Κατηγορίες
Διάφορα

Το μυστικό που έκανε τους Δανούς πλουσιότερους μέσα στην καραντίνα

Οι οικονομίες όλων των χωρών τον καιρό της πανδημίας χτυπήθηκαν αλύπητα. Απλά υπήρξαν κάποιες που κατάφεραν με διάφορους τρόπους να μετριάσουν τη ζημιά.

Ακόμα λιγότερες ήταν εκείνες που όχι μόνο μετρίασαν αυτή τη ζημιά κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown, αλλά είχαν τον τρόπο να χτίσουν βάσεις για το επόμενο ή και το μεθεπόμενο, ώστε να μην υπάρξουν μεγαλύτερες απώλειες.

Μια από αυτές ήταν η Δανία. Η χώρα είχε κι αυτή δυσκολίες στην οικονομία της, αλλά ο αντίκτυπος δεν φάνηκε στα πορτοφόλια των πολιτών της. Η οικονομία μιας χώρας άλλωστε πολλές φορές έχει διαφορές από την οικονομία των νοικοκυριών. Στην ελληνική κρίση μπορεί να βλέπαμε παντού ότι η οικονομία ανακάμπτει, αλλά αυτό δεν φαινόταν στις τσέπες των πολιτών.

Όπως αναφέρει το e-daily.gr, στη Δανία συνέβη το αντίστροφο. Στο 3ο τρίμηνο του 2020, οι πολίτες της χώρας έγιναν πλουσιότεροι κατά 116 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά στην πλειοψηφία τους δεν είχαν την μορφή χρημάτων, αλλά ομολόγων και μετοχών. Ο αριθμός αυτός δημιουργεί τουλάχιστον περιέργεια, αν σκεφτεί κανείς τον πληθυσμό της Δανίας και ότι στο πρώτο μισό της σεζόν οι χρηματοοικονομικέ απώλειες έφτασαν τα 89 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με την κεντρική τράπεζα της Δανίας, στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, υπήρξε επιπλέον αύξηση, με τα στοιχεία να μην έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Κάτι που φανερώνει πως η χώρα έχει χτιστεί με στερεές βάσεις, και συλλογικά και ατομικά.

Αυτή η αύξηση δεν αποτέλεσε μόνο ασφάλεια για το δεύτερο lockdown, αλλά έγινε μια ευκαιρία για την μεσαία τάξη των Δανών να αυξήσει το τραπεζικό της κεφάλαιο. Αιτία αυτής της κερδοφορίας για τα νοικοκυριά, όπως αναφέρουν τα ξένα μέσα, είναι η κρίση που έζησε η Ευρώπη από τις την τελευταία δεκαετία. Οι Δανοί, αν και δεν μείωσαν τα έξοδά τους, συνειδητοποίησαν πόσο γρήγορα μπορούν να εξανεμιστούν τα χρήματα. Από την αρχή της πανδημίας έγιναν πιο εγκρατείς, με αποτέλεσμα το μέσο τραπεζικό απόθεμα των Δανών να φτάνει τα 300.000 δολάρια.

Πάντως, στην πραγματικότητα είναι σχετικά λίγοι οι Δανοί που διαθέτουν όντως τέτοιο απόθεμα, μιας και το 43% των αποθεμάτων σύνταξης στη χώρα κατέχεται από το 10% του πληθυσμού. Αξίζει κιόλας να αναφερθεί πως τα επιτόκια στη Δανία είναι αρνητικά από το 2012 και πλέον οι τράπεζες χρεώνουν άμεσα τους πελάτες που οι καταθέσεις τους υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected