Κατηγορίες
Basket

Δια χειρός αφών Αντετοκούνμπο, η Εθνική “ξεμπλόκαρε” και έκανε το “2×2”

163673xlarge

Μετά από ένα μουδιασμένο πρώτο μέρος, η Εθνική ανέβασε στροφές και με εξαιρετικούς τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο, έφτασε στο τελικό 86-70

Με τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο να κάνουν τρομερή εμφάνιση και να προσφέρουν… σκορ και θέαμα, η ελληνική ομάδα βρήκε ρυθμό για να ξεπεράσει το προβληματικό πρώτο εικοσάλεπτο και να θέσει τα δικά της δεδομένα στο παιχνίδι. Από κοντά και οι Νικ Καλάθης, Γιάννης Μπουρούσης, για μία νίκη, με την οποία πια περιμένουμε ως αντίπαλό μας στα ημιτελικά, την Κροατία ή την Τυνησία. Οι Μεξικανοί, από την πλευρά τους, θα αγωνιστούν κόντρα στην Ιταλία ως δεύτεροι.

Ο «Giannis» ήταν ο πρώτος σκόρερ μας με 21 πόντους και 6/10 σουτ, εκ των οποίων 3/5 τρίποντα, καθώς και 5 ριμπάουντ, με τον «Thanassis» να έχει 12 πόντους με 4/4 σουτ, τα οποία προέρχονταν από την εκμετάλλευση των αθλητικών του ικανοτήτων, που «μεταφράστηκαν» σε φόλοου ύστερα από άστοχα σουτ. Ο Μπουρούσης έφτασε κοντά στο double double με 16 πόντους, 9 ριμπάουντ και σπουδαία συνεισφορά όσο η Εθνική «κολλούσε» στο «5 εναντίον 5», ενώ ο Καλάθης σημείωσε 7 πόντους με 7 ασίστ και χωρίς λάθος σε 23 λεπτά συμμετοχής. Ο Φρανσίσκο Κρουζ ξεχώρισε για τους «Guerreros» με 19 πόντους, ενώ 14 πόντους με 7 ριμπάουντ πρόσθεσε ο Έκτορ Ερνάντες.

Το παιχνίδι

Ο Γ. Αντετοκούνμπο άνοιξε το σκορ με σουτ τριών πόντων, αλλά πολύ γρήγορα η απάντηση ήρθε από τον Κρουζ, ο οποίος με έξι αναπάντητους πόντους φανέρωσε ήδη μερικά από τα προβλήματα της Εθνικής στο πρώτο τρίλεπτο. Η πρώτη περίοδος μάλιστα, εξελίχθηκε σε μία προσωπικά του «ραψωδία», καθώς σημείωσε τους 11 από τους 16 πόντους της ομάδας του σε αυτό το διάστημα, την ίδια ώρα που οι βοήθειες από Περπέρογλου και Κουφό δεν ήταν επαρκείς, αφού οι Μεξικανοί μας άφησαν ελάχιστες φορές να βρεθούμε σε κατάσταση ανοικτού γηπέδου (16-15).

Με τρίποντο του Ερνάντες, οι τύποις γηπεδούχοι πήραν «αέρα» τεσσάρων πόντων και τότε ο Κατσικάρης αποφάσισε να δώσει σε μόνιμη βάση την μπάλα στον Γιάννη Μπουρούση, ώστε να λυθεί ο «γρίφος» των καταστάσεων «πέντε εναντίον πέντε». Ο διεθνής σέντερ έδωσε πολλές «μάχες» και σε αρκετές βγήκε νικητής μαζί με την Εθνική, με τον Θ. Αντετοκούνμπο να βοηθά στην αναχαίτιση των Μεξικανών, με την ενέργεια που έδωσε ειδικά πάνω από τη ρακέτα (22-25 στο 15′). Η μέτρια περιφερειακή μας άμυνα και η «πληγή» που προκαλείτο από τις διεισδύσεις των παικτών του Βαλντεολμίγιος, όμως, κρατούσαν το προβάδισμα υπέρ των τελευταίων, με τους Μέντες και Ερνάντες να αποκαθιστούν το κενό του Κρουζ στο σκοράρισμα (35-33).

Μία διαφορετική Εθνική, ωστόσο, έμελλε να εμφανιστεί στην τρίτη περίοδο. Το τρίποντο του Καλάθη, με το οποίο πήραμε άμεσα το προβάδισμα, ήταν αρκετό για να βρούμε ρυθμό, καθώς μέσα στα πρώτα τέσσερα λεπτά του δεκαλέπτου, παίζοντας εξαιρετική άμυνα, ιδιαίτερα πάνω από τη ρακέτα με τον Γ. Αντετοκούνμπο και βρίσκοντας φάσεις στον αιφνιδιασμό, καταφέραμε να «ξεκολλήσουμε» (42-48 στο 24′). Με τον Καλάθη να «σερβίρει», τον «Αντέτο» και τον Κουφό να ολοκληρώνουν (ο πρώτος μάλιστα, με τρίτο τρίποντο στον αγώνα), η ελληνική ομάδα κατάφερε να «χτίσει» διαφορά σε διψήφια επίπεδα, στο 27ο λεπτό (44-55). Ο Καλάθης δημιούργησε και φάσεις για τον εαυτό του, είτε σε ανοικτό γήπεδο είτε σε σετ παιχνίδι, με αποτέλεσμα να μπούμε στην τελευταία περίοδο, με ένα +12 που φαινόταν ασφαλές (48-60).

Οι Μεξικανοί φανέρωσαν σε εκείνο το σημείο για ακόμη μία φορά την αδυναμία μας στην περιφερειακή άμυνα, αλλά και ο Θ. Αντετοκούνμπο έδειξε το πρόβλημά τους με το αμυντικό ριμπάουντ, ολοκληρώνοντας πολλές φάσεις μετά από άστοχα σουτ και διατηρώντας το προβάδισμα της «γαλανόλευκης» (58-71 στο 35′). Το τελευταίο δεκάλεπτο, ήταν ουσιαστικά μία δική του υπόθεση, διαδεχόμενος τον αδερφό του και ολοκληρώνοντας ουσιαστικά με εμφατικό τρόπο το θρίαμβο της Εθνικής μας ομάδας. Το τέλος ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα, με τα τρίποντα να αποτελούν σχεδόν μοναδική «πηγή» σκοραρίσματος για τους Μεξικανούς και τον Κατσικάρη να βλέπει ακόμη και τον Μπόγρη να σκοράρει και να γίνεται ο 10ος και τελευταίος σκόρερ μας στον αγώνα.

Δεκάλεπτα: 16-15, 35-33, 48-60, 70-86

Μεξικό (Βαλντεολμίγιος): Στολ 8 (2), Ράμος 4, Τοσκάνο 3 (1), Χ. Γκουτιέρες 10 (1), Ι. Γκουτιέρες 2, Κρουζ 19 (2), Ερνάντες 14 (4), Μέντες 8 (2), Μάτα 2, Ζαμόρα

Ελλάδα (Κατσικάρης): Αθηναίου, Καλάθης 7 (1), Μπουρούσης 16, Μάντζαρης 2, Αγραβάνης 7 (1), Παπαπέτρου 5 (1), Χαραλαμπόπουλος, Μπόγρης 2, Περπέρογλου 7 (1), Γ. Αντετοκούνμπο 21 (3), Κουφός 7, Θ. Αντετοκούνμπο 12

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected