Κατηγορίες

Ποδόσφαιρο Σάλας – Αυτοί είναι οι κανονισμοί που θα εφαρμοστούν στο 3ο EM-DA Cup!

salΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΑΛΑΣ (FUTSAL)

Οι σημαντικότερες διαφορές με το Ποδόσφαιρο στην κλασική του μορφή

Διάρκεια Αγώνα: 2 ημίχρονα των 20’: Για τις ανάγκες του τουρνουά, ο χρόνος θα είναι 2 ημίχρονα των 25’ (23’ μικτός χρόνος και 2’ καθαρός χρόνος).

Τime-Out: 1 ανά ημίχρονο, διάρκειας 1’. Αν μια ομάδα δεν πάρει time-out στο α’ ημίχρονο, δεν μπορεί να πάρει 2 στο β’ ημίχρονο. Το time-out το ζητάει η ομάδα όποτε θέλει, από την γραμματεία, και το παίρνει με την πρώτη φυσική διακοπή του αγώνα που θα έχει και την κατοχή της μπάλάς.

Αλλαγές: Απεριόριστες και ΟΧΙ απαραίτητα σε φυσική διακοπή του αγώνα, αρκεί να γίνονται με τον σωστό τρόπο (πρώτα αποχωρεί από το γήπεδο ο τακτικός και έπειτα εισέρχεται ο αναπληρωματικός παίκτης) από την ζώνη αλλαγής (5μ μπροστά από τον πάγκο της ομάδας). Ένας αγώνας διακόπτεται αν μια ομάδα μείνει με λιγότερους από τρεις (3) ποδοσφαιριστές).

Πειθαρχικές Ποινές: Ότι ισχύει και στο κανονικό ποδόσφαιρο. Όταν υπάρχει αποβολή ποδοσφαιριστή με αντικατάσταση, τότε η ομάδα μένει με παίκτη λιγότερο για 5’. Αν σε αυτό το χρονικό διάστημα, η ομάδα με το αριθμητικό πλεονέκτημα, σκοράρει, τότε αυτόματα συμπληρώνεται ο παίκτης από την αντίπαλη ομάδα. Αν αντίθετα, σκοράρει η ομάδα με τους λιγότερους ποδοσφαιριστές, τότε ο αγώνας συνεχίζεται κανονικά.

Απαγορεύονται τα τάκλιν, είτε προς την μπάλα είτε προς τον αντίπαλο παίκτη.

Ελεύθερα Λακτίσματα (Άμεσα και Έμμεσα φάουλ): Όλες οι παραβάσεις που τιμωρούνται με άμεσα φάουλ, μετράει και ως ομαδικό φάουλ. Τα ομαδικά φάουλ προσμετρούνται σε κάθε ημίχρονο μέχρι το 5ο. Από το 6ο ομαδικό φάουλ και μετά, η αντίπαλη ομάδα, εκτελεί σουτ απευθείας προς το τέρμα αμυντικό τείχος και ΧΩΡΙΣ δικαίωμα πάσας, από το δεύτερο σημείο πέναλτυ (10μ από το τέρμα). Σε όλα τα ελεύθερα λακτίσματα (και στην επαναφορά της μπάλας από τα πλάγια, κόρνερ και εναρκτήριο λάκτισμα) η απόσταση των αντίπαλων ποδοσφαιριστών πρέπει να είναι τουλάχιστον 5μ.

Πλεονέκτημα: Ο διαιτητής έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει τον κανόνα του πλεονεκτήματος όταν μια ομάδα δεν έχει συμπληρώσει τα 5 ομαδικά φάουλ ανά ημίχρονο, όμως θα πρέπει να στην πρώτη φυσική διακοπή του αγώνα, αν δηλώσει το φάουλ στην γραμματεία. Όταν η ομάδα έχει συμπληρώσει τα 5 ομαδικά φάουλ, ο κανόνας του πλεονεκτήματος δεν εφαρμόζεται.

Πλάγια Επαναφορά: Γίνεται με τα πόδια (και τα δύο πόδια έξω από το γήπεδο ή πάνω στη γραμμή) και ΔΕΝ επιτυγχάνεται τέρμα απευθείας στην αντίπαλη εστία.

Γωνιαίο Λάκτισμα (κόρνερ):  Επιτυγχάνεται τέρμα απευθείας από κόρνερ.

Επαναφορά Τ/Φ: Δεν επιτυγχάνεται απευθείας τέρμα από επαναφορά Τ/Φ. Ο Τ/Φ δεν έχει δικαίωμα να αγγίξει για δεύτερη φορά την μπάλα, μετά από επαναφορά Τ/Φ, πριν η μπάλα αγγιχτεί από αντίπαλο ποδοσφαιριστή ή δεν περάσει την γραμμή του κέντρου.

Κανόνας 4’’ : Οποιοδήποτε ελεύθερο λάκτισμα άμεσα ή έμμεσο (φάουλ, πέναλτυ,) επαναφορά από τα πλάγια, κόρνερ  ή επαναφορά Τ/Φ, πρέπει να εκτελεστεί το πολύ μέχρι 4’’ από το σήμα του Διαιτητή. Αν μια ομάδα καθυστερήσει πάνω από 4’’, χορηγείται έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας.

Καραϊωσήφ Αλέξανδρος

Διαιτητής Ποδοσφαίρου ΕΠΟ

Διεθνής Διαιτητής IBSA Futsal

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected