Κατηγορίες
Super League 1

ΠΑΣ Γιάννινα – Η συνέντευξη του Ημαθιώτη προπονητή τερματοφυλάκων, Χρήστου Τσελιόπουλου

46a584b849caee24b503e97bed1e8945_LΙκανοποιημένος από την πορεία των Ηπειρωτών στο πρωτάθλημα εμφανίζεται ο προπονητής τερματοφυλάκων του «Άγιαξ της Ηπείρου»

Πολύ καλή χαρακτήρισε την πορεία του ΠΑΣ Γιάννινα ο Χρήστος Τσελιόπουλος κρίνοντας πετυχημένη την χρονιά για τους Ηπειρώτες. Ο προπονητής τερματοφυλάκων του «Άγιαξ της Ηπείρου» απηύθυνε και κάλεσμα στον κόσμο της ομάδας ενόψει του εντός έδρας αγώνα με τον Ολυμπιακό.

Αναλυτικά η συνέντευξή του στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας:

Χρήστο θα θέλαμε την άποψη σου για τη φετινή πορεία του ΠΑΣ Γιάννινα: «Η άποψη μου είναι ότι η ομάδα φέτος έχει πάει πολύ καλά και ανεξάρτητα από τη θέση στην οποία  θα τερματίσει η πορεία της κρίνεται απολύτως πετυχημένη. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει την παραμονή μας στην κατηγορία και στους εναπομείναντες αγώνες, παρά το δύσκολο πρόγραμμα, θέλουμε και θα επιδιώξουμε να τερματίσουμε στις υψηλότερες θέσεις της βαθμολογίας».

Η αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όμως η ομάδα έχει δείξει φέτος ότι με τους «μεγάλους» τα πάει περίφημα. «Η αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό είναι όντως πολύ δύσκολη για την ομάδα μας, όμως ο ΠΑΣ Γιάννινα επιβεβαιώνει τη δυναμική που έχει σαν ομάδα και έχει καταφέρει όχι μόνο να μην ηττηθεί αλλά και να αποσπάσει αρκετούς βαθμούς πραγματοποιώντας παράλληλα και καλές εμφανίσεις. Υπάρχει μεγάλος βαθμός δυσκολίας, όμως εφόσον είμαστε προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Θέλουμε κοντά μας και τον κόσμο του ΠΑΣ Γιάννινα που αποτελεί διαχρονικά τη δύναμή μας και είναι πάντα εκεί για να μας βοηθήσει».

Για την κλήση του Μάρκου Βελλίδη στην Εθνική Ελλάδος και για το πόσο δικαιώνονται οι κόποι τόσο του ίδιου όσο και του τεχνικού επιτελείου; «Αυτός που σε καθημερινή βάση δουλεύει σκληρά και μεθοδικά έχοντας παράλληλα οδηγό την επιμονή, την υπομονή και την ταπεινοφροσύνη, έρχεται κάποια στιγμή που επιβραβεύεται και μαζί μ’ αυτόν όλοι όσοι τον πιστεύουν τον καθοδηγούν και του συμπαραστέκονται στις αντιξοότητες που έρχεται να αντιμετωπίσει. Η Εθνική ομάδα αποτελεί τη μέγιστη τιμή που μπορεί να γνωρίσει ένας αθλητής και είναι ιδιαίτερα τιμητικό για τον ίδιο αλλά και για τους συναθλητές του, τον σύλλογο αλλά και για την πόλη που τους αντιπροσωπεύει στο εθνικό μας συγκρότημα. Η παρουσία του Μάρκου Βελλίδη στην Εθνική μας ομάδα αποδεικνύει έμπρακτα όλα όσα έχω προαναφέρει και αποτελεί τον μοναδικό δρόμο που έχει να ακολουθήσει ο κάθε αθλητής για να πραγματοποιήσει τους στόχους του. Τα καλύτερα βρίσκονται μπροστά μας, τόσο για τον ίδιο τον Μάρκο Βελλίδη όσο και για την ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα».

Οι ομάδες έχουν ένα πλάνο και με αυτό προγραμματίζουν το μέλλον τους. Ο ΠΑΣ Γιάννινα τα τελευταία χρόνια στελεχώνεται από ποδοσφαιριστές από τα τμήματα υποδομής. Υπάρχει ανάλογο πλάνο για τους τερματοφύλακες; «Οι ομάδες που προσδοκούν ένα καλύτερο μέλλον πρέπει σήμερα να φροντίσουν για το αύριο τους μέσα από μια διαδικασία σωστού προγραμματισμού αλλά και σχεδιασμού ενός πλάνου. Οι διοικήσεις των ομάδων ορίζουν το πλάνο και οι προπονητές ερχόμαστε να το υπηρετήσουμε. Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει βούληση και θέληση να εφαρμόζει ένα πλάνο έτσι ώστε στο άμεσο μέλλον να υπάρξουν τερματοφύλακες από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου που μέσω των τμημάτων υποδομής να στελεχώσουν την επαγγελματική ομάδα. Ήδη από την περσινή περίοδο οι δύο τερματοφύλακες των Κ20 και Κ17 συμμετέχουν στην καλοκαιρινή προετοιμασία και στην καθημερινή δραστηριότητα της επαγγελματικής ομάδας, όπως και έχουμε εικόνα και άποψη και  για τους υπόλοιπους τερματοφύλακες των υποδομών. Την περίοδο του Ιανουαρίου δόθηκε δανεικός ο Κολιοφούκας στην ομάδα του Θεσπρωτού που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής ώστε να αποκομίσει περισσότερες αγωνιστικές εμπειρίες σε ένα πρωτάθλημα πιο ανταγωνιστικό. Το ίδιο προβλέπεται να γίνει και για τους άλλους τερματοφύλακες των υποδομών. Ευελπιστούμε μέσω αυτής της διαδικασίας αλλά και της καθημερινής εκπαίδευσης να έχουμε και τα αποτελέσματα που προσδοκούμε και σε σύντομο χρονικό διάστημα την εστία του ΠΑΣ Γιάννινα να την υπερασπίζεται ηπειρώτης».

Ο ρόλος του τερματοφύλακα έχει εξελιχθεί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Παρατηρούμε τους τερματοφύλακες να έχουν αυξημένες αρμοδιότητες στον αγωνιστικό χώρο. Οι προπονητές τερματοφυλάκων συμβάλλουν στην αγωνιστική εξέλιξη των αθλητών τους; «Οι καταστάσεις στο ποδόσφαιρο εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Ο τερματοφύλακας είναι κι αυτός κομμάτι του ποδοσφαίρου που πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτό που επιτάσσει το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Οι προπονητές τερματοφυλάκων καλούμαστε να αποκωδικοποιήσουμε τις σύγχρονες τάσεις και να εφαρμόσουμε μεθόδους που στόχο έχουν οι τερματοφύλακες να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που ορίζει το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Το κατά πόσο μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε και σε ποιο βαθμό το έχουμε καταφέρει επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την αγωνιστική εξέλιξη των τερματοφυλάκων».

Πρόσφατα παρακολούθησες τις λειτουργίες της Σχολής Προπονητών Τερματοφυλάκων της ΕΠΟ και της UEFA. Θα  μπορούσες να μας μεταφέρεις τις εμπειρίες σου αλλά και την άποψη σου για τη χρησιμότητα αυτών των σχολών; «Οι αρμόδιοι εκπαιδευτές της UEFA θέλοντας να αναδείξουν την αναγκαιότητα αναβάθμισης του ρόλου των προπονητών τερματοφυλάκων δημιούργησαν τις σχολές στις Ομοσπονδίες. Εκεί οι προπονητές αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις σε κομμάτια τακτικής, συμπεριφοράς, ανάλυσης παιχνιδιού αλλά και αντιπάλου και θωρακίζονται με γνώσεις που τους καθιστούν χρήσιμους και παράλληλα ουσιαστικούς στις ανάγκες και λειτουργίες του τεχνικού τιμ. Η Σχολή Προπονητών Τερματοφυλάκων με τις εργασίες της ήρθε να καλύψει αυτό το μεγάλο κενό που υπήρχε στην εκπαίδευση προσθέτοντας στοιχεία ανάλυσης και τακτικής συμπεριφοράς του τερματοφύλακα».

Οι ομάδες εμπιστεύονται τους έλληνες τερματοφύλακες; Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους τερματοφύλακες του εξωτερικού και τους έλληνες; «Το ταλέντο είναι δεδομένο και πλούσιο στον έλληνα τερματοφύλακα. Η ευθύνη της μη ανάδειξης του βαραίνει τους προπονητές αλλά και τις ομάδες που δεν έχουν τη βούληση να εμπιστευτούν τους έλληνες τερματοφύλακες με την ίδια ευκολία που εμπιστεύονται τους ξένους, που εκτός από ορισμένες περιπτώσεις είναι και αμφιβόλου αξίας.  Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες ομάδες στη χώρα μας εμπιστεύονται τους έλληνες τερματοφύλακες. Ο ΠΑΣ Γιάννινα, τα δύο χρόνια που βρίσκομαι στο πόστο του εκπαιδευτή, είναι ένας σύλλογος που επενδύει στο ελληνικό στοιχείο και θα το συνεχίσει και στο μέλλον, δίνοντας παράλληλα και την απαραίτητη βαρύτητα στην εκπαίδευσή τους τόσο στο επαγγελματικό επίπεδο όσο και στις αναπτυξιακές ηλικίες. Οι όποιες διαφορές υπάρχουν εστιάζονται στο μέγεθος των πληροφοριών που έχουν δεχθεί στις αναπτυξιακές ηλικίες και στη διαφορετική προσέγγιση για το ποδόσφαιρο».

Η βία στα γήπεδα έχει εξελιχθεί σε μάστιγα για το ποδόσφαιρο. Συμφωνείς με τα μέτρα που είχε  λάβει η πολιτεία για τη διεξαγωγή αγώνων χωρίς φιλάθλους; «Το φαινόμενο της βίας έχει ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις και δεν πηγάζει από τον χώρο του αθλητισμού. Η δομή της κοινωνίας επιτρέπει να εμφανίζονται στοιχεία βίας και ανάρμοστες συμπεριφορές που αμαυρώνουν την εικόνα του αθλητισμού και απομακρύνουν τους υγιείς φιλάθλους από τους αγωνιστικούς χώρους. Η πολιτεία πρέπει να καταδικάζει τέτοιες ενέργειες περιφρουρώντας τον χώρο του αθλητισμού και να θεσπίσει αυστηρότερους νόμους και τιμωρίες τόσο σε αυτούς που παρανομούν όσο και σε αυτούς που σαν ηθικοί αυτουργοί καλύπτουν τέτοια γεγονότα. Η διεξαγωγή αγώνων χωρίς φιλάθλους έχουμε όλοι παραδεχθεί ότι δε φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. «Επιβραβεύει» τέτοιες συμπεριφορές τιμωρώντας τους υγιώς σκεπτόμενους φιλάθλους που θέλουν να παρακολουθήσουν και να ενισχύσουν τις ομάδες και τους αθλητές».

πηγή

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected