Κατηγορίες
Διάφορα

Αναμένεται σημαντική καθυστέρηση για την πληρωμή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης!

KEAΓια το τελευταίο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου, αντί για τον Αύγουστο, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός,μετατίθεται η έναρξη εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), που απευθύνεται σε πολίτες οι οποίοι διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας

Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, στο σχετικό μητρώο που καταρτίζουν οι υπηρεσίες πρόνοιας το υπουργείου Εργασίας, ανέρχονται στους 29.791 οι δικαιούχοι του ΚΕΑ. Έως χθες το μεσημέρι, είχαν υποβληθεί περισσότερες από 75.000 αιτήσεις στους 30 δήμους, που εφαρμόζεται πιλοτικά το πρόγραμμα, από τις 14 Ιουλίου και μετά. Η καθυστέρηση στην έναρξη καταβολής του ΚΕΑ οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει η δέσμευση της χρήσης προπληρωμένης κάρτας. Όπως είναι γνωστό, οι δικαιούχοι που θα λαμβάνουν ποσά άνω των 100 ευρώ το μήνα, θα εισπράττουν «στο χέρι» δηλαδή στον τραπεζικό τους λογαριασμό το 50% αυτών και το υπόλοιπο μισό θα πιστώνεται σε προπληρωμένη κάρτα, στα πρότυπα της κάρτας αλληλεγγύης, που εδώ και 14 μήνες εφαρμόζεται με επιτυχία στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η συγκεκριμένη κάρτα θα μπορεί να αξιοποιηθεί είτε για αγορά προϊόντων και ειδών πρώτης ανάγκης (πχ τρόφιμα, βρεφικά είδη), είτε για ρουχισμό, ακόμα και για πληρωμή λογαριασμών σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (πχ ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ).

Το πρόβλημα που εντοπίστηκε, εστιάζεται στην ενημέρωση των πιστωτικών ιδρυμάτων για τον αριθμό των ωφελούμενων που θα υπάγονται στο καθένα, αλλά και για τον τρόπο αποστολής των καρτών στους δικαιούχους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το τελικό μητρώο δικαιούχων δεν μπορεί να σταλεί στις τράπεζες πριν από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια θα δοθεί χρονικό διάστημα 15 ημερών για να προμηθεύσουν οι τράπεζες, τους δικαιούχους με την σχετική κάρτα. Ορισμένες από αυτές (πχ Eurobank, Alpha Bank, Attica Bank), εμφανίζονται διατεθειμένες να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία απευθείας από τα υποκαταστήματά τους, στους 30 δήμους που θα πραγματοποιηθεί πιλοτικά, έως το τέλος του έτους, η λειτουργία του ΚΕΑ. Άλλες πάλι, επεξεργάζονται το ενδεχόμενο της ταχυδρομικής αποστολής των καρτών στους δικαιούχους.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επισημανθεί η έναρξη καταβολής των ποσών που αντιστοιχούν στο ΚΕΑ, ισχύει τον επόμενο μήνα, από το μήνα υποβολής της σχετικής αίτησης. Συνεπώς, όσοι δικαιούχοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις τον Ιούλιο, η καταβολή του ΚΕΑ θα ισχύει από τον επόμενο μήνα, δηλαδή από τον Αύγουστο. Άρα τον Σεπτέμβριο που αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία, θα λάβουν ποσά δύο μηνών.

Η εκτίμηση αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας είναι ότι για την καταβολή του ΚΕΑ, με τους δικαιούχους να κυμαίνονται στα επίπεδα των 30.000, απαιτούνται περίπου 7,5 εκατ ευρώ, σε μηνιαία βάση. Όμως, επειδή η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συνεχίζεται, υπάρχει η πεποίθηση ότι οι δικαιούχοι θα προσεγγίσουν τα επίπεδα των 40.000, όπως ήταν η αρχική εκτίμηση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το κονδύλι θα αυξηθεί φτάνοντας κοντά στα 10 εκατ ευρώ το μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι 30 δήμοι στους οποίους θα εφαρμοστεί το ΚΕΑ είναι οι ακόλουθοι:
Νέα Ιωνία, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Φυλή, Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό, Αιγάλεω, Κερατσίνι – Δραπετσώνα, Νίκαια – Άγιος Ιωάννης Ρέντη, Πέραμα, Λαμία, Βέροια, Παύλος Μελάς, Κιλκίς, Κατερίνη, Ρέθυμνο, Γόρτυνα, Ορεστιάδα, Καβάλα, Άρτα, Ζάκυνθος, Λέσβος, Καλαμάτα, Σικυώνα, Κάλυμνος, Λέρος, Τρίκαλα, Ελασσόνα, Πύργος, Αιγιαλεία και Καστοριά.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας παραμένει το ΚΕΑ να εφαρμοστεί καθολικά σε όλη τη χώρα, από την 1.1.2017 και μετά

moserlx-gif-1
coffee-banner
loading...
error: Protected