Ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ Σπύρος Καλογιάννης μίλησε στην “Κ.Ε.” για τα πολλά προβλήματα που έχει η Football League, η οποία ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2013. Αριθμός – ρεκόρ ομάδων (28 σε δύο ομίλους), μεγάλες φουρτούνες για την ΕΠΑΕ που ιδρύθηκε στις 21 Μαρτίου 1979 και ύστερα από 34 χρόνια διοργανώνει μόνο ένα πρωτάθλημα.
Αυτό της Β’ Εθνικής. Και μολονότι πέρσι οι συνθήκες διεξαγωγής του δεύτερου τη τάξει επαγγελματικού πρωταθλήματος δεν ήταν και οι πλέον ιδανικές, αυτό ήταν άκρως ανταγωνιστικό και τα πάντα κρίθηκαν την τελευταία αγωνιστική. Η κάνουλα του ΟΠΑΠ κλείνει, ο Σπύρος Καλογιάννης είναι απαισιόδοξος. Η φετινή χρονιά στη Β’ Εθνική ξεκίνησε και πάλι με προβλήματα για τις περισσότερες ομάδες, με βασικότερο, τι άλλο φυσικά, το οικονομικό, ιδίως και μετά το κλείσιμο της κάνουλας του ΟΠΑΠ.
“Κάθε χρονιά το οικονομικό πρόβλημα γίνεται και πιο οξύ. Φέτος το πρωτάθλημα βρίσκεται σε ένα πειραματικό στάδιο και έχει 28 ομάδες. Η κατάσταση στη χώρα μας έχει επηρεάσει και το ποδόσφαιρο και η διοργανώτρια αρχή προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρει λύσεις. Η αγωνία μου είναι το πρωτάθλημα να αρχίσει και να τελειώσει με 28 ομάδες”, δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ Σπύρος Καλογιάννης. Από τους πιο πεπειραμένους παράγοντες στο χώρο του ποδοφαίρου, εκτιμά πως η Β’ Εθνική «αντέχει» μέχρι 20 ομάδες κι αυτό πιθανότατα θα γίνει σε δύο χρόνια.
* Γιατί το οικονομικό πρόβλημα έγινε φέτος πιο οξύ;
– Με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ τα έσοδα των ομάδων είναι τα μισά σε σχέση με πέρυσι. Μόνο αν ο αριθμός των ομάδων μειωθεί σε 20 θα καλυτερεύσει η κατάσταση. Στη βελτίωση της ανόδου του επιπέδου του πρωταθλήματος θα συμβάλει και η κατάθεση, πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος, εγγυημένου προϋπολογισμού απ’ όλες τις ΠΑΕ.
Η διοργανώτρια αρχή οφείλει μέσω μίας επιτροπής να τσεκάρει τους προϋπολογισμούς προκειμένου να διαπιστώνεται εάν αυτά που αναφέρονται είναι αληθινά. Για παράδειγμα εάν τα έσοδα μίας ΠΑΕ Β’ Εθνικής είναι 200.000 ευρώ, τότε και τα έξοδά της (συμβόλαια, μετακινήσεις κ.ά.) πρέπει να ανέρχονται σε αυτό το ποσό. Εάν το ξεπερνούν, τότε η διοίκηση θα οφείλει να καλύψει τη διαφορά με μία εγγυητική. Ετσι η διοργανώτρια αρχή δεν θα έχει καμία αγωνία για το αν το πρωτάθλημα θα τελειώσει ομαλά, αφού όλες οι ομάδες θα μπορούν να εξυπηρετήσουν όλες τις υποχρεώσεις τους και δεν θα αποσυρθούν από τα τελευταία παιχνίδια τους.
* Συνήθως τι συμβαίνει με τα μπάτζετ των ομάδων;
– Ξεκινάει η χρονιά με τα οικονομικά της ομάδας να είναι νοικοκυρεμένα. Στην πορεία όμως ο πρόεδρος παρασύρεται. Ολη η πόλη ή το νησί του λέει «πρόεδρε κάνε μετεγγραφές, πρόεδρε φέρε παικταράδες», ο ιδιοκτήτης δυστυχώς τους ακούει, ξεπερνάει τις δυνατότητές του και μετά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Και φτάνει στο σημείο η ομάδα να έχει πρόβλημα επιβίωσης. Κάτι που δεν θα γινόταν αν το μπάτζετ ήταν συγκεκριμένο και η διοίκηση το τηρούσε με ευλάβεια.
* Τι άλλα προβλήματα εντοπίζετε στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής;
– Δεν μπορεί σε μία πόλη να υπάρχουν τρεις ομάδες που να αγωνίζονται στη δεύτερη κατηγορία. Πρέπει να δοθούν από την Πολιτεία κίνητρα για συγχωνεύσεις. Με τρεις ομάδες θα δημιουργηθεί πρόβλημα με το γήπεδο, με τις προπονητικές εγκαταστάσεις κι αν θέλετε και με τους τοπικούς χορηγούς.
* Φέτος υπάρχει κάποιο τρανταχτό παράδειγμα με τρεις ομάδες σε επαρχιακή πόλη;
– Σαφώς. Στην Κατερίνη είναι ο Πιερικός, ο Βατανιακός και ο Αιγινιακός.
* Πώς θα πορευθούν οι ομάδες χωρίς τη χρηματοδότηση του ΟΠΑΠ;
– Χωρίς τη βοήθεια της Πολιτείας το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να επιζήσει. Εχουμε καλή συνεργασία με τον υφυπουργό Αθλητισμού, τον κ. Ανδριανό, που έχει κατανόηση και προσπαθεί να λύσει ό,τι πρόβλημα μπορεί. Και εδώ να πω κάτι που δεν το ξέρει ο πολύς ο κόσμος: μόνο τα τέσσερα από τα γήπεδα που χρησιμοποιούν οι επαγγελματικές ομάδες έχουν άδεια. Ολα τα άλλα δεν έχουν άδεια καταλληλότητας και προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να παρατείνουμε τις άδειες που είχαν εκδοθεί πριν από χρόνια.
* Ποια είναι τα αιτήματά σας προς την Πολιτεία;
– Εχουμε ζητήσει να γίνει μία ρύθμιση χρεών προς την εφορία και το ΙΚΑ. Επίσης, θέλουμε η Πολιτεία να βοηθήσει στη βελτίωση των γηπεδικών εγκαταστάσεων, ενώ το τρίτο αίτημά μας έγινε ήδη αποδεκτό: το μετοχικό κεφάλαιο των ΠΑΕ της Β’ Εθνικήςμειώθηκε στις 300.000 από τις 500.000 ευρώ.
* Με τα χρέη των ΠΑΕ στο Δημόσιο υπάρχει γενικά ένα θέμα που είναι διαχρονικό…
– Μία καλή λύση σε αυτό το ζήτημα είναι να συσταθεί μία εφορία που θα ασχολείται μόνο με τις επαγγελματικές ομάδες. Εμείς θέλουμε τις ομάδες καθαρές από χρέη και επιδίωξή μας είναι η αναβάθμιση του προϊόντος. Γιατί αν δεν αναβαθμιστεί, δεν πρόκειται να γίνει ελκυστικό για τους φιλάθλους και δεν πρόκειται να προσελκύσει μεγάλους χορηγούς. Θέλουμε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους παίκτες και να προσφέρουμε καλύτερες παροχές στους φιλάθλους μας.
* Πέρυσι το πρωτάθλημα ήταν άκρως ανταγωνιστικό. Εκτιμάτε πως το ίδιο θα συμβεί και φέτος;
– Πράγματι, πέρυσι το πρωτάθλημα κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική και δεν υπήρχαν σκιές. Σε αυτό βοήθησε η διαιτησία που κατά γενική ομολογία ήταν πολύ καλή. Για να παραμείνει σε υψηλό και ανταγωνιστικό επίπεδο το πρωτάθλημα πρέπει να βοηθήσουν οι παράγοντες και οι παίκτες με την παρουσία τους μέσα στα γήπεδα. Προσωπικά εκτιμώ πως το πρωτάθλημα θα είναι άκρως ανταγωνιστικό στις 14 αγωνιστικές των πλέι οφ στα οποία θα πάρουν μέρος οι τέσσερις πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο. Να υπενθυμίσω ότι καμία ομάδα δεν θα ανέβει απευθείας και ότι από κάθε όμιλο θα υποβιβαστούν τρεις ομάδες.
* Τελικά πόσες ομάδες θα ανέβουν στη Σούπερ Λίγκα; Ο συνεταιρισμός θέλει να ανέβουν μόλις δύο ομάδες…
– Εμείς ακολουθήσαμε την υπόδειξη της ΕΠΟ που μας είπε ότι θα ανέβουν τρεις ομάδες και θα υποβιβαστούν άλλες τόσες από κάθε όμιλο. Και με την ευκαιρία να πω ότι για να αγωνιστεί μία ομάδα στα πλέι οφ ανόδου πρέπει να έχει αδειοδοτηθεί από την Ομοσπονδία.
* Ποιο είναι το μότο που έχετε;
– Ο Δημόκριτος πριν από 2.500 χρόνια είχε πει: Η τόλμη είναι αρχή κάθε πράξης, η τύχη όμως καθορίζει το τέλος. Εύχομαι πάνω απ’ όλα να έχουμε και τύχη για να πάνε όλα καλά.
Του ΣΑΒΒΑ ΛΙΒΑΝΙΟΥ
“Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”
* Επιμέλεια: acadimies.gr