Το Imathia Sports News σας παρουσιάζει μία μεγάλη έρευνα σχετικά με την ανάγκη διεξαγωγής των play-off και play-out στην ΕΠΣ Ημαθίας. Μιλήσαμε με κάθε ΕΠΣ ξεχωριστά και μας ανέλυσαν τους λόγους που τους ώθησαν να ξεκινήσουν τον θεσμό και τι συμβαίνει στις ΕΠΣ που δεν υπάρχουν αγώνες διαβάθμισης.
Σύμφωνα με την έρευνά μας, στο σύνολο 56 ποδοσφαιρικών Ενώσεων που απαριθμούνται στην Ελλάδα, ακριβώς στις μισές (26) διοργανώνονται αγώνες play-off, ενώ στις 15 ο υποβιβασμός ομάδων κρίνεται μετά από αγώνες play-out. Εντυπωσιακό το νούμερο, ειδικά για τις ΕΠΣ που διοργανώνουν play-off, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ομάδες και οι παίκτες επιβαρύνονται σημαντικά, ενώ τα έσοδα σε τέτοιες κατηγορίες είναι μηδαμινά.
Αυτό που παρατηρείται στις ΕΠΣ που διοργανώνουν play-off είναι η έλλειψη αδιάφορων ομάδων μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος αλλά και η αύξυση σε προσέλευση θεατών σε σύγκριση με πριν που δεν υπήρχαν αγώνες κατάταξης. Χαρακτηριστικά μας δηλώνει άνθρωπος της ΕΠΣ Ζακύνθου : “Πριν ορίσουμε αγώνες play-off το παρασκήνιο οργίαζε και από ένα σημείο και μετά δεν υπήρχαν κανόνες, καταστρατηγούσαν τα πάντα, ενώ παίκτες και προπονητές έμπαιναν σε έναν κυκεώνα φημών και φαντασμάτων που δεν είχε τέλος. Σε μια κλειστή κοινωνία όπως η δική μας, τα γεγονότα αυτά προκαλούν μίση και αντιπάθειες σε σημείο μάλιστα να υπάρχουν άγριοι ξυλοδαρμοί και να κινδυνεύουν ζωές. Με την διοργάνωση των αγώνων κατάταξης, τα γεγονότα αυτά έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και πλέον οι περισσότερες ομάδες αγωνίζονται μέχρι το τελευταίο παιχνίδι, γιατί έτσι επιτάσσει το σύστημα αυτό”.
Οι ΕΠΣ που διοργανώνουν play-off είναι οι εξής 26 (αλφαβητικά) : Αθηνών, Αργολίδας, Άρτας, Αχαϊας, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηπείρου (Α2), Ηρακλείου, Θράκης, Καβάλας, Καρδίτσας (Α2), Κυκλάδων (Β’), Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Κιλκίς (Α2), Λάρισας, Λέσβου, Λήμνου, Μακεδονίας, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χανίων.
Οι ΕΠΣ που διοργανώνουν play-out είναι οι εξής 15: Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Δράμας, Μακεδονίας, Ηλείας, Καβάλας, Κορίνθου (Β’), Κέρκυρας, Κιλκίς (Α2), Κοζάνης (Β’), Λήμνου, Μεσσηνίας (Β’), Φωκίδας (Β’), Χαλκιδικής (Β’) και Χανίων.
Μας αναφέρει στέλεχος της ΕΠΣ Σερρών : “Μεγάλη η διαφορά, δεν το συζητώ… Μπορεί να επιβαρύνουμε με περισσότερα παιχνίδια τις ομάδες στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, όμως διασώζουμε την αξιοπιστία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, το οποίο μην ξεχνάμε αποτελεί τη “ρίζα” του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Τι παράδειγμα θα δώσουμε στα παιδιά μας; Της λαμογιάς και της βίας; Αυτό δεν πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη μας; Επειδή έχω αγωνιστεί ως ποδοσφαιριστής, μπορώ να σας πω πως ένοιωθα σε προαποφασισμένο παιχνίδι… Αφήστε καλύτερα, δεν υπήρχε ψυχολογία και ξέραμε ότι θα γίνει και στο επόμενο, και στο επόμενο και πάει λέγοντας!”
Εμείς, στο Imathia Sports News έχουμε ως στόχο, με το άρθρο μας αυτό, να πιέσουμε από όλες τις πλευρές ΕΠΣ Ημαθίας, να μπει στη διαδικασία να λάβει υπόψη τα πλεονεκτήματα που έχει μία τέτοια κίνηση και να δώσει ένα έξτρα κίνητρο σε όλες τις ομάδες να απέχουν από το παρασκήνιο και να σβήσει εξ ολοκλήρου τη “μαυρίλα” που επικρατεί εδώ και χρόνια στο ποδόσφαιρο της Ημαθίας. Καλούμε όλους όσους είναι μαζί μας σ’ αυτή τη προσπάθεια, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να πιέσουμε προς σ’ αυτή τη κατεύθυνση. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Ημαθίας το αξίζει …