Κατηγορίες
Αθλήματα

Η εντυπωσιακή παρουσία του Κώστα Φιλιππίδη και το λύγισμα της Σοφίας Υφαντίδου στην κάμερα

MTZSPDEC7U5JAKDS_768x432Μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της σεζόν πραγματοποίησε ο Κώστας Φιλιππίδης στον προκριματικό του επί κοντώ και επιβραβεύτηκε με την πρόκριση στον τελικό του αγωνίσματος, την δεύτερη για Έλληνα αθλητή και αθλήτριας στους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Ο αθλητής του Δημήτρη Κυτέα ξεπέρασε με την πρώτη τα 5,70 μ., επίδοση που ήταν αρκετή για να του εξασφαλίσει μια θέση ανάμεσα στους κορυφαίους. Ο Έλληνας πρωταθλητής, ο οποίος ισοφάρισε το ρεκόρ του στη σεζόν, ξεκίνησε με έγκυρο άλμα στα 5,30 μ., συνέχισε δίχως απώλειες στα 5,45 μ. και πέρασε με την δεύτερη τα 5,60 μέτρα.

Ο πήχης δεν χρειάστηκε να ανέβει στα 5,75 μ., που ήταν το όριο για τον τελικό. Συνολικά εννέα αθλητές προκρίθηκαν με 5,70 μ. και οι υπόλοιποι με 5,60 μέτρα. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2011 Πάβελ Βογιεκόβσκι έμεινε εκτός τελικού, όπως και ο Γάλλος Κέβιν Μενάλντο. Ο Φιλιππίδης θα αγωνιστεί τα ξημερώματα της Τρίτης (02.35) για δεύτερη φορά σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων, αφού ήταν έβδομος πριν τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο. Ο Φιλιππίδης προκρίθηκε ως δεύτερος στον τελικό, πίσω από τον Αμερικανό Σαμ Κέντρικς.

Ο πρωταθλητής μας έδειξε πως είναι έτοιμος να κυνηγήσει το καλύτερο δυνατό και να βρεθεί σε μία θέση υψηλότερη από την έβδομη του 2012 στο Λονδίνο.

“Το σημαντικό ήταν να προκριθώ στον τελικό. Ολα πήγαν καλά, ότι κάναμε ήταν πάνω σε αυτό που χρειαζόμασταν για τον τελικό. Τώρα ξεκουραζόμαστε και ξεκινάμε ένα νέο πλάνο. Ο προγραμματισμός της χρονιάς ήταν για το Ρίο, είμαστε εδώ και δουλεύουμε για το καλύτερο”. είπε ο αθλητής στην ΕΡΤ.

Η πτώση στα πρώτα χιλιόμετρα της κούρσας δεν φάνηκε να επηρεάζει τον Μο Φάρα, που αναδείχθηκε τελικά νικητής στα 10.000 μ με 27.05.17 και απέδειξε για μια ακόμη φορά, πόσο σπουδαίος αθλητής είναι. Ο Βρετανός υπερασπίστηκε τον τίτλο που κατέκτησε στην πατρίδα του και έδειξε πως παραμένει ο καλύτερος όλων. Δεύτερος με 27.05.64 ήταν ο Τανούι (Κένυα) και τρίτος ο Τόλα με 27.06.26.

RIOEC8D1TMSAD_768x432Ο Κιράνι Τζέιμς επέλεξε για τον ημιτελικό των 400 μ. να κάνει μια κούρσα υπεροχής και να ξεκαθαρίσει πως ο στόχος του είναι να υπερασπιστεί το χρυσό μετάλλιο του Λονδίνου. Ο αθλητής από την Γρανάδα τερμάτισε σε 44.02 και βελτίωσε το φετινό του ρεκόρ και παράλληλα άφησε δεύτερο τον Λασόν Μέριτ (44.21). Ο τρίτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ε/Ν στο Μπίντγκοζ Καράμπο Σιμπάντα σημείωσε 44.47, πέτυχε ατομικό ρεκόρ και προκρίθηκε στον τελικό. Ο Βαν Νίκερκ ήταν δεύτερος στη σειρά του με 44.45 και έδειξε σε πολύ καλή κατάσταση, αφού έκανε μια συντηρητική κούρσα, νικητής εκεί ήταν ο Σεντένιο (44.39).

Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε ο τελικός στο μήκος εκεί όπου ο Τζεφ Χέντερσον κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο μετάλλιο της καριέρας του με 8,38 μ. στο έκτο και τελευταίο του άλμα. Ο Αμερικανός, που βελτίωσε το φετινό του ρεκόρ εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι τα βασικά φαβορί του αγωνίσματος δεν βρέθηκαν σε καλή ημέρα. Δεύτερος με 8,37 μ. ήταν ο Λούβο Μανιόνγκα, που όπως και ο νικητής του αγωνίσματος δεν είχε να επιδείξει μέχρι σήμερα κάτι καλύτερο από το χρυσό μετάλλιο το 2010 στους Εφηβους. Ο νικητής του Λονδίνου και ένας εκ των κορυφαίων αθλητών της σεζόν, Γκρεγκ Ράδερφοντ ήταν τρίτος με 8,29 μ. στο έκτο άλμα.

Ιστορία γράφτηκε στα 100 μ. των γυναικών με την Τζαμάικα να διατηρεί για τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση τα σκήπτρα. Η Σάλι Αν Φρέιζερ, μπορεί να μην κατάφερε να υπερασπιστεί τις νίκες του 2008 και 2012, ωστόσο κατάφερε να ξεπεράσει τον σκόπελο των προβλημάτων από τους τραυματισμούς και να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρο. Παρόλα αυτά η νίκη έμεινε στη χώρα της, χάρη στο νέο σπουδαίο όνομα του αγωνίσματος, την 24χρονη Ελάιν Τόμσονμ που τερμάτισε σε 10.71. Δεύτερη με 10.83 ήταν η Αμερικανίδα Τόρι Μπόι και τέταρτη η Μαρί- Τζόσέ Ταλού με 10.86. Για πρώτη φορά στην ιστορία του αγωνίσματος στη διοργάνωση, επτά αθλήτριες τερμάτισαν σε χρόνο κάτω από τα 11.00.

Ενα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια στον παγκόσμιο στίβο είναι η Ναφισάτου Τιάμ. Η 21χρονη αθλήτρια από το Βέλγιο κατάφερε στο Ριο να υψώσει ανάστημα και να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο έπταθλο.

Η νεαρή κατάφερε να κόψει το δρόμο της Τζέσικα Ενις, που προσπάθησε στο τελευταίο αγώνισμα τα 800 μ., (νικήτρια με 2.09.07) να κάνει την ανατροπή και πλησίασε αρκετά τη νεαρή αντίπαλο της. Το …τελικό μέτρημα έδωσε 6.810 β. στη Βελγίδα (εθνικό ρεκόρ) και 6.775 για την Ενις, που βελτίωσε το φετινό της ρεκόρ.
Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Μπριάν Τίσεν -Ιτον.

Η Σοφία Υφαντίδου δεν πήγε όσο καλά ήθελε, ωστόσο πάλεψε μέχρι το τέλος και συγκέντρωσε 5.613 β., που της έδωσαν την 27η θέση. Η Ελληνίδα σημείωσε τις εξής επιδόσεις: 100 μ. εμπ.:13.99, ύψος: 1,65 μ., σφαιροβολία: 12,97 μ., 200 μ.: 26.32, μήκος: 5,51 μ., ακοντισμός: 54,57 μ., 800 μ.: 2.30.08.

Με δάκρυα στα μάτια και όχι όσο ικανοποιημένη θα ήθελε εμφανίστηκε στη μεικτή ζώνη η Υφαντίδου, η οποία δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ: “Ήταν δύσκολος αγώνας, με επηρέασε το πρόγραμμα και η απουσία του προπονητή μου. Ήρθα εδώ με στόχο κάτι καλύτερο, παρόλα αυτά το πάλεψα πολύ”, είπε μεταξύ άλλων η Υφαντίδου.

Το video από το enikos.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected