Κατηγορίες
Ποδόσφαιρο Κόσμος

Μπενφίκα – Η απίστευτη ιστορία της “κατάρας” του Γκούτμαν!

Είναι απίστευτο και όμως αληθινό καθώς η Μπενφίκα, κάτοχος δύο διαδοχικών Κυπέλλων Πρωταθλητριών από τα χρυσά χρόνια του θρυλικού Εουσέμπιο στη Λισσαβώνα (1961, 1962) όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να πάρει από τότε κάποιο ευρωπαϊκό τρόπαιο αλλά κάθε φορά που φτάνει στην πηγή μένει με στεγνά τα χείλη.

Το ίδιο έγινε και κόντρα στη Σεβίλλη όπου ηττήθηκε στα πέναλτι με 4-2 και έχασε την ευκαιρία για την κατάκτηση του Europa League αν και αήττητη φέτος στο θεσμό, με τον τελικό αυτό να είναι ο 8ος σερί χαμένος για τους “αετούς” και στα χείλη όλων πλέον να ακούγονται δύο πράγματα: “Μπέλα Γκούτμαν” και “κατάρα”!

 

Ποια η σύνδεσή τους; Ο Μπέλα Γκούτμαν ήταν ο Ούγγρος προπονητής που έφερε τον Εουσέμπιο στο ρόστερ και τους οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1961 και το 1962.

Εν συνεχεία όμως ο Γκούτμαν, ο οποίος πέρασε και από τον πάγκο του Παναθηναϊκού το 1967, έφυγε λόγω οικονομικής διαφωνίας με την διοίκηση και δημόσια καταράστηκε την Μπενφίκα να μην πάρει ευρωπαϊκό τίτλο για τα επόμενα 100 χρόνια!

Έκτοτε, η ομάδα της Λισσαβώνας έχει χάσει 8 ευρωπαϊκούς τελικούς συμπεριλαμβανομένου και του φετινού στο “Juventus Stadium” και πλέον μετράει μόνο 2 επιτυχίες σε 10 τελικούς.

Ο Γκούτμαν πέθανε το 1981 (σε ηλικία 82 ετών) και εννέα χρόνια αργότερα η Μπενφίκα έπαιξε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών στην Βιέννη.

Εκεί ήταν ο τάφος του Ούγγρου, ο Εουσέμπιο τον επισκέφτηκε και ζήτησε να σπάσει η κατάρα, αλλά τελικά η Μπενφίκα έχασε από την Μίλαν στον τελικό με γκολ του Φρανκ Ράικαρντ.

Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1988, η Μπενφίκα είχε αποτύχει να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης για τρίτη φορά χάνοντας στην διαδικασία των πέναλτι από την Αϊντχόφεν (6-5) όπως και απέναντι στη Σεβίλλη, ωστόσο ο τελικός που την έχει “πληγώσει” περισσότερο όλες αυτές τις δεκαετίες ήταν ο περσινός στο Europa League.

Εκεί η Τσέλσι του Ράφα Μπενίτεθ της πήρε τη μπουκιά μέσα από το στόμα με το γκολ του Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς στις καθυστερήσεις (με κεφαλιά), ενώ πέρυσι η κακοδαιμονία την είχε ακολουθήσει και εντός των συνόρων όταν είχε χάσει το πρωτάθλημα στο τελευταίο ματς από την Πόρτο και τον τελικό του Κυπέλλου με δύο γκολ στα τελευταία λεπτά.

πηγή

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected