Κατηγορίες
Ποδόσφαιρο Κόσμος

12 Φεβρουαρίου 1861, η μέρα που λύθηκε το κουβάρι του “βασιλιά των σπορ”!

Από τη μία η αρχαιότερη ομάδα του κόσμου, η Σέφιλντ. Από την άλλη η δεύτερη αρχαιότερη ομάδα του κόσμου, η Χάλαμ. Ημερομηνία: 12 Φεβρουαρίου 1961. Τόπος: Γήπεδο “Sandygate Road”, Σέφιλντ. Σκοπός: Πρώτος αγώνας ποδοσφαίρου.

Η Αγγλία είναι η γενέτειρα του ποδοσφαίρου – με τη μορφή που το ξέρουμε σήμερα – και εκείνη ήταν και η χώρα που οργάνωσε την διεξαγωγή του πρώτου ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ συλλόγων στην παγκόσμια ιστορία!

Όπως αναφέρει το pagenews, ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας στην ιστορία διεξήχθη στο Σέφιλντ, στις 12 Φεβρουαρίου του 1861 και πήραν μέρος η ομώνυμη ομάδα της πόλης, και η Χάλαμ – επίσης από την ίδια πόλη. Μάλιστα η Σέφιλντ θεωρείται ως η παλαιότερη ποδοσφαιρική ομάδα στην υφήλιο με έτος ίδρυσης το 1857 και δεύτερη είναι η συμπολίτισσα Χάλαμ με έτος ίδρυσης το 1860!

Το Σέφιλντ λοιπόν που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Αγγλίας στην περιφέρεια του Γιορκισάιρ μπορεί να υπερηφανεύεται για την ιστορία του μια και έχει τα δύο αρχαιότερα σωματεία ποδοσφαίρου, τα οποία τελικά έγιναν και τα πρώτα που κοντραρίστηκαν σε ποδοσφαιρική αναμέτρηση το 1861! Η μήπως πιο όχι;

Μήπως ήταν λίγο νωρίτερα;

Άλλες βρετανικές πηγές αναφέρουν πως το πρώτο ματς στην ιστορία ήταν όντως αυτό μεταξύ της Σέφιλντ και της Χάλαμ αλλά σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα.

Μάλιστα τονίζεται πως ο αγώνας έχει μείνει στην ιστορία ως «το ντέρμπι των κανόνων» μια και διεξήχθη με τους κανόνες του Σέφιλντ.

Η αναμέτρηση, που έλαβε χώρα στην έδρα της Χάλαμ, το Σάντιγκέιτ Ρόουντ, έληξε με 2-0 υπέρ της… παλαιότερης Σέφλιντ.

Όπως και να έχει, μια και τα σωζόμενα ιστορικά στοιχεία εκείνης της εποχής είναι προς αμφισβήτηση το σίγουρο είναι πως αυτές οι δύο ομάδες του Σέφιλντ είναι οι αρχαιότερες στην ποδοσφαιρική ιστορία και η μεταξύ τους αναμέτρηση η πιο παλιά από όλες! Είτε ήταν το 1860 είτε το 1861…

Έδωσαν πνοή και πλέον παίζουν στον… πάτο!

Κι αν κοιτάξουμε το σήμερα, η Χάλαμ αγωνίζεται στην 9η κατηγορία της πυραμίδας του Αγγλικού ποδοσφαίρου και έδρα της είναι ακόμη το ιστορικό Σάντιγκέιτ Ρόουντ (φυσικά ανακαινισμένο) χωρητικότητας 250(!) ατόμων…

Στον αντίποδα η Σέφιλντ αγωνίζεται σε άλλο τοπικό πρωτάθλημα, 7 κατηγορίες κάτω από την Πρέμιερ Λιγκ… Εξάλλου, οι πιο γνωστές ομάδες πλέον της πόλης του Σέφιλντ είναι η Γουένσντεϊ και η Γιουνάιτεντ.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected