Κατηγορίες
Διάφορα

Απίστευτες εικόνες από την Κρήτη! Μέχρι και αντιασφυξιογόνες μάσκες για την προστασία από τη σκόνη! (photos)

Πρωτοφανούς έντασης χαρακτηρίζεται το φαινόμενο της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης που βρίσκεται σε εξέλιξη, «πνίγοντας» στην κυριολεξία ένα μεγάλο τμήμα της Ελλάδας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Κρήτη, όπου τις τελευταίες ώρες η ορατότητα είναι από περιορισμένη έως μηδενική, με τους κατοίκους να χρησιμοποιούν από μαντήλια μέχρι και αντιασφυξιογόνες μάσκες για να προστατευτούν από τη σκόνη.

Λόγω της αφρικανικής σκόνης πολλά άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της Κρήτης, με το ΕΚΑΒ να λαμβάνει αρκετές κλήσεις για περιστατικά που αφορούν σε εκδήλωση αλλεργίας και αναπνευστικά προβλήματα.

Δέκα φορές πάνω από τα όρια τα αιωρούμενα σωματίδια

«Υπάρχει μια κίνηση στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών και δεν γνωρίζουμε σε ποιο αριθμό θα φτάσει αυτή η κίνηση. Αυτό το πράγμα δεν το θυμάμαι να έχει ξαναγίνει σε αυτή την έκταση και πρέπει να είναι οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από δέκα φορές από τα φυσιολογικά», δήλωσε ο Νίκος Τζανακάκης, διευθυντής Πνευμονολγικής Πανεπιστημιακής κλινικής του ΠΑΓΝΗ .

«Είναι επικίνδυνο υπό την έννοια ότι είναι σωματίδια τα οποία προκαλούν ερεθισμό στους πνεύμονες και στους βλεννογόνους της μύτης και των ματιών . Σε ευαίσθητα άτομα τα οποία μπορεί να έχουν βρογχικό άσθμα και κυρίως τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων και αυτό που λέμε παρόξυνση του άσθματος .Αυτό μπορεί να οδηγήσει το άτομο στο νοσοκομείο , να αυξήσει τα φάρμακα και γενικότερα αυτή η παρόξυνση είναι δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή αν δεν ελεγχθεί«, πρόσθεσε.

«Επίσης κινδυνεύουν όλοι οι άνθρωποι που έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και κυρίως οι ηλικιωμένοι .Αυτοί που έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια δηλαδή η νόσος του καπνίσματος , είναι σίγουρο ότι κάποιοι από αυτούς θα αυξηθούν τα συμπτώματά τους και οι πιο βαριά από αυτούς οδηγούνται στο νοσοκομείο», ανέφερε ο κ. Τζανακάκης.

Και κατέληξε: «Εγώ προτείνω να μην κυκλοφορούν με μάσκα αλλά να περιοριστούν στο ελάχιστο η φυσική δραστηριότητα των ανθρώπων αυτών και κυρίως των παιδιών που έχουν βρογχικό άσθμα και να μην αθλούνται σε ανοικτούς χώρους. Ιδιαιτέρως αυτοί που έχουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα».

περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο στο protothema

moserlx-gif-1
coffee-banner
loading...
error: Protected