Κατηγορίες
Super League 1

ΟΦΗ – Η ομάδα που κάποτε έκανε την Ελλάδα περήφανη (photos+videos)

Χωρίς τίτλοΟ ΟΦΗ αποχαιρέτησε τα επαγγελματικά πρωταθλήματα και το Onsports μέσα από 20 φωτογραφίες και 10 βίντεο σας θυμίζει τις μεγάλες στιγμές των Κρητικών στα «σαλόνια» του ελληνικού και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου…

Το καμάρι της Κρήτης έπεσε με τον πλέον θλιβερό τρόπο. Η βόμβα που φαινόταν εδώ και καιρό πως θα σκάσει, εν τέλει εξερράγη και ο θόρυβος δεν ακούστηκε μόνο στο Ηράκλειο αλλά σε όλη την Ελλάδα. Ένα από τα πιο ιστορικά σωματεία του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο ΟΦΗ, δήλωσε αδυναμία να συνεχίσει να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα. Κάτι που φαινόταν πως θα γίνει εδώ και καιρό, αφού η ομάδα «κατέβαινε» χάρη στις προσπάθειες του Νίκου Μαχλά, 15-16 ηρωικών παιδιών στα αποδυτήρια και του προπονητή Νίκου Αναστόπουλου.

Και διερωτάται κανείς πως και γίνεται τόσος… ντόρος με το «κανόνι» στον ΟΦΗ και δεν έγινε με άλλες ομάδες στο πρόσφατο ή μακρύτερο παρελθόν. Ο λόγος φυσικά είναι η ιστορία του ΟΦΗ και η δυναμική που έχει αυτός ο σύλλογος. Οι Κρητικοί έχουν γράψει αρκετές «χρυσές σελίδες» στην ιστορία τους, από την πρώτη τους συμμετοχή στην Α’ Εθνική, την κατάκτηση του Κυπέλλου το 1987, μεγάλες νίκες απέναντι σε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ κλπ., αποκλεισμό της Ατλέτικο Μαδρίτης στο Κύπελλο UEFA του 1994 και πάει λέγοντας.

Ο ΟΦΗ έχει αναδείξει ένα… τσουβάλι παιχταράδες που κόσμησαν το ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ έγινε η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που ακολούθησε ευρωπαϊκά πρότυπα στο θέμα του προπονητή. Από το 1985 ως το 2000 στον πάγκο της ομάδας του Ηρακλείου κάθισε ο μεγάλος Ευγένιος Γκέραρντ, ο οποίος… απαρνήθηκε την Ολλανδία και θεωρείται πια Κρητικός, αφού «ρίζωσε» στο νησί και αγαπήθηκε όσο κανείς! Είναι ενδεικτικό πως στα 15 επόμενα χρόνια από την αποχώρηση του «Γκεραρντάκη» από τον πάγκο, ο ΟΦΗ άλλαξε προπονητή 20 φορές, χωρίς να μετράμε τους υπηρεσιακούς. Όσο για παίκτες; Ο κατάλογος είναι τεράστιος. Τη φανέλα του Ομίλου έχουν φορέσει οι Μαχλάς, Νιόπλιας, Αναστασίου, Μαρινάκης, Αλεξούδης, Φρατζέσκος, Βουζουνεράκης, Κιάσσος, Γιάννης Σαμαράς, Άνχε Ιορντανέσκου, Χάιμε Βέρα, Μαχαμαντού Ντιαρά, Κώστας Χανιωτάκης, Μιχάλης Σηφάκης, Ρόναλντ Γκόμεζ και πάρα πολύ ακόμα αστέρες που θαυμάσαμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο ΟΦΗ λοιπόν, που κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 1987, το Βαλκανικό Κύπελλο το 1989, που ήταν 2ος στο πρωτάθλημα το 1986, που έχει παίξει και στον τελικό του Κυπέλλου του 1990, που έχει περάσει στους «16» του Κυπελλούχων το 1988 και στους «16» του UEFA το 1994, πλέον… δεν υπάρχει. Ευθύνες υπάρχουν, και μάλιστα τεράστιες, ενώ καλό θα ήταν αυτοί που πρέπει να τις αναλάβουν και να μην αποπροσανατολίζουν τους οπαδούς αυτού του μεγάλου συλλόγου και άξιου πρεσβευτή της Κρήτης όλα αυτά τα χρόνια. Δεν φταίει στον ΟΦΗ ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε ο ΠΑΟΚ, ούτε κανείς. Θα πρέπει όσοι έφεραν τον ΟΦΗ σε αυτή την κατάσταση να λογοδοτήσουν, και να δώσουν λόγο στον κόσμο που δικαίως ήταν πικραμένος και δακρυσμένος το απόγευμα του Σαββάτου στο ιστορικό «Γεντί Κουλέ». Γιατί η ιστορία, που θα δείτε στα βίντεο και τις φωτογραφίες που ακολουθούν, δεν μπορεί να ξεπερνιέται έτσι απλά και να καταβαραθρώνεται μια πορεία δεκαετιών, χωρίς κανείς να τιμωρείται.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την ιστορία του ΟΦΗ στο onsports.gr 

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected