Κατηγορίες
Διάφορα

Αυτοψία στο “Ναυάγιο” για τη διάσωση του!

18254946Έγινε η αιτία να αποκτήσει η Ελλάδα μία από τις πιο απόκοσμα όμορφες εικόνες του πλανήτη. Χάρη σε αυτόν, εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Ζάκυνθο, για να θαυμάσουν και να φωτογραφίσουν την παραλία και να αφήσουν ένα σημάδι ότι κάποτε, πέρασαν από εκεί.

Είναι ο «Παναγιώτης», το τσιγαράδικο που μετέτρεψε μία πανέμορφη αλλά σχετικά συνηθισμένη για το Ιόνιο παραλία, τον «Άγιο Γεώργιο», στην εμβληματική εικόνα που γνωρίζουμε σήμερα, χρίζοντας της το νέο της όνομα: Ναυάγιο.

Επισκέπτες έρχονται να φωτογραφηθούν μαζί του, να τον αγγίξουν, να σκαρφαλώσουν στο σκουριασμένο σκαρί του, να χωθούν στα γεμάτα άμμο έγκατα του και να αφήσουν το σημάδι τους, μια υπενθύμιση ότι κάποτε πέρασαν από εκεί. Η φύση στάθηκε πολύ σκληρή μαζί του: ανελέητη αλμύρα και υγρασία, άμμος και άνεμος, μετέτρεψαν τον «Παναγιώτη» σε ένα σκουριασμένο κουφάρι που κείται μισοθαμμένο στην κατάλευκη άμμο.

Σε αυτό, προσθέστε και την ανθρώπινη παρέμβαση: χιλιάδες τουρίστες, κόβουν κομμάτια του, αφού το ταλαιπωρημένο καράβι έχει μετατραπεί σε μια γιγάντια φλούδα σκουριάς. Σήμερα, 34 χρόνια μετά την προσάραξη του στην ακτή, με ένα φορτίο τσιγάρων αμφιλεγόμενης νομιμότητας, ο «Παναγιώτης» εκπέμπει ένα τελευταίο σήμα SOS, ζητώντας το ενδιαφέρον πολιτείας και αρμοδίων για να επιζήσει και να συνεχίσει να προσελκύει, έστω και άθελά του, τις χιλιάδες κόσμου.

Σύμφωνα με το imerazante.gr, για χάρη του, η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου και ομάδα καθηγητών από το Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Ζακύνθου και του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος, ανέλαβαν να τον διασώσουν από την ολική καταστροφή, να τον συντηρήσουν και να τον παραδώσουν σε καλύτερη κατάσταση.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected