Κατηγορίες
Διάφορα

Γιατί εκεί υπάρξει ευθιξία…

098D9CFC39A10F4AA09AEE2F901E797EΤην παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις των Panama Papers για offshore εταιρεία που είχε ιδρύσει η σύζυγός του.

Νωρίτερα, είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της χώρας τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την έναρξη της διαδικασίας για πρόωρες εκλογές.

Ο πρόεδρος της χώρας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα έχει διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων πριν αποφασίσει. Οι Ισλανδοί κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον, ενώ η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής.

Αντιμέτωπος με την ασφυκτική πίεση, ο ισλανδός πρωθυπουργός αποφάσισε τελικά να παραιτηθεί, αν και αρχικά είχε αρνηθεί να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο υπουργός Γεωργίας Σίγκουντουρ Ίνγκι Γιόχανσον αναμένεται να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού, καθώς είναι ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Προοδευτικού Κόμματος. Νωρίτερα, ο Γκουνλάουγκσον είχε ζητήσει τη διάλυση της Βουλής από τον πρόεδρο Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, ο οποίος είπε ότι θέλει πρώτα να έχει συνομιλίες με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων.

Αρχικά ο πρωθυπουργός είχε αρνηθεί να παραιτηθεί, επιμένοντας πως και ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν πληρώσει «κάθε φόρο» που τους αναλογεί.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Γκουνλάουγκσον ότι είχε αποκρύψει τις σχέσεις του με την offshore εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ισλανδοί είχαν βγει στους δρόμους το 2008 για τη ζημιά που είχαν υποστεί εξαιτίας των τότε «σκιωδών» πρακτικών του ισλανδικού χρηματοπιστωτικού τομέα. Η εκκαθάριση του τοπίου είχε γίνει το επίκεντρο της πολιτικής σκηνής τα αμέσως επόμενα χρόνια.

πηγή

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected