Κατηγορίες
Basket

Μαζί στον τελικό μετά από 38 χρόνια!

Ραντεβού με την Ιστορία δίνουν Ολυμπιακός και ΑΕΚ το απόγευμα του Σαββάτου στο Ηράκλειο, με τις δύο ομάδες να διεκδικούν το Κύπελλο Ελλάδας σε έναν τελικό μετά από 38 χρόνια!

Σήμερα στις 17:15 (ΕΡΤ1) θα γίνει στο κλειστό γυμναστήριο “Δύο Αοράκια” του Ηρακλείου Κρήτης το τζάμπολ του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας. Γύρω στις 19.00 θα ξέρουμε ποιος θα το έχει κατακτήσει. Ο Ολυμπιακός ή η ΑΕΚ. Κι αυτό είναι η πρώτη “είδηση” του τελικού, υπό την έννοια ότι κανένας από τους δύο φιναλίστ δεν λέγεται… Παναθηναϊκός!

Όπως αναφέρει το basketa.gr, οι “πράσινοι”, εκτός του ότι είναι οι πολυνίκες του θεσμού με 18 τρόπαια, έπαιζαν στον τελικό συνεχώς εδώ και 13 χρόνια. Φέτος δεν τα κατάφεραν. Η τελευταία φορά που είχαν λείψει ήταν το 2004. Από τον τελικό του τελευταίου φάιναλ φορ που διοργάνωσε η ΕΟΚ στη Λαμία. Τότε φιναλίστ ήταν ο Άρης, ο οποίος είχε νικήσει τον Ολυμπιακό, που είχε στον πάγκο του τον Ντράγκαν Σάκοτα. Ολυμπιακός και Σάκοτα βρίσκονται και πάλι φέτος σε έναν τελικό, μόνο που πλέον είναι αντίπαλοι. Οπότε, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στη Λαμία το 2004, ένας από τους δύο θα πανηγυρίσει.

Ποιος όμως; Αν επιχειρήσουμε να κάνουμε μια πρόβλεψη με βάση τα μπάτζετ των ομάδων, που αντανακλούν στην ποιότητα και το βάθος τους, φαβορί είναι ξεκάθαρα ο Ολυμπιακός.

Αν επιχειρήσουμε να προβλέψουμε με βάση τη στατιστική, φαβορί είναι και πάλι ο Ολυμπιακός. Οι “ερυθρόλευκοι” έχουν παίξει σε 17 από τους 42 τελικούς, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, και έχουν κατακτήσει το Κύπελλο 9 φορές. Το ποσοστό επιτυχίας τους, δηλαδή, είναι 53%. Η ΑΕΚ έχει δώσει το “παρών” σε 10 τελικούς κι έχει νικήσει 3 φορές. Το ποσοστό της, δηλαδή, είναι 30%. Καλύτερος ο Ολυμπιακός.

Αν επιχειρήσουμε να κάνουμε πρόβλεψη με βάση την ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων σε τελικούς Κυπέλλου… ατυχήσαμε! Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν να τεθούν αντιμέτωποι σε ένα τέτοιο παιχνίδι 38 ολόκληρα χρόνια. Παρότι αναμετρήθηκαν στους τρεις από τους πέντε πρώτους τελικούς της διοργάνωσης (1976, 1978, 1980), οι οποίοι έληξαν όλοι με νίκες του Ολυμπιακού, εντούτοις από το 1980 και μετά δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά. Η χρονική απόσταση από τότε είναι πολύ μεγάλη για να μπορέσει να δημιουργήσει παράδοση. Άλλωστε κανείς από τους σημερινούς παίκτες των δύο ομάδων δεν είχε γεννηθεί το 1980.

Παρ’ όλα αυτά ΑΕΚ και Ολυμπιακός έχουν παίξει μία φορά φέτος. Στις 10 Δεκεμβρίου αναμετρήθηκαν στο ΟΑΚΑ για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος και νικήτρια ήταν η ΑΕΚ με 66-62

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected