Ποδόσφαιρο Κόσμος

Europa League – Παιχνίδια για όλα τα…γούστα σήμερα!

europa-league1Μπορεί το Champions League να… κλέβει -δικαιωματικά- τις εντυπώσεις, ωστόσο και το Europa League είναι μία διοργάνωση άξια προσοχής.

Η αυλαία για τη φάση των «32» άνοιξε νωρίς, με τη Φενέρμπαχτσε προχθές (16/2) να επικρατεί με σκορ 2-0 της Λοκομοτίβ Μόσχας στην Τουρκία, κάνοντας έτσι το πρώτο -σημαντικό- βήμα για την πρόκριση.

Εκτός από το ματς του Ολυμπιακού στο Βέλγιο, κόντρα στην Άντερλεχτ, το πρόγραμμα έχει αρκετά σημαντικά ματς και το SDNA σας βάζει στο κλίμα!

Ντόρτμουντ-Πόρτο

Η Ντόρτμουντ θεωρείται ένα από τα φαβορί για το τρόπαιο, ωστόσο απέναντι στην Πόρτο μόνο εύκολα δεν θα τα βρει, καθώς οι «δράκοι» έχουν… μπόλικη ευρωπαϊκή εμπειρία.

Οι δυο τους συναντιούνται για πρώτη φορά σε διοργάνωση της UEFA κι οι Βεστφαλοί θα κοιτάξουν να εκμεταλλευτούν την παράδοσή τους, εντός έδρας, κόντρα σε πορτογαλικές ομάδες, καθώς μετρούν τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια.

Από την άλλη, η Πόρτο κόντρα σε γερμανικές ομάδες έχει 12 νίκες, 7 ισοπαλίες και 10 ήττες ενώ επί γερμανικού εδάφους μετράει 3 νίκες, 4 ισοπαλίες κι 7 ήττες.

Φιορεντίνα-Τότεναμ

Ίσως ένα από τα πιο αμφίρροπα ζευγάρια του θεσμού, το οποίο συναντήθηκε και πέρυσι, ακριβώς στην ίδια φάση.

Η Φιορεντίνα υποδέχεται την Τότεναμ στη Φλωρεντία και θέλει να επαναλάβει τα περυσινά, όταν κι απέκλεισε τα «σπιρούνια», φέρνοντας ισοπαλία στο Λονδίνο (1-1) και νικώντας στην Ιταλία με σκορ 2-0.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως οι «βιόλα», σε πέντε αναμετρήσεις εντός έδρας, έχουν αποφύγει την ήττα απέναντι σε αγγλικές ομάδες (4 νίκες, 1 ισοπαλία). Η Τότεναμ όμως φέτος δείχνει ικανή για τα πάντα, καθώς στην Premier League έχει ελπίδες ακόμη και για τίτλο.

Το θέμα είναι εάν θα επιλέξει να δώσει βάρος στην Ευρώπη και να «θυσιάσει» την Αγγλία ή το αντίθετο…

Μίντιλαντ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ίσως στο πιο σημαντικό ευρωπαϊκό της ραντεβού, η Μίντιλαντ φιλοξενεί στη Δανία τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ευελπιστώντας να αφήσει εκτός άλλη μία αγγλική ομάδα τη φετινή σεζόν.

Στα play off, απέκλεισε τη Σαουθάμπτον, ωστόσο σαφώς τώρα το έργο της είναι δυσκολότερο. Η Μίντιλαντ αναμετράται για πρώτη φορά με τους «κόκκινους διαβόλους», για τους οποίους το Europa League ίσως είναι το τελευταίος μεγάλος στόχος για τη φετινή σεζόν, καθώς στο πρωτάθλημα τα πράγματα ολοένα και δυσκολεύουν…

Αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα της Δανίας είναι δίχως νίκη στα τελευταία τέσσερα ευρωπαϊκά της παιχνίδια (1 ισοπαλία, 3 ήττες) ενώ η Γιουνάιτεντ, εκτός έδρας στο Champions League απέτυχε να νικήσει, μετρώντας 1 ισοπαλία και 2 ήττες.

Στα αρνητικά για τον Λουίς φαν Χάαλ, το γεγονός πως ο Γούειν Ρούνεϊ θα απουσιάσει από το συγκεκριμένος ματς κι όχι μόνο, μένοντας εκτός δράσης για περίπου δύο μήνες!

Σεβίλλη-Μόλντε

Η κάτοχος του τροπαίου, Σεβίλλη, υποδέχεται τον φετινό… φονέα των γιγάντων. Ο λόγος για τη Μόλντε, η οποία μπορεί σε έξι παιχνίδια κόντρα σε ισπανικές ομάδες να μην έχει νίκη (3 ισοπαλίες, 3 ήττες), αλλά στους φετινούς ομίλους κατάφερε να πάρει μεγάλες νίκες στις έδρες των Φενέρμπαχτσε (3-1) και Σέλτικ (2-1) ενώ έφερε ισοπαλία με τον Άγιαξ (1-1).

Οι «Σεβιγιάνοι» από την άλλη ψάχνουν το τρίτο σερί τρόπαιο στη… δική τους διοργάνωση ενώ μετρούν 11 νίκες σε 12 εντός έδρας παιχνίδια στην Ευρώπη, χάνοντας φέτος από τη Μάντσεστερ Σίτι (3-1) στους ομίλους του Champions League.

Σεντ Ετιέν-Βασιλεία

Η Βασιλεία θα ήθελε όσο τίποτα άλλο να διεκδικήσει το τρόπαιο της διοργάνωσης στο «σπίτι» της, ωστόσο για να έχει την ευκαιρία, θα πρέπει να αφήσει εκτός τη Σεντ Ετιέν.

Σημειώνεται πως η γαλλική ομάδα είναι αήττητη στην έδρα της στα τελευταία τέσσερα ευρωπαϊκά της ματς (2 νίκες, 2 ισοπαλίες), όπως κι η Βασιλεία, εκτός έδρας φέτος στην Ευρώπη, μετρώντας 4 νίκες και 1 ισοπαλία. Ωστόσο, επί γαλλικού εδάφους, δεν έχει καταφέρει να επικρατήσει ποτέ, καθώς δύο φορές έφυγε με την ισοπαλία και μία φορά με ήττα.

Βιγιαρεάλ-Νάπολι

Βιγιαρεάλ και Νάπολι συναντιούνται για πέμπτη φορά, με την ισπανική ομάδα να μετράει μία πρόκριση κόντρα στους Ναπολιτάνους.

Τη σεζόν 2010-11, στη φάση των «32» του Europa League, τα «κίτρινα υποβρύχια» προκρίθηκαν, έχοντας φέρει ισοπαλία 0-0 στη Νάπολη κι έχοντας νικήσει 2-1 στην Ισπανία. Την επόμενη σεζόν, στους ομίλους του Champions League, οι «παρτενοπέι» πήραν μία μίνι-εκδίκηση, καθώς επικράτησαν 2-0 τόσο εντός, όσο κι εκτός έδρας.

Φέτος, το σύνολο του Μαουρίτσιο Σάρι τα πηγαίνει περίφημα τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Ευρώπη, πέφτοντας από την κορυφή του ιταλικού πρωταθλήματος μόλις την περασμένη αγωνιστική, όταν η Γιουβέντους επικράτησε 1-0 στο ντέρμπι πρωτιάς, στο Τορίνο.

Από την άλλη, η Βιγιαρεάλ είναι αήττητη σε πέντε ευρωπαϊκούς αγώνες (4 νίκες, 1 ισοπαλία) ενώ έχει επικρατήσει και στα τρία φετινά της ματς στο «σπίτι» της, στους ομίλους του Europa League.

Άουγκσμπουργκ-Λίβερπουλ

Ο Γιούργκεν Κλοπ επιστρέφει στη Γερμανία για να αντιμετωπίσει τη γνώριμή του Άουγκσμπουργκ, αυτή τη φορά ως προπονητής της Λίβερπουλ.

Η γερμανική ομάδα θα τεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπη με μία αγγλική, σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, όχι όμως και με τον Γερμανό τεχνικό, τον οποίο θα βρει απέναντί της για 11η συνολικά φορά.

Φέτος, οι «κόκκινοι» είναι αήττητοι στην Ευρώπη, μετρώντας 2 νίκες και 4 ισοπαλίες ενώ με τον Κλοπ έχουν 2 νίκες και 2 ισοπαλίες.

Η Λίβερπουλ παρουσιάζει αστάθεια τη φετινή σεζόν, ακόμα κι υπό τις οδηγίες του Γερμανού προπονητή ενώ και το απουσιολόγιό της είναι σχετικά γεμάτο, καθώς μεταξύ άλλων λείπουν οι Άλεν, Ινγκς, Λαλάνα, Σκρτελ και Λόβρεν.

Γαλατάσαραϊ-Λάτσιο

Με οδηγό την τρομερή εντός έδρας παράδοση απέναντι σε ιταλικές ομάδες, η Γαλατάσαραϊ υποδέχεται τη Λάτσιο στην Τουρκία και θέλει να κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκριση στους «16» του Europa League.

Η τελευταία ήττα της «τσιμ μπομ» στο «σπίτι» της, στην Ευρώπη, ήταν το 1963 (!) όταν η Μίλαν επικράτησε 3-1. Έκτοτε, μετράει 7 νίκες και 3 ισοπαλίες στην έδρα της, γεγονός το οποίο θέλει να εκμεταλλευτεί απέναντι στους «λατσιάλι».

Από την άλλη, οι Ρωμαίοι απέναντι σε τουρκικές ομάδες μετρούν 6 νίκες, 4 ισοπαλίες και 2 ήττες, έχοντας ηττηθεί δύο φορές επί τουρκικού εδάφους.

Μαρσέιγ-Αθλέτικ Μπιλμπάο

Μαρσέιγ εναντίον Αθλέτικ Μπιλμπάο ή αλλιώς, Μίτσελ εναντίον Ερνέστο Βαλβέρδε. Για τους δύο άλλοτε τεχνικούς του Ολυμπιακού όμως, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Οι δύο ομάδες θα συναντηθούν για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, με τους Μασσαλούς σε 11 παιχνίδια κόντρα σε ισπανικές ομάδες να έχουν 2 νίκες, 2 ισοπαλίες κι 7 ήττες.

Από την άλλη, η Μπιλμπάο δεν έχει καταφέρει να νικήσει ποτέ στη Γαλλία, έχοντας 3 ήττες στο ενεργητικό της…

Σαχτάρ-Σάλκε

Δύο γνώριμοι αντίπαλοι μάχονται για το εισιτήριο για τη φάση των «16» της διοργάνωσης.

Στη φάση των «32», τη σεζόν 2004-05, η Σαχτάρ άφησε εκτός τη Σάλκε, φέρνοντας ισοπαλία 1-1 στην Ουκρανία κι επικρατώντας 1-0 στη Γερμανία.

Συνολικά, απέναντι σε Γερμανούς, η ομάδα του Ντόνετσκ έχει 5 νίκες, 5 ισοπαλίες κι 6 ήττες, έχοντας επικρατήσει 2-1 της Βέρντερ Βρέμης στον τελικό της διοργάνωσης, το 2009, κατακτώντας το τρόπαιο!

Από την άλλη, για τους «βασιλικούς μπλε», η συνάντησή τους με τη Σαχτάρ το 2005 ήταν κι η μοναδική μέχρι σήμρεα (18/2).

Σιόν-Μπράγκα

Θέλοντας να εκμεταλλευτεί την αήττητη έδρα της φέτος, η Σιόν υποδέχεται την Μπράγκα.

Με 1 νίκη και 2 ισοπαλίες, η ελβετική ομάδα θέλει να αφήσει εκτός τους Πορτογάλους, οι οποίοι όμως είναι αήττητοι σε τρεις αγώνες κόντρα σε ομάδες από την Ελβετία (1 νίκη, 2 ισοπαλίες).

Αξίζει να σημειωθεί πως η Σιόν αγωνίζεται για πρώτη φορά με… κοντομάνικα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά τη σεζόν 1986-87.

Σπάρτα Πράγας-Κράσνονταρ

Δύο ομάδες που άφησαν έξω δύο δικές μας δίνουν «μάχη» για ένα εισιτήριο για τους «16» του Europa League.

Η Σπάρτα Πράγας προκρίθηκε από τον όμιλο του Αστέρα Τρίπολης ενώ η Κράσνονταρ από εκείνο του ΠΑΟΚ. Οι Τσέχοι, με «όπλο» την αήττητη έδρα τους, θέλουν να αφήσουν εκτός τους Ρώσους, οι οποίοι όμως έχουν 4 νίκες και 1 ισοπαλία στα τελευταία πέντε ευρωπαϊκά τους παιχνίδια.

Σπόρτινγκ Λισαβόνας-Μπάγερ Λεβερκούζεν

Με την προϊστορία να είναι συντριπτικά υπέρ της Μπάγερ Λεβερκούζεν, η Σπόρτινγκ Λισαβόνας υποδέχεται τον γερμανικό σύλλογο με στόχο να τον αφήσει εκτός…

Οι δυο τους έχουν συναντηθεί τέσσερις φορές, όλες σε ομίλους του Champions League, με τις «ασπιρίνες» να επικρατούν τους τρεις κι ένα ματς να λήγει ισόπαλο (0-0).

Από την άλλη, η Σπόρτινγκ έχει να αντιμετωπίσει μία ακόμη αρνητική παράδοση, καθώς σε 22 αγώνες κόντρα σε γερμανικές ομάδες έχει μόλις 2 νίκες, έχει ηττηθεί 14 φορές ενώ 6 ματς έληξαν ισόπαλα.

Βαλένθια-Ραπίντ Βιέννης

Η προβληματική Βαλένθια του Γκάρι Νέβιλ προβληματίζει στην Primera Division κι απέναντι στη Ραπίντ Βιέννης ψάχνει μία… σπίθα αισιοδοξίας. Μάλιστα, η αναμέτρηση στο «Μεστάγια» διεξάγεται ανήμερα των γενεθλίων του Νέβιλ. Σημάδι; Ίσως.

Η παράδοση είναι υπέρ των «νυχτερίδων», καθώς στα τελευταία τέσσερα εντός έδρας ματς απέναντι σε Αυστριακούς έχουν επικρατήσει ισάριθμες φορές, την ώρα που η Ραπίντ θα ψάξει την πρώτη της νίκη επί ισπανικού εδάφους (2 ισοπαλίες, 4 ήττες).

πηγή

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected