Κατηγορίες
Διάφορα

Ξεκινάει το νέο ΕΣΠΑ – Τα πέντε νέα προγράμματα για επιδοτήσεις

648c53534077bd4824b62bf7086c1398_LΑπό 1η Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση των τεσσάρων προγραμμάτων για του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Συνολικά οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ ανέρχονται σε 20,8 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 4,3 δισ. ευρώ είναι τα χρήματα του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», που θα αξιοποιηθούν για την επιδότηση επιχειρήσεων νέων και παλιών, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και την ενίσχυση της εξωστρέφειας, δηλαδή του εξαγωγικού προσανατολισμού.

Βασική αλλαγή είναι η στροφή των επενδύσεων σε υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η προσαρμογή των επενδύσεων στη λογική της έξυπνης εξειδίκευσης αποτελεί επίσης βασική αρχή που θα διέπει οριζόντια όλα τα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια. Αυτό σημαίνει ότι κάθε επένδυση θα πρέπει να αξιοποιεί τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, έτσι όπως αυτά περιγράφονται στα επιμέρους σχέδια που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ένα απο τα πρώτα προγράμματα του θα προκυρηχθούν είναι το «Ανταγωνιστικότητα»

Στο πρόγραμμα θα επιδοτηθούν οι τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίας, της αγροδιατροφής και της βιομηχανίας τροφίμων, της παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας, της εφοδιαστικής αλυσίδας και των υλικών, της περιβαλλοντικής βιομηχανίας και της δημιουργικής βιομηχανίας (π.χ. το ελληνικό design) και του περιβάλλοντος, του τουρισμού και της υγείας. Οι κλάδοι που δεν είναι επιλέξιμοι δεν σημαίνει ότι εξαιρούνται, εφόσον η δράση για την οποία θέλουν να επιδοτηθεί «κουμπώνει» σε κάποια από τις υφιστάμενες δράσεις.

Κλάδοι που θα επιδοτηθούν

Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία-Ανταγωνιστικότητα.
Μεταρρύθμιση του Δημοσίου.
Περιβάλλον-Μεταφορές.
Εκπαίδευση-Κατάρτιση- Απασχόληση.
Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας.

περισσότερα στα dikaiologitika.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected