Κατηγορίες
Διάφορα

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2016 – Αύξηση των θέσεων ζητούν οι δήμοι

cf0a26b84115ddfe98ac161313fd079b_LΚούρεμα κατά 30% των προσφερόμενων θέσεων για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ προβλέπεται στην προκήρυξη του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» για τη νέα περίοδο 2015-2016, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Όπως επισημαίνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, στην ένσταση που καταθέτει σήμερα στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), το κούρεμα αυτομάτως αποκλείει από το πρόγραμμα τουλάχιστον 50.000 παιδιά πανελλαδικά. Αποτέλεσμα είναι να ωθούνται σε απόγνωση χιλιάδες γονείς, οι οποίοι προσδοκούσαν ότι θα μπορούσαν να εγγράψουν δωρεάν τα παιδιά τους μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, αλλά τελικά θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας υψηλά τροφεία σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

«Δυστυχώς, η εμπειρία από την περσινή αποτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος φαίνεται να μην έχει διδάξει ούτε τα ελάχιστα. Έτσι, το θέμα επανέρχεται με την προσφορά μόνο έως το 70% της δυναμικότητας της υφιστάμενης αδείας των δομών. Αυτός ο περιορισμός οδήγησε πέρσι στην προσφορά από τις δομές μόνο 91.656 θέσεων έναντι 98.188 θέσεων που προσφέρθηκαν το 2013. Αυτή η ρήτρα 70%-30%, μετά από σκληρούς αγώνες και επίμονες και πιεστικές διεκδικήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των συλλογικών οργάνων των δήμων, ανατράπηκε και αποσύρθηκε, αφού η προηγούμενη ηγεσία αντιλήφθηκε τις τραγικές συνέπειες που θα επέφερε η διατήρηση της περικοπής. Έτσι, από τις αρχικά 70.000 τοποθετήσεις παιδιών στις δομές, τελικά τοποθετήθηκαν περίπου 85.000, μένοντας και πάλι έξω περίπου 25.000 παιδιά», τονίζει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

περισσότερα στο dikaiologitika.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected