Κατηγορίες
Διάφορα

Γνωρίστε τις Porsche που φτιάχνονται στην…Κατερίνη! (photos+vid)

rch1Ποιος είπε, ότι δεν φτιάχνονται αυτοκίνητα στην Ελλάδα; Στην Κατερίνη βρίσκεται μία μονάδα κατασκευής αντιγράφων κλασικών Porsche υψηλής κλάσης και προδιαγραφών!  

Λίρα εκατό αποδείχθηκε η ιδέα του Ηλία Γαγανέλη, να δημιουργήσει μία μικρή μανουφακτούρα παραγωγής αντιγράφων κλασικών Porsche της δεκαετίας του 50 στην Κατερίνη. Ο 47χρονος μηχανικός αυτοκινήτων, που μεγάλωσε στη Γερμανία, ίδρυσε την Replicar Hellas το 2008, ξεπέρασε ένα σωρό προβλήματα και κατάφερε να την αναπτύξει σε μία αμιγώς εξαγωγική επιχείρηση με πολύ καλό όνομα στο εξωτερικό.

Η μικρή μονάδα στη Βόρεια Ελλάδα μπορεί να κατασκευάσει το πολύ 30 αυτοκίνητα τον χρόνο, τα οποία είναι εξολοκλήρου χειροποίητα και φτιάχνονται από έναν μικρό αριθμό εργαζομένων. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι και οι ίδιοι έμπειροι μηχανικοί αυτοκινήτων, που είχαν δικά τους συνεργεία πριν αρχίσουν να εργάζονται στην Replicar Hellas.

Στις λιτές εγκαταστάσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με τα ρομποτικά εργοστάσια των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, κατασκευάζονται από την RCH έξι διαφορετικοί τύποι μοντέλων Porsche, για τα οποία υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο κινητήρων της VW. Τα πιο ξεχωριστά μοντέλα μεταξύ των «ελληνικών Porsche» είναι η 356 Speedster και η 550 Spyder, που είναι περιζήτητες, αν και οι τιμές τους ξεκινούν από 40.000 και 80.000 ευρώ αντίστοιχα (χωρίς τον ΦΠΑ). Το αμάξωμά τους είναι από πολυεστερικά υλικά, η 356 χρησιμοποιεί το σασί του Σκαραβαίου της VW, ενώ για την 550 προβλέπεται ένα πλαίσιο κατασκευασμένο από την ίδια την ελληνική φίρμα.

Οι συγκεκριμένες τιμές των αντιγράφων φαίνονται πανάκριβες, όμως τα δύο μοντέλα είναι εξαιρετικά σπάνια και ακριβά στη γνήσια εκδοχή τους, αφού η μεν 356 Speedster τιμάται αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ η 550 Spyder ξεπερνά το ένα εκατομμύριο.

Δίπλα λοιπόν σε αυτές τις ορίτζιναλ Porsche, μοιάζουν τα καλοφτιαγμένα ποιοτικά αντίγραφα από την Κατερίνη με ειδικές προσφορές, έστω και αν διαφοροποιούνται λίγο σχεδιαστικά από τα πρωτότυπα μοντέλα. Υπερέχουν μάλιστα ξεκάθαρα σε ένα σημείο απέναντι στις αδελφές τους από το Τσουφενχάουζεν της Γερμανίας, γιατί στα μοντέλα made in Greece μπορούν να διαμορφώσουν οι πελάτες το εσωτερικό τους σύμφωνα με τις πιο ιδιαίτερες επιθυμίες τους.

Εμείς να ευχηθούμε στον Ηλία Γαγανέλη και στην ομάδα του μόνον επιτυχίες και στο μέλλον και μακάρι να βρει και άλλους μιμητές στη χώρα μας.

δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο gazzetta.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected