Κατηγορίες
Ακαδημίες Ημαθίας

ΕΠΣ Ηπείρου – Οι καινοτόμες ιδέες για τις υποδομές. Γιατί όταν θέλεις, όλα τα μπορείς…

epsip_shma28Η ποδοσφαιρική ένωση Ηπείρου καινοτομεί. Και αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των υποδομών ποδοσφαίρου, με τρόπο άμεσο και ρεαλιστικό: αλλάζοντας τους κανόνες των αγώνων στις μικρές ηλικίες. Όχι απλά με το να προτείνει. Αλλά εφαρμόζοντας πλάνο που εναρμονίζεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Σε συνδυασμό με το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης των εθνικών ομάδων της ελληνικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Αποκλειστικό

Σε ένα άθλημα όπου καθημερινά εξελίσσεται και οι απαιτήσεις σε τεχνικό-τακτικό επίπεδο αυξάνονται.

 Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, η πολυπλοκότητα των επιλογών και ενεργειών, τόσο σε ατομικό όσο σε ομαδικό και τακτικό επίπεδο, καθιστούν ”επιστήμη” πλέον την εφαρμογή τους.

Το παιχνίδι έχει γίνει ταχύτερο, οι ελεύθεροι χώροι περιορίζονται, οι παίκτες έχουν λιγότερο χρόνο ώστε να εκτιμήσουν την κατάσταση πριν λειτουργήσουν, οι ομάδες θα πρέπει να αναπτύξουν περισσότερο τις τεχνικές και τακτικές τους δυνατότητες.

Βασικά  χαρακτηριστικά της τάσης αυτής:

 Η άριστη τεχνική υπό πίεση (επιδεξιότητα και άριστη τεχνική κάτω από την υψηλή πίεση που συναντάται πλέον στο ανώτερο επίπεδο αγώνων).

Το συνδυαστικό παιχνίδι (ασφάλεια της κατοχής της μπάλας, σε όλες τις αγωνιστικές καταστάσεις, Γρήγορο κι ευέλικτο παιχνίδι, απελευθέρωση από τις καταστάσεις έντονου pressing).

Συντονισμός με και χωρίς την μπάλα (συντονισμός τρεξίματος στον χώρο, στον κατάλληλο χρόνο, με ξαφνικές αλλαγές στην ταχύτητα και την κατεύθυνση).

Πιεστική άμυνα (ενεργητική άμυνα, με προσανατολισμό στην μπάλα, με έντονο και γρήγορο pressing, με τη συμμετοχή πολλών παικτών).

Ευελιξία στην τακτική συμπεριφορά.

(πλούσιο ρεπερτόριο τεχνικών τακτικών στοιχείων ώστε να υπάρχει σωστή αντίδραση σε όλες τις αγωνιστικές φάσεις του παιχνιδιού).

Παίκτες κλειδιά (πολυσύνθετοι stars, εισαγωγή των παικτών αυτών στο πλάνο τη ομάδας χωρίς να περιορίζεται η ποιότητα τους).

Ελκυστικότητα παιχνιδιού (επιθετικό παιχνίδι, με ξαφνικούς συνδυασμούς σε καλά οργανωμένες άμυνες, πρόκληση του αντιπάλου σε μονομαχίες).

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε, πως στην χώρα που διοργανώνει το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, υπήρξε έντονος προβληματισμός για την αποτυχία των εθνικών ομάδων-τελευταία επιτυχία σε διοργάνωση από το μακρινό 1968…

Οι Άγγλοι αναρωτήθηκαν, ερεύνησανΚατέληξαν σε συμπέρασμα (που αφορούσε την ίδια την παιδεία, την κοινωνική συμπεριφορά, τον τρόπο αντίληψης και της επίδρασης στο άθλημα. Και προχώρησαν στην πράξη.

qpufvvss zrolds

Οι Κ11 και κάτω μαθαίνουν σε ένα ελαφρώς αλλαγμένο κανονισμό.

Η πρώτη αλλαγή έχει να κάνει με το ξεκίνημα του παιχνιδιού.

Ο τερματοφύλακας είναι υποχρεωμένος να παίξει τη μπάλα χαμηλά στον μπακ του κι όχι μακρινό βολέ.

Για να αποτρέψει ο κανονισμός τον «έξυπνο» αντίπαλο προπονητή που θα στήσει 3 επιθετικούς για να πιέσει την πρώτη μπάλα, υποχρεώνει την ομάδα που αμύνεται να περιμένει στο κέντρο (engagement line) μέχρι να υποδεχτεί τη μπάλα ο μπακ, αλλιώς είναι έμμεσο φάουλ.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον μπακ να ξεκινήσει την ανάπτυξη πιο ορθολογικά αντί να ψάξει τη μακρινή μπαλιά που συνεισφέρει στην βελτίωση της αυτοπεποίθησής του.

Όχι τυχαία προφανώς, στον τόπο που η Ακαδημία ο Α.Ο Γιάννινα  με το τμήμα παμπαίδων (και προπονητή τον Κωνσταντίνο Μηχαηλίδη) έγινε παγκόσμια γνωστή για το γκολ που ψηφίστηκε στα δέκα καλύτερα ομαδικά όλων των εποχών.

η ανάλυση της καινοτόμου πραγματικά ιδέας στο *sports-academies.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected