Κύπελλο Ελλάδος

Τα 14 χρόνια ήταν πολλά για τον ΠΑΟΚ!

Μία κούπα που έψαχνε τα τελευταία 14 χρόνια, μπαίνει στην τροπαιοθήκη του ΠΑΟΚ!

Σε έναν αγώνα στον οποίο προηγήθηκαν πολλά αίσχη και επεισόδια που δεν τιμούν κανέναν, ο “δικέφαλος” του Βορρά επικράτησε με 2-1 και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας μετά το 2003.

Ο παίκτης που επέφερε τη λύτρωση στον ΠΑΟΚ ήταν ο Πέδρο Ενρίκε, ο οποίος πέρασε ως αλλαγή στο 78′ και στο 82′ έδωσε τη νίκη στην ομάδα του αν και όπως προκύπτει από το ριπλέι της φάσης, ο ποδοσφαιριστής των “ασπρόμαυρων” ήταν σε θέση off side.

Η ανάλυση του ματς

Στον αγώνα η ΑΕΚ ήταν αυτή που ξεκίνησε πιο δυνατά και μόλις το 2ο λεπτό, έπειτα από κόρνερ του Μάνταλου, η μπάλα έφτασε στον Γκάλο που ήταν εκτός περιοχής, αλλά το μονοκόμματο σουτ του Βραζιλιάνου μπακ πέρασε δίπλα από το δοκάρι του Γλύκου.

Η φάση αυτή έδωσε «πνοή» στην Ένωση και στα πρώτα λεπτά είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Από την άλλη οι παίκτες του Βλάνταν Ίβιτς έψαχναν τα πατήματά του, ωστόσο γρήγορα κατάφεραν να ισορροπήσουν και στο 13’ έκαναν αισθητή την παρουσία τους.

Ο Τσιμίροτ με ωραία ενέργεια βρήκε τον Σάκχοφ και ο Ουκρανός μέσος είδε τον Ανέστη να διώχνει εντυπωσιακά σε κόρνερ. Όσο περνούσε ο χρόνος ο ρυθμός του αγώνα έπεφτε, με τους δύο «δικέφαλους» να υποπίπτουν σε πολλά λάθη και φάουλ. Ο ΠΑΟΚ που είχε κερδίσει μέτρα στο γήπεδο προσπαθούσε να φανεί απειλητικός, καθώς έβλεπε την αμυντική γραμμή της ΑΕΚ να μην πατά καλά.

Αυτό φάνηκε στο 24ο λεπτό, όταν ο Κάμπος έφυγε στην κόντρα, «χόρεψε» τους Ντίντακ- Τσιγκρίνσκι και με ωραία πάσα βρήκε τον Μπίσεσβαρ αμαρκάριστο στο ύψος του πέναλτι και ο Ολλανδός με ψύχραιμο τελείωμα έκανε το 1-0. Το γήπεδο όπως ήταν λογικό πήρε «φωτιά» από τους φίλους του ΠΑΟΚ, ενώ οι φίλοι της ΑΕΚ έδειχναν σαστισμένοι.

Ωστόσο, οι παίκτες του Μανόλο Χιμένεθ ευτύχησαν να απαντήσουν άμεσα με τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο. Ο μεσοεπιθετικός της Ένωσης στο 26’ δοκίμασε το πόδι πολύ έξω από την μεγάλη περιοχή του ΠΑΟΚ,αλλά ο Γλύκος που έδειχνε να ελέγχει την μπάλα, έκανε απίστευτη γκέλα για το 1-1, για να ξεκινήσει και πάλι το παιχνίδι από την αρχή.

ΟΛάζαρος, ο οποίος έδειχνε «ανεβασμένος» μετά το γκολ, λίγο έλειψε να σκοράρει για δεύτερη φορά, αλλά το πολύ ωραίο σουτ του πέρασε ελάχιστα δίπλα από το δοκάρι του Γλύκου.

Η ΑΕΚ μετά το γκολ κέρδισε μέτρα στο γήπεδο, αλλά ο ΠΑΟΚ έφτασε κοντά στο γκολ στο 39’ και πάλι με τον Μπίσεσβαρ, αλλά το σουτ του Ολλανδού πέρασε έξω.

Στο δεύτερο μέρος, οι «κιτρινόμαυροι» ξεκίνησαν και πάλι καλύτερα και στο 46’ λίγο έλειψε να πάρουν κεφάλι στο σκορ. Ο Μάνταλος έστρωσε ωραία στον Ντίντακ και ο Ισπανός βρήκε τον Πατίτο μέσα στην περιοχή, αλλά το σουτ του εξτρέμ της Ένωσης πέρασε ελάχιστα άουτ. Ο ΠΑΟΚ πολύ γρήγορα κατάφερε να ισορροπήσει, δίχως ωστόσο να απειλεί την εστία του Ανέστη.

Η Ένωση, η οποία είχε σε μεγάλη μέρα τον Λάζαρο απειλούσε κυρίως από τα δεξιά και στο 54’ ο Έλληνας μεσοεπιθετικός συνδυάστηκε ωραία με τον Γκάλο, αλλά το σουτ του μπακ της ΑΕΚ δεν ανησύχησε τον Γλύκο.

Οι δύο ομάδες, όπως και στο ξεκίνημα του αγώνα ήταν πολύ νευρικές στο χώρο του κέντρου, αποτέλεσμα να λείπουν οι μεγάλες φάσεις. Με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα ο Γιόχανσον έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε ψηλά και την ίδια κατάληξη είχε και του Τσίμιροτ, ένα λεπτό μετά.

Ο Μανόλο Χιμένεθ ήταν αυτός που έκανε την πρώτη αλλαγή στο 68’, βάζοντας τον Γαλανόπουλο στη θέση του «άφαντου» Πατίτο. Με αυτήν την αλλαγή η διάταξη της ΑΕΚ έγινε 4-3-3. Η απάντηση του Ίβιτς ήταν να βάλει τον Ενρίκε στη θέση του Κάμπος που εμφάνιζε σημάδια κούρασης, χωρίς ωστόσο να διαφοροποιηθεί η διάταξη της ομάδας.

Όσο πέρναγαν τα λεπτά, ο ρυθμός του αγώνα έπεφτε με τις δύο ομάδες να διεκδικούν στα ίσια το τρόπαιο.

Στο 81’ έγινε η φάση του σημάδεψε τον τελικό. Μετά από στατική φάση του ΠΑΟΚ, η μπάλα έφτασε στον Λέοβατς, αυτός με σέντρα βρήκε τον Ενρίκε και ο Βραζιλιάνος εξτρέμ του ΠΑΟΚ να γράφει το 2-1 με καρφωτή κεφαλιά. Ένα γκολ που δεν έπρεπε να μετρήσει,  με τον παίκτη του «δικεφάλου» να είναι εκτεθειμένος και τους «κιτρινόμαυρους» να φωνάζουν δίκαια.

Στα εναπομείναντα λεπτά η ΑΕΚ προσπάθησε να φέρει το ματς στα ίσια, αλλά το τελευταίο σου του Τσιγκρίνσκι στο 90+4 έφυγε άουτ. Μετά από αυτό ο διαιτητής Κομίνης σφύριξε τη λήξη και η «ασπρόμαυρη» εξέδρα πήρε «φωτιά».

Συνθέσεις

ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Λέο Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Λέοβατς, Κάνιας, Σάκχοφ, Τσίμιροτ (86’ Μαλεζάς), Τζάλμα Κάμπος (72’ Πέδρο Ενρίκε), Μπίσεσβαρ (88’ Κίτσιου), Πρίγιοβιτς.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Ντίντακ, Σιμόες (82’ Ούγκο Αλμέιδα), Γιόχανσον, Χριστοδουλόπουλος, Μάνταλος, Πατίτο Ροντρίγκες (68’ Γαλανόπουλος), Αραούχο.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected