Κατηγορίες
Super League 1 - Στατιστικά Ποδόσφαιρο

Super League – Όταν μιλούν οι αριθμοί (stats)

6839d0c0171ff4aed51fabfa6528e5a9_LΜπορεί να μην είναι ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικό το δείγμα, αφού οι πέντε αγωνιστικές επί της ουσίας συνιστούν το… 1/7 του πρωταθλήματος και κάτι «ψιλά» παραπάνω, όμως, σίγουρα οι αριθμοί μπορούν να δείξουν κάποια πράγματα για τη λειτουργία των ομάδων. Για το πώς συμπεριφέρονται, πως λειτουργούν μέσα στο γήπεδο και ποιες είναι οι προτεραιότητές τους. Φαίνονται, για παράδειγμα οι ομάδες που ποντάρουν πολλά στην κυκλοφορία της μπάλας, αυτές που βασίζονται στην ευστοχία τους, αυτές που έχουν ως κύρια προτεραιότητα την άμυνά τους κοκ.

Αυτό που παρατηρεί κανείς είναι όπως ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε υψηλές, αν όχι στην πρώτη, θέσεις αρκετών κατηγοριών, δικαιολογώντας και την πρωτιά του στη βαθμολογία. Η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη έχει την καλύτερη επίθεση αλλά και την καλύτερη άμυνα, ενώ ο παίκτης-κλειδί μέχρι τώρα είναι ο Ρόμπερτ Μακ που είναι πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος αλλά και ο καλύτερος πασέρ, αφού είναι πρώτος και στις ασίστ όπως κι η ομάδα του. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν κι άλλες στατιστικές κατηγορίες, όπως οι τελικές προσπάθειες και τα εύστοχα γεμίσματα, αλλά και τα λάθη, που δείχνουν πράγματα σε όσους «μελετούν» τους αριθμούς.

Το Onsports σας παρουσιάζει αναλυτικά τους πίνακες σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες τηςΣούπερ Λίγκας:

ΟΜΑΔΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Στα ομαδικά στατιστικά ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που κυριαρχεί στις πιο σημαντικές κατηγορίες. Η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη έχει την καλύτερη επίθεση με 13 γκολ στο ενεργητικό της. Παράλληλα, είναι δεύτερη στα γεμίσματα, με 78, ενώ έχει και την καλύτερη άμυνα έχοντας δεχθεί μόλις ένα γκολ σε πέντε ματς. Παράλληλα, είναι η μοναδική αήττητη ομάδα του πρωταθλήματος ενώ έχει τις περισσότερες νίκες (4), μαζί με τη Βέροια.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι ομάδες που δεν τα πάνε και τόσο καλά στο πρωτάθλημα. Η Νίκη Βόλου είναι δικαιολογημένα, θα μπορούσε να πει κανείς, στην τελευταία θέση του πρωταθλήματος. Οι Βολιώτες έχουν τη χειρότερη άμυνα της λίγκας καθώς έχουν μαζέψει τη μπάλα από τα δίχτυα τους 12 φορές, ενώ έχουν και τη χειρότερη επίθεση με μόλις 2 γκολ στο ενεργητικό τους, άρα δεν υπάρχουν και πολλές… απορίες για το γεγονός ότι δεν έχουν ούτε βαθμό. Η ομάδα που έχει καταφέρει το… πλέον περίεργο στατιστικό, είναι ο Ατρόμητος. Οι Περιστεριώτες έχουν καταφέρει να πάρουν τρεις νίκες, όλες στο 1-0, κι έχουν τρία γκολ ενεργητικό κι ένα παθητικό!

Τελικές αλλά όχι αποτέλεσμα για Παναθηναϊκό

Η κατηγορία που εξετάζουν αρκετοί για να «δείξουν» την κυριαρχία μιας ομάδας στο γήπεδο, μετά την κατοχή της μπάλας, είναι κι οι τελικές προσπάθειες. Σε αυτή την κατηγορία, πρωτεύει ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» έχουν προσπαθήσει 82 φορές σε πέντε ματς να παραβιάσουν την αντίπαλη εστία, κάτι που φανερώνει πως αν ήταν πιο προσεκτικοί ή εύστοχοι, θα είχαν και καλύτερα αποτελέσματα. Τους ακολουθεί στη σχετική κατηγορία ο ΠΑΟΚ με 78 τελικές προσπάθειες, ενώ τρίτος στη σχετική λίστα είναι ο Ολυμπιακός με 71.

Τελικές προσπάθειες

Ομάδα

Τελικές

Παναθηναϊκός

82

ΠΑΟΚ

78

Ολυμπιακός

71

Πανιώνιος

66

Εργοτέλης

66

Πιο αποτελεσματική η Κέρκυρα

Το να κάνεις, όμως, τελικές προσπάθειες δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα αν δεν στέλνεις τη μπάλα στα δίχτυα. Η αποτελεσματικότητα, είναι αυτή που φέρνει τα γκολ και κατ’ επέκταση τους βαθμούς. Σε αυτή την κατηγορία, την πρωτιά για την ώρα έχει η Κέρκυρα. Οι «Φαίακες’ με 1 γκολ ανά 5.1 τελικές προσπάθειες, δείχνουν ιδιαίτερα αποτελεσματικοί και δικαίως βρίσκονται αρκετά ψηλά στη βαθμολογία. Τους ακολουθεί ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας ΠΑΟΚ, με 1 γκολ ανά 6 προσπάθειες, ενώ έπεται η Ξάνθη με 1 γκολ ανά 6.1 τελικές, η Βέροια με 1 γκολ ανά 7.1 τελικές κι ο Ολυμπιακός με 1 γκολ ανά 7.1 προσπάθειες.

Γκολ ανά τελικές προσπάθειες

Ομάδα

Γκολ/Τελικές

Κέρκυρα

1/5.1

ΠΑΟΚ

1/6

Skoda Ξάνθη

1/6.1

Βέροια

1/7

Ολυμπιακός

1/7.1

Οι ασίστ του ΠΑΟΚ

Πέρα, όμως, από τις τελικές προσπάθειες, υπάρχουν και οι ποδοσφαιριστές που τους τις δημιουργούν. Αυτοί συνήθως είναι που δίνουν και τις ασίστ και κάνουν τους συμπαίκτες τους «ευτυχισμένους». Οι ομάδες που δίνουν αρκετές ασίστ, είναι αυτές που έχουν περισσότερη δημιουργία και φτάνουν πιο εύκολα στο γκολ, έχοντας συνεπώς καλύτερα αποτελέσματα. Σε αυτή την κατηγορία είναι πρώτος ο ΠΑΟΚ με 8 ασίστ, ενώ ακολουθεί ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο Εργοτέλης, η Βέροια και ο Αστέρας Τρίπολης με 6 ασίστ.

Ασίστ

Ομάδα

Ασίστ

ΠΑΟΚ

8

ΠΑΣ Γιάννινα

6

Εργοτέλης

6

Βέροια

6

Αστέρας Τρίπολης

6

Γίνεται της… γιόμας

Αν, όμως, δεν περνάει το κάθετο ποδόσφαιρο και οι άμεσες πάσες, τότε η λύση είναι… τα γεμίσματα. Αρκετές ομάδες επιλέγουν αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού, ενώ σε αυτή την κατηγορία προσμετρούνται και οι σέντρες των ομάδων. Εδώ, πρωτεύει ο Παναθηναϊκός με 46 εύστοχα γεμίσματα, από τα 157 που έχει επιχειρήσει συνολικά. Ακολουθεί ο Ατρόμητος που έχει 44 εύστοχα σε 131, ενώ ο ΠΑΟΚ είναι αμέσως μετά με 42 εύστοχα σε 134 προσπάθειες.

Εύστοχα γεμίσματα

Ομάδα

Εύστοχα/Συνολικά

Παναθηναϊκός

46/157

Ατρόμητος

44/131

ΠΑΟΚ

42/134

Αστέρας Τρίπολης

37/116

Η κυκλοφορία του Παναθηναϊκού

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πάσες που έχει καταφέρει να κάνει η κάθε ομάδα στο πρωτάθλημα. Αποδεικνύεται, βάσει της συγκεκριμένης κατηγορίας, πως ο Παναθηναϊκός δεν καταφεύγει μόνο στα γεμίσματα και πως προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο κυριαρχίας. Οι «πράσινοι» είναι πρώτοι σε πάσες με 385 σε πέντε ματς, ήτοι 77 κατά μέσο όρο, έχοντας ως πρώτη τους επιλογή την καλή κυκλοφορία της μπάλας. Ακολουθούν στην ίδια κατηγορία ο Πανιώνιος με 370 πάσες, ο ΠΑΣ Γιάννινα με 345, ο Ολυμπιακός με 338 και ο Αστέρας Τρίπολης με 322.

Πάσες

Ομάδα

Πάσες

Παναθηναϊκός

385

Πανιώνιος

370

ΠΑΣ Γιάννινα

345

Ολυμπιακός

338

Αστέρας Τρίπολης

322

Πρωταθλητής στα λάθη ο Πανιώνιος

Ένα… στατιστικό που «πληρώνουν» ακριβά οι ομάδες, είναι κι αυτό των λαθών. Για παράδειγμα, μπορεί ο Πανιώνιος να έχει καλή κυκλοφορία μπάλας και να έχει δώσει 370 πάσες, όμως, έχει κάνει και 263 λάθη. Αυτό σημαίνει πως έχει δώσει δικαιώματα στους αντιπάλους του. Το ίδιο έχει κάνει κι ο Παναθηναϊκός των 242 λαθών, αλλά και ο ΠΑΣ Γιάννινα των 235, ο Πλατανιάς των 233 και ο Παναιτωλικός των 230.

Λάθη

Ομάδα

Λάθη

Πανιώνιος

263

Παναθηναϊκός

242

ΠΑΣ Γιάννινα

235

Πλατανιάς

233

Παναιτωλικός

230

Οι… κλέφτες από την Ήπειρο

Σε αντίθεση με τα λάθη, μια κατηγορία που μπορεί να φέρει ευκαιρίες και πλεονεκτική θέση έναντι του αντιπάλου, είναι τα κλεψίμτα. Σε αυτή, πρωτεύει ο ΠΑΣ Γιάννινα που φαίνεται να κάνει καλή ανασταλτική δουλειά. Οι Ηπειρώτες έχουν πάρει 113 φορές τη μπάλα από τους αντιπάλους τους, ενώ 105 φορές έχει κάνει το ίδιο η Ξάνθη. Ακολουθεί με 104 κλεψίματα η Βέροια, με 100 ο Πανθρακικός και με 97 η Κέρκυρα.

Κλεψίματα

Ομάδα

Κλεψίματα

ΠΑΣ Γιάννινα

113

Skoda Ξάνθη

105

Βέροια

104

Πανθρακικός

100

Κέρκυρα

97

Άκαρπη πρωτιά για Νίκη Βόλου

Σημαντικό είναι για μια ομάδα, να έχει κι αρκετές αποκρούσεις. Συνήθως, σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται ομάδες που δέχονται αρκετή πίεση από τους αντιπάλους, λόγω… κακών επιδόσεων στις προηγούμενες στατιστικές κατηγορίες. Η Νίκη Βόλου για παράδειγμα, πρωτεύει με τις 40 αποκρούσεις της, όμως, δεν έχει καταφέρει ακόμα να κρατήσει ανέπαφη την εστία της στο πρωτάθλημα. Ακολουθεί η Ξάνθη με 31, ο Πανιώνιος με 29, όσες κι ο ΟΦΗ κι ο Εργοτέλης με 28.

Αποκρούσεις

Ομάδα

Αριθμός

Νίκη Βόλου

40

Skoda Ξάνθη

31

Πανιώνιος

29

ΟΦΗ

29

Εργοτέλης

28

ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Για να φτάσουμε, όμως, σε αυτόν τον πρώτο απολογισμό για τις ομάδες. πρέπει να υπάρχουν και ποδοσφαιριστές που κάνουν συγκεκριμένα πράγματα στο γήπεδο. Οι ατομικές επιδόσεις είναι αυτές που προστίθενται για να προκύψει το ομαδικό στατιστικό. Όπως φαίνεται, ο ΠΑΟΚ και σε αυτό το κομμάτι των αριθμών έχει μια σχετική υπεροπλία έναντι των αντιπάλων του, καθώς ποδοσφαιριστές του είναι σε αρκετές κατηγορίες και σε υψηλές θέσεις.

Ο Μακ είναι… παντού!

Ένας από τους ποδοσφαιριστές – κλειδιά σε αυτό το πρώτο κομμάτι του πρωταθλήματος είναι ο Ρόμπερτ Μακ. Ο Σλοβάκος άσος του ΠΑΟΚ είναι πρώτος σκόρερ με τέσσερα τέρματα κι έχει δώσει δυο ασίστ, ενώ εκτός από αυτόν ακόμα δυο συμπαίκτες του πρωτεύουν σε σημαντικές κατηγορίες. Ο Ράζβαν Ρατς έχει τα περισσότερα εύστοχα γεμίσματα, με τον Στέφανο Αθανασιάδη να είναι ο πιο αποτελεσματικός ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος. Ας δούμε τους πρώτους σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες.

διαβάστε τις υπόλοιπες στατιστικές κατηγορίες στο onsports.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected