Κατηγορίες
Football League - Γ Εθνική / Τοπικά

Β – Γ Εθνική / Επιστροφές, καταστροφές και… εξαφανίσεις

Χωρίς τίτλοΠώς αλλάζουν οι καιροί… Ομάδες στη Μακεδονία ισχυρές, ομάδες κραταιές, ομάδες με δυναμική και κόσμο, που άλλοτε έπαιζαν σημαντικό ρόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, βρίσκονται πλέον στα αζήτητα. Και… δεν είναι μόνο αυτό.

Γράφουν οι Δημήτρης Μπασμπαρέλας, Αχίλλειος Έξαρχος

Α’ Μέρος

Μία ματιά να ρίξει κανείς στους πίνακες των ομάδων ανά κατηγορία θα διαπιστώσει κανείς, ότι η κατάσταση γίνεται απογοητευτική. Στη Super League για παράδειγμα πέρα από τον ΠΑΟΚ, αλλά και τον Ηρακλή πλέον, που επιστρέφει μετά από τέσσερα χρόνια στη μεγάλη κατηγορία, μόλις μία ομάδα εκπροσωπεί το ποδόσφαιρο της Μακεδονίας! Η Βέροια. Κι αυτή δεν είναι ακόμη σίγουρη. Απίστευτα πράγματα.

Στη Football League, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Μόλις δυο ομάδες έμειναν να εκπροσωπούν την Μακεδονία. Κι απ’ αυτές, μόλις η μία είναι από τη Θεσσαλονίκη και η άλλη ανέβηκε φέτος. Ο Πανσερραϊκός, που για δυο χρόνια βολόδερνε στη Γ’ εθνική.

Ολες οι υπόλοιπες ομάδες, στην πλειοψηφία τους, ομάδες ιστορικές, ταλαιπωρούνται στην ερασιτεχνική Γ’ εθνική, αντιμετωπίζοντας πάσης φύσης προβλήματα. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Από πού να ξεκινήσει και που να τελειώσει;

Από την Καβάλα και τη Δόξα Δράμας, με θητείες στην Α’ εθνική ή τη Super League τέλος πάντων; Τον Απόλλωνα 1926, φυσικά, που κι αυτός μετά από δυο χρόνια, δεν μπόρεσε να αντέξει και υποβιβάστηκε στη Γ’ εθνική; Ο Πιερικός δεν συμμετείχε καν σε όλη τη διαδικασία των play out.

Φυσικά, το τρανταχτό παράδειγμα της μεγάλης κρίσης, είναι ο Αρης. Η ομάδα των «κιτρίνων» υποβιβάστηκε κατ’ αρχάς, ελέω προβλημάτων στη Γ’ εθνική και το χειρότερο είναι ότι δεν μπόρεσε να πάρει αγωνιστικά την άνοδο στη Football League.

Υπάρχουν κι άλλα. Ομάδες, όπως η Καστοριά, Κυπελλούχος Ελλάδας, δεν υπάρχει καν στις εθνικές κατηγορίες. Απίστευτο, αλλά αληθινό. Μαζί της ομάδες, που κάποτε έφτασαν μέχρι και τα σαλόνια της Α’ εθνικής, ενώ έβγαλαν και ποδοσφαιριστές, που έγραψαν ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Νάουσα και ο Εδεσσαϊκός για παράδειγμα. Πάμε να τις δούμε, πιο αναλυτικά:

SUPER LEAGUE

ΗΡΑΚΛΗΣ

«Αχτίδα» αισιοδοξίας και επιστροφή στη φυσική του θέση. Μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια, ο Ηρακλής επανέρχεται δριμύτερος. Πιο οργανωμένος, πιο δυνατός. Δεν είχε υποβιβαστεί ποτέ αγωνιστικά. Πλέον, όμως, μπόρεσε να ξεπεράσει τα εμπόδια, αφού δεν έχασε ποτέ τη στήριξη του κόσμου του. Με την έλευση του Παπαθανασάκη κάλυψε τα χρέη, έφερε ισορροπία στα οικονομικά με την αξιοπιστία του και πλέον μπαίνει ο Ηρακλής σε επίπεδα αγωνιστικής και διοικητικής ανάπτυξης.

ΠΑΟΚ

Εκανε μία από τις χειρότερες σεζόν των τελευταίων ετών. Το όνειρο για τα προκριματικά του Champions League χάθηκε για μία ακόμη χρονιά και μάλιστα από νωρίς. Κατετάγη στην τελευταία θέση των play off, χωρίς μάλιστα να σημειώσει νίκη, αποκλείστηκε πρόωρα από το Κύπελλο, δεν πέρασε στους «32» του Europa. Απογοήτευσε τον κόσμο του. Από την άλλη πλευρά, διοικητικά, ωστόσο παρουσιάζει σταθερότητα με τον Ιβάν Σαββίδη να πληρώνει τα χρέη και να είναι αυτός που καθοδηγεί την ομάδα τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχουν τα οικονομικά προβλήματα, αλλά αγωνιστικά ακόμη ψάχνεται. Πλέον, έχει νέο προπονητή, τον Ιγκόρ Τούντορ. Η έλευση του Αρνεσεν αφήνει μία νότα για κάτι διαφορετικό τη νέα χρονιά.

ΒΕΡΟΙΑ

Η παρουσία της ακόμη δεν είναι σίγουρη στη μεγάλη κατηγορία. Οι Ημαθιώτες περιμένουν την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ για το μέλλον τους. Σώθηκαν αγωνιστικά, αλλά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη κρίθηκε ύποπτο χειραγώγησης. Σχεδόν όλη η ομάδα πέρασε από τον ανακριτή διαφοράς, ωστόσο η ομάδα αθωώθηκε Πρωτοβάθμια, αλλά ο Ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας άσκησε έφεση. Στις αρχές της εβδομάδας θα γίνει γνωστή η απόφαση.

FOOTBALL LEAGUE

ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ

Χρειάστηκε να μείνει δυο χρόνια στη Γ’ εθνική, μέχρι να επιστρέψει και πάλι δριμύτερος στη Football League. Τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα των τελευταίων ετών λειτούργησαν ανασταλτικά για την μεγάλη ομάδα του Νομού Σερρών, μέχρι να βρει και πάλι τον ίσιο δρόμο. Πλέον, είναι ο ένας εκ των δυο εκπροσώπων του ποδοσφαίρου της Μακεδονίας στη δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία. Πάλι, καλά για τα «λιοντάρια», που ευελπιστούν να μη ζήσουν ξανά τα «πέτρινα χρόνια» του πρόσφατου παρελθόντος.

περισσότερα στο metrosport.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected