Ποδόσφαιρο

Γαλλία – “Έσπασε” το κατεστημένο! Ιδού η πρώτη γυναίκα προπονητής!

72bc3011d5f40e5109b14973a3a7dfc4_LΙστορία έγραψε ο σύλλογος της Ligue 2, καθώς έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία των δυο κατηγοριών στα 5 μεγάλα Πρωταθλήματα που προσλαμβάνει γυναίκα προπονητή!

Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου «άνοιξε» η Κλερμόν, προσλαμβάνοντας την Ελένα Κόστα για πρώτη τεχνικό της ομάδας. Ο σύλλογος της β’ κατηγορίας της Γαλλίας έγινε ο πρώτος στην ιστορία των δυο κατηγοριών στα πέντε μεγάλα Πρωταθλήματα της Ευρώπης που προσλαμβάνει γυναίκα προπονητή!

Η 39χρονη Πορτογαλίδα είναι ομοσπονδιακή τεχνικός της εθνικής ομάδας γυναικών του Ιράν και έχει καθίσει στον πάγκο του Κατάρ (γυναίκες) και της Μπενφίκα (γυναίκες) στο παρελθόν. Έχει εργαστεί ως σκάουτερ της ανδρικής ομάδας ποδοσφαίρου της Σέλτικ, ήταν τεχνικός στις ομάδας Κ-9 έως και Κ-17 της Μπενφίκα από το 2008 έως το 2011, ενώ κατέκτησε το τοπικό Πρωτάθλημμα Λισσαβόνας με την Τσελεϊρένσε, ομάδα μικρής κατηγορίας στην Πορτογαλία.

Το μεγαλύτερο κατόρθωμά της είναι οι δυο τίτλοι World Youth που έχει κατακτήσει με τις ομάδες νέων ανδρών της Μπενφίκα, την οποία οδήγησε επίσης σε ένα Πρωτάθλημα Νέων Πορτογαλίας. Έχει Μάστερ στις αθλητικές επιστήμες, UEFA A license και έχει γράψει πολλά άρθρα σχετικά με τον επαγγελματικό αθλητισμό και το ποδόσφαιρο. Έχει PhD στον Αθλητισμό από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Η μοναδική ομάδα στην ιστορία πριν την Κόστα που έχει καθίσει σε πάγκο επαγγελματικής ομάδας ανδρών ήταν η Καρολίνα Μοράτσε, που είχε τα ηνία της Βιτερμπέζε, ομάδα γ’ κατηγορίας στην Ιταλία, πριν παραιτηθεί τελικά εξαιτίας της πίεσης από τα ΜΜΕ, το 1999.

πηγή

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected