Κατηγορίες
Super League 1

Σαν σήμερα η επική πρόκριση του Παναθηναϊκού στον τελικό του Γουέμπλεϊ

b1d237aad44a95e3871fc116e6241517_LΉταν 28 Απριλίου 1971 όταν ο Παναθηναϊκός απέκλεισε τον Ερυθρό Αστέρα και προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Όταν καταλάγιασε ο πόνος από τη συντριβή με 4-1 από τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι, πολλοί στον Παναθηναϊκό το είχαν πει. «Αν στη ρεβάνς βάλουμε ένα γκολ νωρίς…». Η πίστη για την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών δεν είχε χαθεί και καλώς δεν είχε χαθεί. Διότι το γρήγορο γκολ ήρθε και μαζί ήρθε και η ιστορική πρόκριση!

Όπως γράφει το εξαιρετικό oldfootball.gr, o Παναθηναϊκός πέτυχε το πολυπόθητο 3-0 σκορπίζοντας τον ενθουσιασμό σε όλους τους Έλληνες, οι οποίοι εκείνες τις μέρες είχαν συσπειρωθεί γύρω του προσδοκώντας τη μεγάλη διάκριση. Μία διάκριση που ήρθε μόνο με Έλληνες παίκτες, αν και ο ιθύνων νους ήταν ξένος. Ο μεγάλος Φέρεντς Πούσκας, ο οποίος ήταν κάτι παραπάνω από προπονητής της ομάδας.

Όλοι οι πρωταγωνιστές της «εποποιίας του Γούεμπλεϊ», παραδέχονται ότι τίποτα δεν είχε γίνει χωρίς τον Ούγγρο παλαίμαχο άσο. Όχι μόνο επειδή με την τεράστια προσωπικότητά του ενέπνευσε τους παίκτες του Παναθηναϊκού και τους βοήθησε να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό. Αλλά και επειδή οι διασυνδέσεις του στην ΟΥΕΦΑ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε να σβηστεί η ποινή αποκλεισμού που είχε επιβληθεί στον Μίμη Δομάζο, ο οποίος είχε σημειωθεί στο μπλοκάκι του διαιτητή του αγώνα του Βελιγραδίου.

Ο Πούσκας πήγε αυτοπροσώπως στη Γενεύη, μαζί με τον παράγοντα του «τριφυλλιού», Ηρακλή Τσίπρα (θείο του σημερινού πρωθυπουργού) και η ολιγόλεπτη συνομιλία του με τα μέλη της επιτροπής ήταν αρκετή για να τελειώσει αισίως το θέμα. «Ο Πούσκας παίζει», είχε πει με σιγουριά βγαίνοντας από την αίθουσα και η απαλλακτική απόφαση, λίγες μέρες αργότερα, τον δικαίωσε.

Εκτός από τον Δομάζο, τιμωρία είχε επιβληθεί και στον Κώστα Ελευθεράκη, για τον οποίο δεν κατέστη δυνατό να αλλάξει κάτι ώστε να αγωνιστεί στη ρεβάνς. Αρκούσε, όμως, η παρουσία του «στρατηγού» για να δώσει ελπίδες στον Παναθηναϊκό για τη ρεβάνς. Τι να έλεγε, άλλωστε, και ο Ερυθρός Αστέρας, ο οποίος αναγκάστηκε να παίξει και στους δύο ημιτελικούς χωρίς τον κορυφαίο παίκτη του, τον Ντράγκαν Τζάιτς, ο οποίος είχε τιμωρηθεί για παρόμοιο παράπτωμα στο οποίο είχε υποπέσει στον προημιτελικό με την Καρλ Τσάις Ιένα;

Το γρήγορο γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη με σουτ στο 1’ και η φοβερή κεφαλιά του «Ψηλού» για το 2-0 στο 55’, έβαλαν σχετικά νωρίς τις βάσεις για την ολική ανατροπή. Και στο 64’, όταν ο Αριστείδης Καμάρας βρέθηκε σε θέση βολής μες στην περιοχή και σκόραρε με ωραίο σουτ διαμορφώνοντας το πολυπόθητο 3-0, η ιαχή «γκολ» ακούστηκε σε όλη την Αθήνα! Στα τελευταία λεπτά οι Γιουγκοσλάβοι άσκησαν πίεση, αλλά το δυνατό σουτ του Στάνισλαβ Κάρασι στο 74’, αποκρούστηκε από τον Βασίλη Κωνσταντίνου, ο οποίος προτιμήθηκε στη ρεβάνς αντί του υστερήσαντα στο Βελιγράδι, Τάκη Οικονομόπουλου.

Συγκινημένος ο «Πάντσο», αυτός που είχε γευτεί τόσες διακρίσεις με τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Χόνβεντ και την Εθνική Ουγγαρίας, είχε πει μετά την πρόκριση: «Να σας πω ότι περίμενα να νικήσουμε; Ναι! Δεν περίμενα, όμως, με βεβαιότητα την πρόκριση. Βέβαια, στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται, αλλά δεν περίμενα άνετη νίκη. Εκείνο που με κάνει ευτυχισμένο, είναι ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού κατόρθωσαν κάτι που ποτέ δεν είχαν ονειρευθεί. Και ακόμη χαίρομαι, γιατί η ομάδα απέδειξε πως μπορεί να αποδώσει ωραίο ποδόσφαιρο. Έπαιξαν όλοι με προσοχή, με σύνεση και σχεδόν απόλυτα σύμφωνα με τις οδηγίες μου. Όταν παίζουν έτσι, το αποτέλεσμα έρχεται μόνο του. Τέλος, είμαι πολύ ευτυχισμένος που με τις ταπεινές μου δυνάμεις βοήθησα τον ελληνικό λαό να αναδείξει μία δική του ομάδα και να τη στείλει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης».

Η ένταση του αγώνα ήταν τόσο μεγάλη, που ένας Αθηναίος φίλαθλος που παρακολουθούσε τον αγώνα από την τηλεόραση υπέστη καρδιακή προσβολή λίγο πριν τη λήξη και υπέκυψε στο νοσοκομείο. Καταγράφηκαν, επίσης, άλλα οκτώ περιστατικά κλήσης ασθενοφόρων από ανθρώπους που ένιωσαν καρδιακά προβλήματα, παρακολουθώντας τα τελευταία λεπτά του ημιτελικού.

28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1971 – Β’ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ

ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 3-0

ΣΚΟΡΕΡ: 1’, 55’ Αντωνιάδης, 64’ Καμάρας

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Φέρεντς Πούσκας): Κωνσταντίνου, Τομαράς, Βλάχος, Καψής, Σούρπης, Καμάρας, Γραμμός, Φυλακούρης (87’ Χατζηανδρέου), Αντωνιάδης, Δομάζος, Καλλιγέρης (52’ Αθανασόπουλος).

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (Μίλιαν Μίλιανιτς): Ντούικοβιτς, Τζόριτς, Κλένκοβιτς, Νόβκοβιτς, Μπογκίτσεβιτς, Πάβλοβιτς, Γιάνκοβιτς, Οστοϊτς, Φιλίποβιτς, Ατσίμοβιτς, Κάρασι.

moserlx-gif-1
coffee-banner
loading...
error: Protected