών γραμμής. Μιας τεχνολογίας που ελέγχει με ακρίβεια αν πέρασε ολόκληρη η μπάλα τη λευκή γραμμή του τέρματος ή την κάθετη νοερή επέκταση της και με χρονική διαφορά ενός δευτερολέπτου στέλνει σήμα στο ρολόι του διαιτητή, ώστε να τον ειδοποιήσει αν υπάρχει γκολ. Γιατί καλοί οι έξτρα βοηθοί στην περιοχή , καλοί οι πέντε διαιτητές, αλλά το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να συλλάβει τέτοιες φάσεις που αδιαμφισβήτητα αλλοιώνουν αποτελέσματα.

Μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια, τόσο στο τένις, όσο και στο κρίκετ (σύστημα «Hawk-Eye»), ενώ στο ποδόσφαιρο έκανε πρόβες που άφησαν κάτι παραπάνω από θετικές εντυπώσεις μόλις τα τελευταία χρόνια σε αγώνες αρχικά σκανδιναβικών πρωταθλημάτων, ακολούθως στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων (όπου όμως αποδείχθηκε… αχρείαστο, καθώς δεν προέκυψε κάποια επίμαχη φάση) και σε όλη τη φετινή Premier League. Σε αυτήν είχαν περάσει 434 ματς, μέχρι το 14ο λεπτό στο «Έτιχαντ». Με γυμνό μάτι ο αμυντικός της Κάρντιφ Κέβιν ΜακΝόουτον φάνηκε να διώχνει την μπάλα μέσα από τη γραμμή στο σουτ του Τζέκο.. Κυριάρχησε παγωμάρα, ώσπου λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ένα ηλεκτρονικό σήμα στο ακουστικό του Νιλ Σουάρμπρικ, τον ανάγκασε να δείξει σέντρα.. Το πρώτο γκολ που κατακυρώνεται από ηλεκτρονικό υπολογιστή στην Πρέμιερ Λιγκ ήταν γεγονός!

Οι καλύτεροι φίλοι!

Το μεγάλο όμως και σοβαρό στοίχημα δεν είναι άλλο από το προσεχές Μουντιάλ στη Βραζιλία. Εκεί όπου για περίπου ένα μήνα θα σμίξει η αφρόκρεμα του ποδοσφαίρου και κάθε ποδοσφαιρόφιλος θα βιώσει το προσωπικό του «Ραμαζάνι» χωρίς την παραμικρή νηστεία από θέαμα και συγκινήσεις, μιλώντας τη γλώσσα της μπάλας από όποια γωνιά της Γης και αν προέρχεται.

Μέσα σε κάποιο από τα 12 γήπεδα… ναούς, στα οποία όμως θα τοποθετηθούν για πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, 168 κάμερες που θα γίνουν οι καλύτεροι… φίλοι διαιτητών και βοηθών.

Ο Μπλάτερ γνωρίζοντας πως το Παγκόσμιο Κύπελλο στη χώρα της σάμπα, θα είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το τελευταίο του στην προεδρία της ΦΙΦΑ, μάλλον θέλησε να εξευμενίσει έως ένα βαθμό τα όποια δεινά προκάλεσε στο άθλημα και να πιστωθεί την αιώνια δόξα μιας επαναστατικής αλλαγήςοι επόμενες μέρες της οποίας θα βρουν το ποδόσφαιρο στα καλύτερά του.

Οι διαιτητές στο επίκεντρο!

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία έτσι, ρίχνει όλο το βάρος ενόψει του επικείμενου Μουντιάλ, τόσο στη σωστή εγκατάσταση των συστημάτων που θα ελέγχουν τις γραμμές των 24 τερμάτων, όσο και στην προετοιμασία των ίδιων των διαιτητών.

Ήδη από τις αρχές Απριλίου, η γερμανική εταιρία Goal Control ξεκίνησε τις εργασίες στα στάδια και υπολογίζεται μάλιστα ότι αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί χωρίς παρατράγουδα, πολύ πριν το πρώτο… στραγάλι αποχαιρετήσει την ησυχία του στο εναρκτήριο ματς των διοργανωτών με την Κροατία, στις 12/6 (23:00) στο Σάο Πάολο.

«Θα υπάρχουν 7 κάμερες για κάθε τέρμα, τοποθετημένες σε διάφορες θέσεις πίσω και μπροστά από αυτό, που θα το καλύπτουν 360 μοίρες, ώστε να μη χαθεί καμία φάση», εξηγεί ο διευθυντής εταιρίας Γιούργκεν Φίλιπς, υπογραμμίζοντας πως οι 14 ειδικές κάμερες σε κάθε γήπεδο, όχι μόνο θα καταγράφουν σε 4 διαστάσεις, αλλά και αντικείμενα που κινούνται ακόμα και με ταχύτητα 300 χιλιομέτρων την ώρα, μέσω ειδικού «τσιπ» μέσα στην μπάλα, με τη βοήθεια χαμηλών μαγνητικών κυμάτων στην εστία ( σύστημα «GoalRef»)!

Την ίδια ώρα, οι διαιτητές που θα σφυρίξουν στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή παρακολουθούν επιμορφωτικά σεμινάρια ανά γκρουπ για να έρθουν πιο κοντά στον επονομαζόμενο «Μεγάλο Αδελφό» των γηπέδων. Παράλληλα, εστιάζουν στο Fair Play, αλλά και στην προστασία, τόσο των ποδοσφαιριστών που κοστίζουν δισεκατομμύρια στις ομάδες τους, όσο και του ίδιου του παιχνιδιού.

«Οι παίκτες οφείλουν να καταλάβουν ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να το απολαμβάνουν και όχι να το καταστρέφουν. Το εύ αγωνίζεσθαι είναι αναγκαίο», καθιστά σαφές η FIFA στους διαιτητές, κόβοντας την όρεξη για σκληρά και αντιαθλητικά μαρκαρίσματα που μένουν ατιμώρητα.

O επικεφαλής μάλιστα της διαιτησίας στη FIFA, Massimo Busacca, δεν παρέλειψε να απαιτήσει από όλους τους διαιτητές τα κλείσουν τα μάτια στην ποδοσφαιρική κουλτούρα των χωρών και των ξεχωριστών χαρακτήρων τους, αποκτώντας μια ομοιομορφία στα σφυρίγματά τους.

Οι σφυρίχτρες από την Αφρική, τη Νότια, Κεντρική και Βόρεια Αμερική (16 διαιτητές και 27 βοηθοί) συγκεντρώθηκαν ήδη για μια εβδομάδα στη βάση της FIFA, στην Ελβετία, όπου εκτός από μαθήματα, πέρασαν ταυτόχρονα από ιατρικά τεστ και ελέγχους, τόσο φυσικής κατάσταση, όσο και τεχνικών γνώσεων. Τα ίδια… πέρασαν νωρίτερα συνάδελφοί τους από την Ευρώπη και την Ασία, ενώ μετά τη… βιντεοθεραπεία με αναλύσεις αγώνων, έκαναν πρακτική… εξάσκηση με παίκτες των ομάδων U 17 και U18 της τοπικής Ζυρίχης!

Είναι πολλά τα λεφτά, αλλά ο δρόμος ένας!

Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι χαρακτήριζε το ποδόσφαιρο ως «μια υπέροχη πόζα με κεραυνοβόλους στίχους», ενώ ο Πιερ Ζαρκά, διευθυντής της Ουμανιτέ ως «θέατρο ζωής που κεντρίζει τη φαντασία, θρέφει τα όνειρα και αναμοχλεύει τα πάθη». Και αυτό θα συνεχίσει να είναι, ακόμα και αν η τεχνολογία μπολιάσει στο DNA του. Γιατί το ποδόσφαιρο είναι μια θρησκεία χωρίς απίστους και ο Θεός που έστειλε την μπάλα «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του», το κατασκεύασε με τα υλικά που φτιάχτηκε και ο άνθρωπος. Ο τελευταίος θα παίζει πάντα τον… πρώτο ρόλο. Αυτόν του πρωταγωνιστή.

Και μπορεί οι διαιτητές να βλέπουν την εξουσία τους να απειλείται, ωστόσο παρά το γεγονός ότι οφείλουμε να αντιληφθούμε πως καλούνται να πάρουν αποφάσεις μέσα σε κλάσμα δευτερολέπτου (την ώρα που όλοι κρίνουμε από τα ριπλέι), δεν πρέπει να τους απαλλάσσουμε των ευθυνών τους επειδή «και αυτοί άνθρωποι είναι και κάνουν λάθη».

Η απονομή δικαιοσύνης πρέπει επιτέλους να κονιορτοποιήσει την απαρχαιωμένη λογική, βάσει της οποίας ό,τι δει ή γράψει ο διαιτητής στο φύλλο αγώνα δεν επιδέχεται αμφισβήτησης! Εξάλλου θα τους απαλλάξει από μεγάλο άγχος, πίεση και μουρμούρα. Και μπορεί οι παραδοσιακοί συντηρητικοί ποδοσφαιρόφιλοι να επιμένουν πως το ανθρώπινο λάθος είναι μία από τις άγριες ομορφιές του ποδοσφαίρου που έχει ατσαλώσει μέσα του τον ανθρώπινο παράγοντα, αγνοούν όμως πως οι κάμερες κάλλιστα θα έδιναν τη λύση στο ιστορικό γκολ – «φάντασμα» του αλήστου μνήμης τελικού του 1996 ανάμεσα στην τότε πρωταθλήτρια κόσμου Αγγλία και τη φιναλίστ Γερμανία, όπως και στο κανονικό γκολ του Φραν Λάμπαρντ κόντρα στη «Νασιονάλμανσαφτ», αλλά μόνο οι διαιτητές θα μπορούσαν να δουν το «χέρι του Θεού»…

Όπως αγνοούν ότι τα λεφτά είναι πολλά και η λογική του ανθρώπινου λάθους αποτελεί το δεκανίκι όλου του παρασιτικού κυκλώματος…

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι στη Γερμανία, εκτός της Μπάγερν Μονάχου, όλες οι υπόλοιπες ομάδες έχουν εναντιωθεί στην τεχνολογία γραμμής. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι έχουν εκφραστεί έντονες ανησυχίες για ενδεχόμενες επιθέσεις χάκερς στα συστήματα καμερών που τοποθετούνται ήδη στα γήπεδα της Βραζιλίας…

Όπως και να έχει η τεχνολογία κλείνει το μάτι στο ποδόσφαιρο και αυτό δεν έχει παρά να της παραδοθεί. Ψυχή τε και Σώματι. Όχι για το καλό του, αλλά για το καλύτερό του…

http://youtu.be/u-bSsv3Z-3E

http://youtu.be/v-YrhySY2RM

πηγή

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected