Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Θεσσαλονίκη: «Γονατίζει» την εστίαση το νέο lockdown

SOS εκπέμπουν οι επαγγελματίες της εστίασης καθώς το νέο lockdown θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους με πολλούς εργαζόμενους να βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.

Αν το «κλείσιμο» της οικονομίας τον Μάρτιο έφερε ανυπέρβλητα προβλήματα που ταλανίζουν τις επιχειρήσεις του κλάδου μέχρι σήμερα, το νέο lockdown μπορεί να τους δώσει τη χαριστική βολή.

Η ελεύθερη πτώση των τζίρων, η κατάρρευση της ζήτησης, απόρροια της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, η συσσώρευση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η ρευστότητα που ρέει με το σταγονόμετρο και η διαρκής ανασφάλεια για το αύριο δημιουργούν την «τέλεια καταιγίδα» για έναν κλάδο που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους. Από τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορούν να λειτουργούν μόνο με υπηρεσίες take away και delivery.

Κραυγή αγωνίας – «Απαιτούνται άμεσα μέτρα στήριξης»

«Η κατάσταση είναι επικίνδυνη, μαγαζιά κινδυνεύουν να κλείσουν, θέσεις εργασίας θα χαθούν, απαιτείται άμεσα ρευστότητα απευθείας από το κράτος αλλά και να καταβάλει το κράτος τα ενοίκια αφού τα καταστήματα κλείνουν με κρατική εντολή», τονίζει στο makthes.gr ο Ιωάννης Φιλοκώστας, πρόεδρος της ένωσης καφέ – μπαρ νομού Θεσσαλονίκης. «Η πόλη έχει 7.500 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πολλοί άνθρωποι θα χάσουν το μεροκάματό τους, το delivery και το take away δεν καλύπτει ούτε το 10% των μαγαζιών», προσθέτει.

Είναι κατηγορηματικός πως «η συντριπτική πλειοψηφία των καταστηματαρχών τήρησε τα υγειονομικά μέτρα αλλά και πάλι επειδή μία μικρή μειοψηφία αγνόησε τους κανόνες, κάτι που είναι απολύτως καταδικαστέο, το μάρμαρο θα το πληρώσουν όλοι».

Ταυτόχρονα, αφήνει σαφείς αιχμές για «πέντε, δέκα κατσαπλιάδες του χώρου οι οποίοι χωρίς να ξέρουν τι θέλουν υπονομεύουν τους θεσμικούς εκπροσώπους της εστίασης, λειτουργώντας εναντίον των συμφερόντων των συναδέλφων τους».

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στον κλάδο της εστίασης αποτυπώνουν ανάγλυφα το μέγεθος των απωλειών που υφίσταται η εστίαση, με τον τζίρο να καταγράφει πτώση κατά 59% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Πτώση άνω των 2,6 δισ. ευρώ καταγράφηκε, λόγω πανδημίας και lockdown, στα έσοδα των επιχειρήσεων στην παροχή καταλύματος και εστίασης το β’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνεται στην παροχή καταλυμάτων (1,75 δισ. ευρώ).

Στις τουριστικές περιοχές η μείωση του κύκλου εργασιών βρίσκεται κοντά στο 80% και στα αστικά κέντρα κυμαίνεται γύρω στο 60%. Ο οικονομικός Αρμαγεδδώνας, διαμορφώνει μία νέα πραγματικότητα, η οποία για πολλές επιχειρήσεις θα είναι μη αντιμετωπίσιμη. Πολλά μαγαζιά δεν θα ανοίξουν ξανά, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που τρέχουν.

Η εστίαση απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Από το σύνολο των απασχολούμενων σε επιχειρήσεις οι οποίες τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας, ποσοστό 32,4% αντιστοιχούσε στον κλάδο της εστίασης.

Ένα νέο καθολικό lockdown θα έχει κατακλυσμιαίες συνέπειες για όλη την οικονομική αλυσίδα. Κάθε μήνας καραντίνας κοστίζει περίπου 2,5 δισ. ευρώ ενώ η ζημιά χασούρα ενδέχεται ακόμα και να διπλασιαστεί αν ένα εκ νέου κατέβασμα του διακόπτη συμπεριλάβει και την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων όπου πολλές επιχειρήσεις πραγματοποιούν μεγάλο μέρος του τζίρου τους.

moserlx-gif-1
coffee-banner
loading...
error: Protected