Διάφορα

Εντυπωσιακή προσέλευση στην Ημερίδα για την Αγροτική Πολιτική! (vid)

Σε μια  κατάμεστη απ αγρότες αίθουσα στο ξενοδοχείο “ΑΙΓΕΣ” στη Βέροια πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα την νέα ΚΑΠ 2014-2020 που διοργάνωσε η εταιρία Easy Education του κ.Νίκου Μουρτζίλα, με την υποστήριξη των αγροτικών συλλόγων της Ημαθίας, την Πρωτοβουλία και την Aντιπεριφέρεια. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Κ.Καραπαναγιωτίδης, ο οποίος εστίασε στα προβλήματα που δημιουργούνται με την αχανή αγορά της Ρωσίας και στα γεγονότα εκεί που θα επηρεάσουν άμεσα και την Ημαθία το προσεχές καλοκαίρι.

Κύριοι ομιλητές στην Ημερίδα ήταν οι Μ.Παπαδοπούλου, καθηγήτρια γεωπονικής ΑΠΘ και ο Σ.Μπλάτσιος, γεωπόνος και ιδιοκτήτης της εταιρίας “ΜΠΛΑΤΣΙΟΣ Σ. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ” με έδρα την Λάρισα (πολύ γνωστός στους συνεταιριστικούς κύκλους και στην Ημαθία. Οι ομιλητές εστίασαν στο τι ίσχυε μέχρι σήμερα και τι θα ισχύει στο μέχρι το 2020.

Το πιο σημαντικό είναι πως πολλά είναι αυτά που αλλάζουν τη νέα περίοδο και τίποτα δεν θα θυμίζει όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα όσον αφορά στις επιδοτήσεις καλλιεργειών, στο ποιος θα θεωρείται αγρότης, στο ποιοι θα παίρνουν πλέον επιδοτήσεις καθώς και προς τα που πρέπει να προσανατολιστεί η παραγωγή στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό το στοιχείο που ανέφερε ο κ.Μπλατσιος όσον αφορά την Ημαθία :

“Ζείτε στον πιο ευλογημένο τόπο στην Ελλάδα, καθώς στην Ημαθία ευδοκιμούν πολλές καλλιέργειες. Συνυπάρχουν μαζί το ροδάκινο με την ελιά, το βαμβάκι με το αμπέλι, κάτι που δεν υπάρχει σε άλλα μέρη στη χώρα. Όσο και να ακούγονται και να προωθούνται κάποιες καινούργιες καλλιέργειες όπως Γκότζι Μπέρι, αρώνια και διάφορα άλλα, τα πέντε προϊόντα που δεν θα ξεμείνουν ποτέ και θα είναι πάντα στην αγορά είναι το λάδι και η ελιά, η κομπόστα, το βαμβάκι, ο καπνός και το ροδάκινο. Αυτά τα προϊόντα είναι και θα είναι σε παγκόσμια ζήτηση και εκεί πρέπει να εστιάσουν οι παραγωγοί, με την προϋπόθεση όμως ότι θα συνενωθούν σε μεγάλους συνεταιρισμούς που θα μπορούν να διαπραγματεύονται το προϊόν που έχουν σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό που μετράει σήμερα στην αγορά είναι η συνέπεια και η συνέχεια. Όταν μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ σου ζητάει μια μεγάλη ποσότητα κάθε εβδομάδα πρέπει να την έχεις έτοιμη και διαθέσιμη, αυτό είναι που μετράει και όχι το ποιος είσαι και από που είσαι, όπως βέβαια μετρά και η ποιότητα”.

Ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη και χρήσιμη Ημερίδα, η οποία έδωσε πολλές απαντήσεις στα ερωτήματα και τις απορίες όλων. Δείτε videos με αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών.

*ammosimathia.blogspot.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected