Ακαδημίες Ημαθίας

Το τεράστιο ζήτημα των ανειδίκευτων προπονητών στις Ακαδημίες

21859813382_6d90938a40_zΓέροι που αναζητούν μια ενίσχυση στη σύνταξή τους, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές ανεκπαίδευτοι, άνθρωποι που έβλεπαν ποδόσφαιρο μόνο στην τηλεόραση, νέοι που ζητούν επαγγελματική αποκατάσταση, πατεράδες που έχασαν τη δουλειά τους, μπλα-μπλάδες, αγράμματοι, ανειδίκευτοι, ανεκπαίδευτοι, μη παιδαγωγοί, άνεργοι και άεργοι…

Όλοι αυτοί και κάποιοι ακόμη (να μας συγχωρήσουν, αν τους ξεχνάμε) αποτελούν ένα μέρος των προπονητών που βρίσκονται σήμερα στις Ελληνικές Ακαδημίες και εκτελούν χρέη προπονητή στα παιδιά μας.

Δεν είναι πρόβλημα να υπάρχουν κάποιοι από τις παραπάνω κατηγορίες, αρκεί να σπουδάσουν και να εντρυφήσουν κατ’ αρχάς στη σωστή προσέγγιση και διαπεδαγώγηση των παιδιών και στη συνέχεια στην προπονητική.

Ωστόσο αυτό που βλέπουμε σήμερα, δυστυχώς είναι, ότι ο αριθμός αυτών που νομίζουν ότι …ξέρουν μεγαλώνει. Γίνονται πολλοί αυτοί, που πιστεύουν ότι είναι εύκολο να προπονούν μικρά παιδιά.

Οι περισσότεροι κάνουν λανθασμένη προπόνηση στους πιτσιρικάδες, προπόνηση που δεν αρμόζει στο ηλικιακό επίπεδο που προπονούν, με αποτέλεσμα τα παιδιά να χάνουν την ουσία, τη χαρά, και τη διασκέδαση του παιχνιδιού!

Υπάρχουν προπονητές, που σε ηλικίες 7-8 ετών, τους διδάσκουν ομαδική τακτική, και κομπίνες σε στημένα!!! Έγκλημα πρέπει κάποιος να επέμβει και να σταματήσει όλους αυτούς που πάνω στην προσωπική τους ευχαρίστηση, και ανάδειξη, «ασελγούν» στα μικρά παιδιά.

Παίχτες με ταλέντο υπάρχουν, αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν και προσπαθούν να τους εξελίξουν και να αναδείξουν το ταλέντο τους. Οι περισσότεροι από τους προπονητές, το μόνο που κάνουν είναι να τους πιέζουν με διάφορους τρόπους να κερδίσουν στα jounior και στα projunior και να πάρουν το κύπελλο!!!

Προπονητές που φωνάζουν σε παιδιά 8 ετών, ΔΙΩΞΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ, για να μην δεχτούν γκολ, προπονητές που βάζουν τα παιδιά να κάνουν καθυστερήσεις, προπονητές που με το πρώτο λάθος κάνουν αλλαγή τα παιδιά, προπονητές που δεν βάζουν τα αδύναμα παιδιά να παίξουν, για να μην χάσουν τον αγώνα, προπονητές που κατευθύνουν τα παιδιά σα ρομπότ, χωρίς να τα αφήσουν να παίξουν ελεύθερα και να μάθουν μέσα από τα λάθη τους, προπονητές που δεν μοιράζουν το χρόνο σε όλα τα παιδιά, προπονητές που μιλάνε με εξειδικευμένα, κλισέ, άνοιξε, κάλυψε, διαγώνια κάλυψη, λες και τα μικρά παιδιά μπορούν να κατανοήσουν αυτές τις λέξεις!!!

Έχει βέβαια και τη λογική του αυτό, γιατί δεν θέλουν να χάσουν το μεροκάματο. Πιέζονται από τον ιδιοκτήτη της Ακαδημίας ή τον πρόεδρο, οι οποίοι θέλουν πάντα τη νίκη, για να έρχονται περισσότερα παιδιά στην Ακαδημία τους, πιέζονται από τους γονείς, που θέλουν το παιδί τους πάντα να νικά, πιέζονται από συναδέλφους τους που τους περιπαίζουν, πιέζονται…

Ας βρεθεί κάποιος να σταματήσει όλους αυτούς τους ανειδίκευτους, που νομίζουν ότι είναι προπονητές και ίσως τότε να δούμε ένα άλλο ποδόσφαιρο στα ελληνικά γήπεδα σε μερικά χρόνια!!

Δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο, κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Τάκης Κεφάλας, για το Football-Academies.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected