Κατηγορίες
Διάφορα

Σοκάρουν τα στοιχεία στη Μαγνησία : Σαρώνουν τα εμφράγματα στους 40ρηδες, 2.500 νοσηλεύτηκαν τα τελευταία δύο χρόνια!

Ηχηρό καμπανάκι χτυπά για τα εμφράγματα και τα άλλα καρδιαγγειακά περιστατικά στη Μαγνησία, καθώς στις 2.500 ανήλθαν τα τελευταία δύο χρόνια οι εισαγωγές ασθενών με έμφραγμα και καρδιακή ανεπάρκεια στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, δείχνοντας ότι τα καρδιολογικά περιστατικά είναι πολλά και ταλαιπωρούν τους Βολιώτες.

Όπως αναφέρει το e-thessalia.gr, μπορεί να ζούμε μια πρωτοφανή πανδημία και όλο το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο στον Covid-19, ωστόσο από την καθημερινή τριβή του Νοσοκομείου δεν λείπουν τα υπόλοιπα πολύ σοβαρά περιστατικά, όπως είναι και τα καρδιολογικά.

Η κακή διατροφή, η απουσία άσκησης, το κάπνισμα, η μη ρύθμιση της χοληστερίνης και της πίεσης είναι παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την εκδήλωση των εμφραγμάτων. Και βέβαια καταλυτικά λειτουργεί και το άγχος που κυριαρχεί σε πολλούς ανθρώπους.

Ο συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του «Αχιλλοπούλειου» κ. Βασίλης Σαράκης ανέφερε πως «τα τελευταία δύο χρόνια οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στην Καρδιολογική Κλινική, ανέρχονται στους 2.500. Επίσης αυτοί που διακομίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία για επείγουσα στεφανιογραφία ανήλθαν στους 350.

Ο κ. Σαράκης επισήμανε πως «τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα εμφράγματα και βλέπουμε όλο και νεότερους, δηλαδή γύρω στα 40, να έρχονται στο Νοσοκομείο Βόλου με έμφραγμα. Συνήθως η κυριότερη ηλικία για την εκδήλωση εμφραγμάτων είναι μεταξύ 50-60 χρόνων. Βέβαια ο κίνδυνος καρδιοπαθειών αυξάνει στους άνδρες από την ηλικία των 45 ετών και άνω και για τις γυναίκες από 55 ετών. Πρέπει να σημειώσουμε πως εκτός από αυτούς που έχουν εμφανή συμπτώματα ενός εμφράγματος, υπάρχουν και οι ασθενείς που έχουν σιωπηρή ισχαιμία και δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι είναι σε εξέλιξη κάποιο έμφραγμα».

Μάλιστα ανέφερε πως «συγκρίνοντας το 2020 με το 2019, θα δούμε πως στους μήνες της καραντίνας, δηλαδή την άνοιξη και τον Δεκέμβριο, η ροή ασθενών μειώθηκε σε σχέση με το 2019 κατά 35% και αυτό συνέβη γιατί ο κόσμος φοβόταν, δεν ερχόταν στο Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα για κάποιους η κατάσταση της υγείας τους να επιδεινωθεί και λίγοι να μη φτάσουν ποτέ στο «Αχιλλοπούλειο». Το ίδιο παρατηρήθηκε και για τις στεφανιογραφίες, όπου οι διακομιδές το 2019 ήταν 220 και το 2020 γύρω στις 115. Τους υπόλοιπους μήνες του 2020 που δεν υπήρχε καραντίνα, η ροή των νοσηλειών ήταν η ίδια με το 2019».

Ο κ. Σαράκης υπογράμμισε πως «η Καρδιολογική Κλινική διαθέτει πέντε ειδικούς και έναν επικουρικό γιατρό και χρειάζεται ενίσχυση σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό, όπως και σε ειδικευόμενους», ενώ συμπλήρωσε πως «οι σημαντικές υπηρεσίες που παρέχει πλέον και όλη η υποδομή της είναι αποτέλεσμα εργασίας και των προηγούμενων διευθυντών, όπως του κ. Τσακνάκη, αλλά και του αείμνηστου Αλ. Δούρα».

Ένα σημαντικό στοίχημα είναι να λειτουργήσει ο στεφανιογράφος. Πρέπει να προκηρυχθούν οι θέσεις και να έρθουν οι γιατροί επεμβατικής καρδιολογίας. «Με τη λειτουργία του στεφανιογράφου θα αναβαθμιστεί πλήρως η Καρδιολογική» σημείωσε ο κ. Σαράκης.

Η Κλινική διαθέτει δεκαπέντε κλίνες και οκτώ κλίνες έχει η Στεφανιαία Μονάδα. Πέντε κλίνες της Καρδιολογικής δόθηκαν στις Παθολογικές για την αντιμετώπιση των περιστατικών λόγω της πανδημίας.

Δίνοντας κάποιες συμβουλές στους πολίτες εν μέσω πανδημίας, ο διευθυντής επισήμανε πως «αυτοί που έχουν μια ύποπτη ενόχληση, πρέπει να έρχονται οπωσδήποτε στο Νοσοκομείο για να τύχουν φροντίδας. Το ίδιο ισχύει και με αυτούς που έχουν καρδιακή ανεπάρκεια. Πρέπει να λαμβάνουν τα φάρμακά τους και να προσέχουν τη διατροφή τους. Επίσης και όσοι έχουν αρτηριακή πίεση πρέπει να επικοινωνούν με τους γιατρούς».

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected