Κατηγορίες
Γ Εθνική LIVE!
Διάφορα

Πότε ανοίγουν πάλι οι αιτήσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

1751768Οι υπηρεσίες πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας έχουν ήδη έτοιμο το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 30 δήμους για την β φάση του προγράμματος.

Οι 30 δήμοι σύμφωνα με την κ. Φωτίου έχουν ήδη επιλεχθεί και η επιλογή έχει γίνει με κριτήρια όπως οι δείκτες ανεργίας, τα επίπεδα της φτώχειας αλλά και άλλους κοινωνικούς παράγοντες

Η δαπάνη για την β φάση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα ανέλθει στα 80 εκατ ευρώ και θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου. Αυτή την στιγμή η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας κ. Φωτίου παρουσιάζει το σχέδιο νόμου για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης όπως θα ονομαστεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στους «θεσμούς».

Από την 1η Απριλίου αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Ήδη πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του dikaiologitika.gr έχουν βρεθεί τα 20 εκατ ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος ενώ αναζητούνται πόροι 60 εκατ ευρώ για να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Οι «θεσμοί» πάντως φαίνεται να έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το εάν η ελληνική πολιτεία μπορεί να υλοποιήσει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα καθολικά αφού τα στοιχεία της πιλοτικής φάσης που υλοποιήθηκε σε 13 δήμους, έδειξαν ότι τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν είναι σημαντικά και δύσκολα θα ξεπεραστούν.

Στην συζήτηση με τους θεσμούς για τις προνοιακές παροχές, η συζήτηση αναμένεται να επικεντρω θεί στο ζήτημα της εύρεσης των πόρων εκείνων, που θα δώσουν την απαιτούμενη ώθηση, ώστε να εφαρμοστεί καθολικά, σε όλη τη χώρα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Είναι γνωστό ότι απαιτούνται περίπου 900 εκατ ευρώ ετησίως για τη λειτουργία του, χρήματα που πρέπει να εξοικονομηθούν από τις λοιπές προνοιακές παροχές που χορηγούνται. Ήδη η Παγκόσμια Τράπεζα, κατέθεσε σχετική έκθεση στο υπουργείο Εργασίας, βάσει την οποίας υπάρχουν περίπου 300 επιδόματα προνοιακού χαρακτήρα που πρέπει είτε να επανεξεταστεί η χορήγησή τους, είτε ακόμα και να καταργηθούν.

πηγή

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected