Κατηγορίες
Διάφορα

Η “Bild” έχει μια απορία : “Είναι ο Πούτιν έτοιμος να μας κόψει το φυσικό αέριο για πάντα;”

Σε καιρό ειρήνης, θα ήταν μια καθαρά συνηθισμένη διαδικασία, αναφέρει δημοσίευμα της Bild, αλλά σε περιόδους πολέμου, αρχίζουμε να τρέμουμε στη μέση του καλοκαιριού: Θα κλείσει εντελώς τη βρύση του φυσικού αερίου ο τύραννος του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν αύριο, Δευτέρα 11 Ιουλίου;

Από αύριο το πρωί, η σημαντικότερη σύνδεση για το ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Γερμανία θα διακοπεί. Οι ετήσιες εργασίες συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1 στη Βαλτική Θάλασσα καθιστούν αυτό αναγκαίο – ο φορέας εκμετάλλευσης το είχε ήδη ανακοινώσει πριν από λίγο καιρό.

Οι εργασίες συντήρησης έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν δέκα ημέρες (έως τις 21 Ιουλίου) – αλλά η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί τώρα ότι η διακοπή της επισκευής θα μπορούσε να μετατραπεί σε μόνιμη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού.

Είναι ο Πούτιν έτοιμος να μας κόψει το φυσικό αέριο για πάντα;

Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck (52, Πράσινοι) αναμένει τα χειρότερα. Ο αντικαγκελάριος εξέφρασε έντονες ανησυχίες ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το έργο για να διακόψει εντελώς την παραγωγή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία. Στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk το Σάββατο μίλησε για ένα “εφιαλτικό σενάριο”: “Όλα είναι πιθανά, όλα μπορούν να συμβούν. (….) Μπορεί να ρέει και πάλι περισσότερο αέριο, ακόμη περισσότερο από πριν. Αλλά μπορεί επίσης να είναι ότι δεν φτάνει τίποτα απολύτως”.

Ο Habeck συνεχίζει: “Ειλικρινά πρέπει πάντα να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και να εργαζόμαστε λίγο για το καλύτερο”.

Τον Ιούνιο, η Gazprom είχε ήδη μειώσει σημαντικά τον όγκο των παραδόσεων μέσω του αγωγού μήκους άνω των 1200 χιλιομέτρων από τη Ρωσία προς το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία – σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Δικτύων, ο αγωγός χρησιμοποιείται σήμερα μόνο στο 40% της χωρητικότητάς του.

Ο μειωμένος όγκος παραδόσεων δικαιολογείται επίσης από την απουσία μιας τουρμπίνας της Siemens Energy, η οποία δεν μπορούσε πλέον να παραδοθεί στη Ρωσία από το Μόντρεαλ του Καναδά μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης λόγω των κυρώσεων.

Ωστόσο, η Δύση παίρνει τώρα από τον Πούτιν αυτή την πιθανή δικαιολογία για μια ενδεχόμενη πλήρη διακοπή της παράδοσης: ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την παράδοση της εξυπηρετούμενης τουρμπίνας από το Μόντρεαλ παρά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Για το σκοπό αυτό, ο Καναδάς θα δώσει “μια προσωρινή και ανακλητή άδεια” στη Siemens Canada, δήλωσε το Σάββατο ο αρμόδιος υπουργός για τους ορυκτούς πόρους, Jonathan Wilkinson. Η τουρμπίνα θα παραδοθεί από τον Καναδά πρώτα στη Γερμανία και στη συνέχεια στη Ρωσία.

Η Nord Stream AG δήλωσε ότι σχεδιάζει να επιθεωρήσει και, εάν είναι απαραίτητο, να επισκευάσει ή να βαθμονομήσει πράγματα όπως η παροχή ενέργειας, η προστασία από πυρκαγιά και αέριο και ορισμένες βαλβίδες. Θα πραγματοποιηθούν επίσης ενημερώσεις λογισμικού.

Οι υπεράκτιοι αγωγοί παραμένουν υπό πίεση. Τα προηγούμενα χρόνια, οι εργασίες αυτές διαρκούσαν από 10 έως 14 ημέρες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις παρέκκλιναν επίσης από την προγραμματισμένη προθεσμία.

Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Δικτύων, οι εργασίες δεν θα πραγματοποιηθούν απευθείας στον αγωγό, αλλά στους σταθμούς συμπίεσης, για παράδειγμα στο Lubmin. Στους υπολογισμούς του μοντέλου, ο οργανισμός υποθέτει έως και 14 ημέρες, αλλά έχει ήδη συμπεριλάβει ένα χρονικό περιθώριο.

Υπό κανονικές συνθήκες, ωστόσο, θα πρέπει να είναι δυνατή η ολοκλήρωση των εργασιών εντός της προβλεπόμενης περιόδου. Σύμφωνα με τα μοντέλα της αρχής, μια μόνιμη διακοπή θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε έλλειψη φυσικού αερίου στη Γερμανία το χειμώνα.

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω άλλων αγωγών είχαν επίσης μειωθεί πρόσφατα. Ταυτόχρονα, αρκετά ευρωπαϊκά κράτη δεν λαμβάνουν πλέον φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Από την αρχή της ρωσικής εισβολής, ο εφοδιασμός της Ευρώπης με φυσικό αέριο από τη Ρωσία θεωρείται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο.

Εκτός από τους ιδιώτες καταναλωτές, η γερμανική βιομηχανία βλέπει επίσης με ανησυχία την επερχόμενη συντήρηση. Ιδιαίτερα στη χημική και φαρμακευτική βιομηχανία που είναι ενεργοβόρα, οι ανησυχίες για έλλειψη φυσικού αερίου είναι έντονες. Σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Χημικών Βιομηχανιών (VCI), ο τομέας είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου στη Γερμανία με μερίδιο 15%.

Χρειάζεται το φυσικό αέριο ως πηγή ενέργειας και ως πρώτη ύλη για περαιτέρω επεξεργασία σε προϊόντα – όπως πλαστικά, φάρμακα ή λιπάσματα. Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι σήμερα “εκπληκτικά” υψηλές, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της VCI Christian Kullmann. Προκειμένου να παραμείνει σε θέση να παραδώσει, ο κλάδος αποθηκεύει αποθέματα για να είναι σε θέση να συνεχίσει να προμηθεύει τους πελάτες σε περίπτωση κρίσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της VCI Wolfgang Große Entrup δήλωσε: “Προετοιμαζόμαστε για περιορισμό ή ακόμη και αναστολή των εισαγωγών φυσικού αερίου”. Οι εταιρείες στα νότια και νοτιοανατολικά της Γερμανίας θα είναι οι πρώτες που θα υποφέρουν από το σύστημα αγωγών. Στα βόρεια και δυτικά, από την άλλη πλευρά, ο εφοδιασμός μέσω λιμένων είναι ευκολότερος.

Επομένως, μεγάλες εταιρείες όπως η BASF, η Merck ή η ThyssenKrupp προετοιμάζονται εδώ και αρκετό καιρό με πλήρη ταχύτητα για μια έκτακτη ανάγκη. Ένας εκπρόσωπος της Thyssen-Krupp εξήγησε ότι οι δυνατότητες εξοικονόμησης φυσικού αερίου στην παραγωγή είναι “πολύ περιορισμένες”.

Η μετάβαση από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο ή τον άνθρακα δεν είναι επίσης δυνατή, ή μόνο σε αμελητέο βαθμό. “Οι περιορισμοί στην προσφορά συνδέονται ταυτόχρονα με περιορισμούς στην παραγωγή, αλλά μπορούν να εφαρμοστούν από εμάς μέχρι ένα ορισμένο όριο”. Μια ελάχιστη προσφορά, ωστόσο, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της παραγωγής. Διαφορετικά, δεν μπορούν να αποκλειστούν οι διακοπές λειτουργίας και οι τεχνικές βλάβες.

Οι πόλεις σχεδιάζουν ήδη καταφύγια έκτακτης ανάγκης για τους ηλικιωμένους και τους φτωχούς

Λόγω του επικείμενου παγώματος του φυσικού αερίου, όλο και περισσότερες πόλεις στη Γερμανία προετοιμάζονται ήδη για κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το Ludwigshafen (Ρηνανία-Παλατινάτο) είναι ένα παράδειγμα: εδώ πρόκειται να δημιουργηθούν αίθουσες όπου οι πολίτες που δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους μπορούν να ζεσταθούν. “Αυτή τη στιγμή προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια έκτακτης ανάγκης ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα”, εξήγησε η δήμαρχος Jutta Steinruck (59, SPD). Η Friedrich-Ebert-Halle θα χρησιμεύσει ως κεντρικός σταθμός προθέρμανσης.

Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η οποία προηγουμένως φιλοξενούσε αθλητικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και συναυλίες, χρησιμοποιήθηκε ήδη ως κέντρο εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας Corona. Αντί για ενέσεις, η θερμότητα θα διατίθεται εκεί δωρεάν στο μέλλον.

Οι λεγόμενες θερμικές νησίδες σχεδιάζονται και σε άλλες πόλεις.

*pentapostagma.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected