Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Έρευνα του ΓΣΕΒΕΕ : Στις 18 μέρες τελειώνει ο μέσος μισθός του Έλληνα!

Τα στοιχεία που οπωσδήποτε προκαλούν σοκ, προκύπτουν από ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) με θέμα «Εισόδημα – Δαπάνες Νοικοκυριών 2022».

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ερώτημα εάν η αύξηση των τιμών έχει επηρεάσει τα νοικοκυριά σε βαθμό να αναγκαστούν να μειώσουν δαπάνες για βασικές ανάγκες, το 56,7% απάντησε «πολύ», το 28,4% «λίγο», ενώ το 14,8% απάντησε αρνητικά.

Άρα 1 στα 2 νοικοκυριά έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στο να «κόψει» δαπάνες για πράγματα που δεν είναι άμεσα απαραίτητα για την επιβίωση του (όπως πχ. ψυχαγωγικές δραστηριότητες, εστίαση, αγορές συσκευών, ρούχων κλπ., καλλωπισμός, εργασίες συντήρησης κλπ) και πλέον αναγκάζεται να «κόψει» δαπάνες και από τις βασικές ανάγκες, δηλαδή τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης!

Αν συνδυάσουμε αυτό το στοιχείο με το γεγονός ότι παρά το μεγάλο σφίξιμο του «ζωναριού» που γίνεται με επίπονες μειώσεις δαπανών (ακόμα και σε τρόφιμα), τα μισά νοικοκυριά «ξεμένουν» μόλις στην 18η μέρα του μήνα, καταλαβαίνει κανείς τι Γολγοθά περνούν για τις υπόλοιπες 12-13 ημέρες μέχρι να βγει ο μήνας!

Όπως προκύπτει από την έρευνα, σχεδόν 6 στα 10 νοικοκυριά (57,3%) δήλωσαν πως χρειάζεται να κάνουν περικοπές για να καλύψουν τα αναγκαία, ποσοστό σημαντικά αυξημένο σε σχέση τόσο με την ανάλογη έρευνα του 2021 (42,3%), όσο και με τις έρευνες του 2020 (47,9%) και του 2019 (48,7%). Επιπλέον, σταθερά υψηλό παραμένει το ποσοστό των νοικοκυριών που διαβιεί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (11,9%).

Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ / Το σύνδρομο των 19 ημερών χτυπάει τα εισοδήματα | ΑυγήΕπίσης, τα 6 από τα 10 νοικοκυριά δήλωσαν ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών. Συγκεκριμένα, το 61,6% των νοικοκυριών δήλωσε ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν έχει ή μάλλον δεν έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών, έναντι του 33% που δήλωσε ότι έχει ή μάλλον έχει συμβάλει. Το 41,5% των νοικοκυριών αγοράζει προϊόντα από το καλάθι του νοικοκυριού έναντι του 52% που δεν το κάνει.

Iδιαιτέρως αρνητικά αξιολογούν τα νοικοκυριά κατά τον χρόνο διεξαγωγής της έρευνας γενικά τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ειδικότερα το 47,3% των νοικοκυριών τα αξιολόγησε ως ανεπαρκή, το 23,4% ως μάλλον ανεπαρκή, ενώ μόλις το 17,9% και το 7,9% αξιολόγησαν τα μέτρα ως μάλλον επαρκή και επαρκή αντίστοιχα.

Το 30,1% των νοικοκυριών με εισόδημα έως 30.000 ευρώ δήλωσε πως το εισόδημά του μειώθηκε το 2022, έναντι 11% που δήλωσε ότι αυξήθηκε και 58,9% που δήλωσε ότι παρέμεινε σταθερό. Το 22,7% των νοικοκυριών με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ δήλωσε πως το εισόδημα του αυξήθηκε, έναντι 16,7% που δήλωσε πως το εισόδημά του μειώθηκε και 60,6% που δήλωσε ότι παρέμεινε σταθερό.

Τέλος, ως καταλληλότερο μέτρο για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της ακρίβειας το 51,1% των νοικοκυριών θεωρεί πως είναι η αύξηση μισθών και συντάξεων και το 28,6% η μείωση φόρων και τελών στα καύσιμα.

Να σημειωθεί πως για παράδειγμα στην Ισπανία αποφασίστηκε η κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί και το γάλα, η μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο και τα ζυμαρικά, άλλα και το πάγωμα των ενοικίων και των εξώσεων. Μέτρα δηλαδή, που προσφέρουν πραγματική ανακούφιση από την ακρίβεια και τις πληθωριστικές πιέσεις, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και όχι ημίμετρα κοροϊδίας που στερούνται κάθε ουσίας και λειτουργούν ως επικοινωνιακά «καθρεφτάκια», όπως είναι τα όσα έχει εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση.

*με στοιχεία από το Taxheaven.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected