Διάφορα

Η συνέντευξη της Λογοθεραπεύτριας Γιώτα Χατζόγλου στο SportsUp. Τι είναι η λογοθεραπεία και τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

sadgirlradio1Μπορεί οι περισσότεροι να έχουμε υπ όψιν τον όρο “λογοθεραπεία” ωστόσο αρκετοί από μας, δεν γνωρίζουμε επ’ ακριβώς ποιες είναι οι αιτίες και οι αφορμές ώστε να επισκεφτούμε έναν λογοθεραπευτή. 

Το SportsUp ανακοίνωσε πρόσφατα τη συνεργασία με την κα. Γιώτα Χατζόγλου, λογοθεραπεύτρια στο επάγγελμα η οποία είναι η πλέον αρμόδια για να μας αναλύσει τι είναι η λογοθεραπεία και πότε πρέπει να επισκεφτούμε τον ειδικό.

Η συνέντευξη που μας παραχώρησε είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ειδικά όσοι είναι γονείς, μπορούν μέσα σε λίγες γραμμές να πάρουν μια πρώτη γεύση από το τι σημαίνει λογοθεραπεία αλλά και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε (στο μέτρο του εφικτού) πότε πρέπει να λάβουμε υπόψη τα συμπτώματα αλλά και τις ενδείξεις για να επισκεφτούμε τον λογοθεραπευτή.

12188197_1714020415484292_6244813644644603122_o

Η κα. Χατζόγλου στη μετεκπαίδευση BOBATH

Αναλυτικά η συνέντευξη στον αρχισυντάκτη Αργύρη Τσιγγενόπουλο :

Κυρία Χατζόγλου καλησπέρα, ευχαριστούμε θερμά που αποδεχθήκατε την πρόταση μας για αυτή τη συνέντευξη, με στόχο για να δώσουμε στους φίλους αναγνώστες μια πιο εμπεριστατωμένη εικόνα για το τι είναι λογοθεραπεία και πότε πρέπει να απευθυνθούμε σε σας.

Ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου για την πρόταση σας και ήταν ιδιαίτερη χαρά από την πλευρά μου που το SportsUp μου δίνει τη δυνατότητα να αναφερθώ στο τι είναι λογοθεραπεία αλλά και τι πρέπει να γνωρίζει ο γονιός για το πότε πρέπει να πάρει την απόφαση για να επισκεφτεί τον λογοθεραπευτή.

Ας ξεκινήσουμε πιο γενικά και ας δούμε τι είναι η λογοθεραπεία και τι σημαίνει ως όρος.

Με απλά λόγια, η λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη Φωνή, την Ομιλία, το Λόγο (προφορικό ή γραπτό), την Επικοινωνία (λεκτική ή μη λεκτική) καθώς και τη μάσηση-κατάποση-σίτιση στερών και υγρών. Πολλές φορές όταν συστήνομαι σε ανθρώπους και αναφέρω το επάγγελμα μου, αν και το έχουν ακούσει ξανά, με ρωτάνε “τι ακριβώς είναι η λογοθεραπεία;”, “με τι ασχολείσαι δηλαδή;”, “Α, λογοθεραπεύτρια ε;. Ασχολείσαι με παιδιά που δε μιλάνε καθαρά, ξέρω ξέρω…”

Όταν όμως τους εξηγώ τι ακριβώς είναι και με πόσους τομείς έχει να κάνει, χαμογελάω με τις αντιδράσεις. “Τι; Εσείς ασχολείστε με τα άτομα που δεν μπορούν να φάνε;”, “Αυτισμός, δηλαδή”, “Άρα και η ανιψιά μου που δε μιλάει καθαρά και είναι 5 ετών, θα έπρεπε να κάνει λογοθεραπεία;”, “Υπάρχουν τόσα πολλά σύνδρομα;” κ.ο.κ.

Άρα μιλάμε για άγνοια από τον κόσμο και ίσως είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να το αναλύσουμε περαιτέρω… Ποιος είναι ο στόχος της λογοθεραπείας;

Στόχος της είναι η έρευνα, η πρόληψη, η ανίχνευση, η αξιολόγηση και η παρέμβαση για αποκατάσταση διαταραχών που μπορεί να παρουσιαστούν στους τομείς που προαναφέρθηκαν.

11209576_447027288791932_2531035130613222784_nΠοιους αφορά η λογοθεραπεία;

Η λογοθεραπεία δεν έχει ηλικία. Απευθύνεται τόσο σε βρέφη, όσο και σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και ηλικιωμένους, που εμφανίζουν αναπτυξιακές, εξελικτικές, νευρολογικές ή λειτουργικές διαταραχές.

Μπορείτε να μας πείτε με τι ακριβώς μπορεί να ασχοληθεί ένας λογοθεραπευτής;

Ένας λογοθεραπευτής μπορεί να ασχοληθεί με αναπτυξιακή καθυστέρηση, αρθρωτικές και φωνολογικές διαταραχές, εξελικτικές γλωσσικές διαταραχές, εκπαίδευση φωνής σε επαγγελματίες φωνωδούς, νοητική υστέρηση, Σύνδρομα Down-Rett, ανατομικές ανωμαλίες και παθολογίες των οργάνων φωνής και ομιλίας, μαθησιακές δυσκολίες (δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, διαριθμησία κ.α.), δυσλεξία, ειδική γλωσσική διαταραχή, διαταραχές ροής του λόγου (τραυλισμός, ταχυλαλία), νευρογενείς κινητικές διαταραχές ομιλίας (δυσαρθία, απραξία), διαταραχής σίτισης (δυσφαγία, δυσκαταποσία), διάχυτο αναπτυξιακό φάσμα (αυτισμός, σύνδρομο Asperger, ΥΛΑ), προβλήματα ακοής (βαρυκοία, κώφωση), προβλήματα όρασης (μερική ή ολική τύφλωση) και άλλα πολλά. κάτι που μας αποδεικνύει πως ο λογοθεραπευτής μπορεί να επέμβει σε πολλές διαταραχές.

Όλη η γνώση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, προέρχεται από τις σπουδές και τα σεμινάρια;

Ακριβώς μετά τη σχολή, μπορείς να ασχοληθείς με αρκετά από αυτά. Όχι όμως με όλα. Μέσα από διάφορα σεμινάρια, εκπαιδεύσεις και μεθόδους, οι λογοθεραπευτές χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα υλικά και τεχνικές, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση και σε πολλές περιπτώσεις στην εξάλειψη των διαταραχών. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ένας σημαντικός παράγοντας και η εμπειρία μέσα από την κλινική άσκηση.

Πως διεξάγονται οι συνεδρίες;

969494_1389720241247646_1347278027_n

Εντυπωσιάζει ο χώρος του θεραπευτηρίου, στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης!

Κατά κύριο λόγο οι συνεδρίες λογοθεραπείες γίνονται ατομικά. Ο θεραπευτής, αφού αξιολογήσει τις δυσκολίες που παρουσιάζονται, δομεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα με βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού/ενήλικα. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που πραγματοποιούνται και ομαδικές συνεδρίες, όπου και αν κριθεί αναγκαίο για τη βελτίωση των θεραπειών.

Δηλαδή όλη η διαδικασία εκτελείται αποκλειστικά από σας;

Στο κομμάτι της λογοθεραπείας, ναι. Ωστόσο, ο λογοθεραπευτής συνεργάζεται με επαγγελματίες συναφών ειδικοτήτων στο επίπεδο της πρόληψης, της αξιολόγησης και της θεραπείας. Συγκεκριμένα, συνεργάζεται με παιδοψυχιάτρους, αναπτυξιολόγους, φωνιάτρους, Ω-ΡΥ-ΛΑ, νευρολόγους, γαστρεντερολόγους, φυσιάτρους, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς και πιθανόν με παιδιάτρους, νηπιαγωγούς και δασκάλους.

Ποιος θα μου πει πότε πρέπει να επισκεφτώ έναν λογοθεραπευτή;

Μα φυσικά ο αρμόδιος ιατρός που παρακολουθεί το παιδί/ενήλικα (είτε αυτός είναι ένας παιδίατρος, ένας Ω-ΡΥ-ΛΑ, ένας νευρολόγος κ.ο.κ.) ώστε να τον παραπέμψει σε έναν λογοθεραπευτή για αξιολόγηση. Παρόλα αυτά, μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία ο γονέας ή ο φροντιστής αν παρατηρήσει δυσκολίες.

Μπορώ έτσι απλά να ξεκινήσω θεραπείες;

Ναι, είναι τόσο απλό! Αρκεί να απευθυνθείς στους κρατικούς φορείς (νοσοκομεία) που είναι αρμόδιοι για γνωμάτευση και κατ’ επέκταση τη χρήση παραπεμπτικού για συνεδρίες λογοθεραπείας. Αυτοί καταρτίζονται από διάφορες ειδικότητες ιατρών, οι οποίοι με τα κατάλληλα εργαλεία γνωματεύουν/διαγιγνώσκουν/παραπέμπουν. Και έτσι ξεκινάμε!

Είναι σημαντική η έγκυρη διάγνωση και παρέμβαση;

Η έγκυρη διάγνωση παίζει σημαντικό ρόλο στην έκβαση της παρέμβασης, για οποιαδήποτε μορφή δυσκολίας ή διαταραχής που μπορεί να παρουσιάσει το παιδί ή ο ενήλικας. Ας μη ξεχνάμε τις δευτερογενείς συνέπειες που μπορεί να προκύψουν σε ένα άτομο με δυσκολίες, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, φόβος, άγχος, άρνηση για επικοινωνία, με επακόλουθο τη δυσκολία ένταξης στο κοινωνικό σύνολο και πιθανώς την απομόνωση.

Τι μήνυμα μπορούμε να περάσουμε στον κόσμο σχετικά με τους ενδοιασμούς που ενδέχεται να έχει;

Ας μην ξεχνάμε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη “θεραπεία”. Μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε ειδικούς για οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρείτε στο παιδί σας, τον γονιό σας, στους οικείους-δικούς σας ανθρώπους/

1458696_1445366272349709_257390917_nΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Παναγιώτα Ι. Χατζόγλου

Εληάς 1, Βέροια

Τηλ. : 23310 27348 ή 6970 095395

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected