Κατηγορίες
Αθλήματα

Brunning : “Εξαιρετικό πρώτο βήμα το παιδικό καμπ του τριάθλου”

tri.2.brunningΞεκίνησε χθες Δευτέρα (29/08) το πρώτο παιδικό καμπ τριάθλου στο Sport Camp του Λουτρακίου, με την Αγγλίδα προπονήτρια Emma Brunning να είναι η εκπρόσωπος της ITU / ETU και επικεφαλής του προπονητικού team, στην φωτό με τον Αλέξη Γκέλη, υπεύθυνο το καμπ, στο οποίο συμμετέχουν 55 παιδιά, από την Ελλάδα και την Μάλτα.

Η Emma Brunning έδωσε μια συνέντευξη στην οποία μίλησε για το καμπ, για το τρίαθλο γενικά, αλλά και τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Πως σου φάνηκε η πρόταση της ΕΟΤΡΙ και της Zita Csovelyak, Senior Manager της ITU Development για να αναλάβεις το προπονητικό πρόγραμμα παιδικού τριαθλητικού camp ;

«Ήταν μεγάλη τιμή για μένα να μου προταθεί από την Zita της ITU να αναλάβω το summer camp στο Λουτράκι.  Το βλέπω σαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανακαλύψουμε και να μοιραστούμε νέες ιδέες, να βιώσουμε εμπειρίες που θα ωφελήσουν όλους τους συμμετέχοντες. Όλοι μας θα αποκομίσουμε πολύτιμες εμπειρίες».

Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης για τη χώρα μας, η N.F. της Ελλάδας αποφασίζει να επενδύσει σε έναν προπονητή υψηλού επιπέδου όπως εσύ, προερχόμενο από τη χώρα που κατέλαβε το χρυσό και αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο στο τρίαθλο για τους άντρες (Brownlee bros) και το χάλκινο στις γυναίκες (Vicky Holland).  Αυτό σου δημιουργεί έξτρα άγχος ;

«Είναι μια υπέροχη  πρωτοβουλία από την Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου και δείχνει πόσο σημαντική θεωρεί την μελλοντική ανάπτυξη του αθλήματος  στην Ελλάδα. Οι πρόσφατοι Ολυμπιακοί αγώνες απέδειξαν την τεράστια δυναμική του αθλήματος. Η Μεγάλη Βρετανία τα πήγε περίφημα στους αγώνες και είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι όχι μόνο για τους αθλητές, αλλά και για τις ομάδες που βρίσκονται πίσω από τη σκηνή και τους παρέχουν κ όλη την απαραίτητη υποστήριξη. Προσωπικά πιστεύω πως οι πρόσφατες επιτυχίες της Μεγ. Βρετανίας όχι μόνο δεν δημιουργούν πίεση, αλλά αντιθέτως ενισχύουν το πάθος του βρετανικού λαού για το άθλημα και δράττονται της ευκαιρίας  για περεταίρω εξέλιξη των αθλητών και των προπονητών.  Τα αποτελέσματα των Ολυμπιακών αγώνων δείχνουν πως η δουλειά που γίνεται στις ομάδες αποφέρει καρπούς και νομίζω πως θα συνεχίσουν να μας χαρίζουν έντονες συγκινήσεις».

Διοργανώνονται αντίστοιχα τριαθλητικά camp για παιδιά στη Μεγάλη Βρετανία ;

«Στη Μεγ. Βρετανία έχουμε περιφερειακές ακαδημίες και  σχολές επιδεξιοτήτων για νεαρές ηλικίες, οι οποίες είναι διασπαρμένες σε Σκωτία, Ουαλία και Αγγλία, προετοιμάζοντας και υποστηρίζοντας νεαρούς αθλητές.  Κάθε ακαδημία αναλαμβάνει την ολοκληρωτική υποστήριξη και προετοιμασία των αθλητών, τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχικό και συναισθηματικό επίπεδο. Οι ακαδημίες αυτές λειτουργούν προπονητικά camp καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με σημαντικά αποτελέσματα, καθώς μέσα από αυτές έχουν ξεπηδήσει αρκετά ταλέντα».

tri.3.brunning

Σε ποιούς τομείς θα δώσετε περισσότερο βάση στο camp, για παράδειγμα στην τεχνική στις επιδεξιότητες (skills), στην αντοχή (endurance), στην ταχύτητα ;

«Ο βασικός στόχος κυρίως για τα μικρότερα παιδιά, είναι να περάσουν ευχάριστα.  Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, ώστε τα παιδιά να αισθανθούν άνετα και να μπορέσουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους τόσο φυσιολογικά όσο και ψυχολογικά.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την καλλιέργεια πληθώρας δεξιοτήτων και γενικότερα σκοπεύει να  ενισχύσει τις γνώσεις και να τους δώσει τα απαραίτητα εφόδια που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν όταν θα επιστρέψουν στις ομάδες τους».

Το camp απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-17 ετών, πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστείς ταυτόχρονα, μαζί με την προπονητική σου ομάδα, διαφορετικές ηλικίες – αθλητικά επίπεδα ;

«Έχετε απόλυτο δίκιο, το ηλικιακό εύρος είναι μεγάλο.  Η σωματική ανάπτυξη ενός οκτάχρονου απέχει πολύ από αυτή ενός δεκαεπτάχρονου και για το λόγο αυτό θα χωρίσουμε τα παιδιά σε ηλικιακά γκρουπ αλλά και σε σχέση με το επίπεδό τους.

Η καλή αναλογία προπονητών/αθλητών, αλλά και η εμπειρία των πρώτων, μας επιτρέπει να είμαστε ελαστικοί και να μπορούμε να κρίνουμε αν για παράδειγμα ένα μικρότερο παιδί είναι σε θέση να ακολουθήσει ένα πιο προχωρημένο γκρουπ.

Συνοψίζοντας,  θα ενθαρρύνουμε τους αθλητές να συνεργαστούν, να αλληλο-υποστηριχτούν και να μάθουν ο ένας από τον άλλο, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το επίπεδο των ικανοτήτων τους και σίγουρα θα αλληλεπιδράσουν με πολλά άτομα αυτή την εβδομάδα».

Σε αυτές τις ηλικίες τι θεωρείς σημαντικότερο, την απόκτηση τεχνικής ή την καλλιέργεια αντοχής και ταχύτητας ;

«Για να σας απαντήσω σωστά σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να γνωρίσουμε τους αθλητές και να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε  μια ολιστική προσέγγιση (π.χ. σε ψυχολογικό και συναισθηματικό επίπεδο και όχι μόνο τις επιδεξιότητες και ικανότητές τους. 

Παρόλα αυτά, για τις ηλικίες 8-12 ετών θα αναπτύξουμε τις επιδεξιότητες και την κατανόηση των διαδικασιών.  Θα εστιάσουμε στην ισορροπία τον συντονισμό και την κινητικότητα, επιτρέποντάς τους να παίξουν, να νιώσουν την εμπειρία της επιτυχίας αλλά και της αποτυχίας και να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό για την διαδικασία εκμάθησης.  

tri.1.brunning.gelisΘα τους παρακινήσουμε  επίσης να δουλέψουν τη φυσική τους κατάσταση,

την τεχνική, την ψυχολογία και τις τακτικές πάνω στον αγώνα.

Να επισημάνω στο σημείο αυτό,  πως οι προπονήσεις θα στηρίζονται σε ένα γενικό πλαίσιο, αλλά θα παρουσιάζονται στα παιδιά περισσότερο με τη μορφή παιχνιδιού, παρά με τη μορφή μιας αυστηρά δομημένης δραστηριότητας.

Στα μεγαλύτερα ηλικιακά γκρουπ ενδέχεται να προσθέσουμε στα προαναφερθέντα και εξειδικευμένες ασκήσεις επιδεξιοτήτων, μεταφέροντας νέες γνώσεις στα παιδιά, δια μέσου προσωπικών προκλήσεων και δοκιμασιών.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα εξαρτηθεί από το επίπεδο του κάθε αθλητή, τις ικανότητές του, τη συγκέντρωση και την απόδοση που θα έχει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας».

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες που πρέπει να στηριχθεί μια χώρα όπως η Ελλάδα για να αναπτύξει το τρίαθλο στις παιδικές ηλικίες και να δούμε εκπροσώπηση στο μέλλον σε μια ολυμπιάδα ;

«Πρωτοβουλίες όπως η διοργάνωση αυτού του camp, αποτελούν πολύ σημαντικά βήματα προόδου και οποιαδήποτε παρόμοια ενέργεια μπορεί να αποφέρει τεράστια ωφέλησε για την ανάπτυξη του Τριάθλου στην Ελλάδα.

Η ανάπτυξη των υποδομών αποτελεί μια πολύ σημαντική επένδυση και με αυτό εννοώ τη δημιουργία Συλλόγων που θα έχουν παιδικές ακαδημίες, τμήματα εφήβων και ενηλίκων, προπονητές και εθελοντές.  Επίσης πολύ σημαντική είναι η διεξαγωγή παιδικών αγώνων, κάτι που τον τελευταίο χρόνο συμβαίνει  στην Ελλάδα.

Υφίστανται ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στη συμμετοχή και στην απόδοση αλλά υπάρχουν και ξεκάθαρες διαφορές.

Κάθε χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει τέτοιου είδους  αναπτυξιακά προγράμματα και να τα προσαρμόσει σύμφωνα με την τοπική κουλτούρα και τις συνήθειες.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να τονίσω πως η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών αποτελεί από τα σημαντικότερα σημεία ώστε να επιτραπεί στους αθλητές να αναπτύξουν το ταλέντο και την τεχνική τους, γεγονός που θα μπορούσε να τους οδηγήσει στη συμμετοχή σε διοργανώσεις επιπέδου ελίτ».

Emma σε ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου. Σου ευχόμαστε μια δημιουργική και γεμάτη όμορφες εμπειρίες εβδομάδα κι ελπίζουμε να σε φιλοξενήσουμε και πάλι στο τέλος του camp, για να μοιραστείς μαζί μας τις εμπειρίες που αποκόμισες.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected