Κατηγορίες
Ποδόσφαιρο Κόσμος

UEFA – Δύσκολη η πρόκριση στο Champions League για τις ελληνικές ομάδες

0db4bcc43109dc132b3ee18e5a8b1c40_LΈνας νέος κανονισμός της UEFA καθιστά πιο δύσκολη την απευθείας πρόκριση του πρωταθλητή Ελλάδας στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ως τώρα η 12η θέση, αλλά και η 13η υπό προϋποθέσεις, έδινε το εισιτήριο στην πρωταθλήτρια ομάδα της Ελλάδας να παίζει απευθείας στο Champions League. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Goal», όμως, η κατάσταση αλλάζει μέσω των αλλαγών που πρόκειται να εισάγει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία και δυσκολεύει εξαιρετικά την πιθανότατα η 13η χώρα στην κατάταξη να πάρει απευθείας εισιτήριο.

Κι αυτό γιατί πλέον εφόσον η ομάδα που θα κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο πάρει μέσω του πρωταθλήματός της τη θέση για τους ομίλους, τότε ο ευνοημένος είναι ο κάτοχος του Europa League, ο οποίος θα αποφεύγει τα πλέι οφ και θα παίρνει το προνομιούχο εισιτήριο, κάτι που θα ισχύσει για την επόμενη τριετία. Πρόκειται για δεδομένη αλλαγή, η οποία θα μπει στον κανονισμό του Champions League και Europa League 2015-18 σε λίγες ημέρες, όταν επικυρωθεί και τυπικά το access list των διοργανώσεων, πιθανότατα πριν τον φετινό τελικό στη Λισσαβόνα.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα να παραμένει στη 12η προνομιούχο θέση, ωστόσο απειλείται από την Ελβετία και τη Βασιλεία, μετά τη νίκη της τελευταίας με 3-0 επί της Βαλένθια, στο πρώτο ματς των προημιτελικών του Europa League.

Υπάρχει, ωστόσο, και μία πιθανότητα ακόμα κι ως 13οι να εξασφαλίσουμε απευθείας θέση για τον πρωταθλητή στους ομίλους του Champions League κι αυτό σε περίπτωση που τόσο ο νικητής της πρώτης τη τάξη ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όσο κι αυτός του Europa League, κερδίσουν θέση στους ομίλους μέσω του πρωταθλήματός τους την ίδια σεζόν. Πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό; Την τελευταία 10ετία συνέβη μόνο τέσσερις φορές, ήτοι μιλάμε για ποσοστό 40%, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την περσινή σεζόν, από τις Μπάγερν Μονάχου και Τσέλσι, ενώ συνέβη επίσης το 2011 (Μπαρτσελόνα, Πόρτο), το 2007 (Μίλαν, Σεβίλλη) και το 2004 (Πόρτο, Βαλένθια). Από τις  υπόλοιπες έξι σεζόν, υπάρχει και μία όπου καμία εκ των δύο ομάδων δεν είχε απευθείας θέση στους ομίλους (το 2012 με Τσέλσι κι Ατλέτικο).

Το τίμημα από αυτή την εξέλιξη θα το πληρώσει ο Κυπελλούχος Ελλάδας, που με τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι πρότινος, έπαιρνε απευθείας θέση στους ομίλους του Europa League, εφόσον η Ελλάδα διατηρούνταν 12η. Αυτό μάλιστα θα ίσχυε από φέτος κιόλας (αν δεν ήταν ο Ολυμπιακός), ενώ αν η ομάδα που κατακτούσε το τρόπαιο έβγαινε στα πλέι οφ του Champions League, τότε το εισιτήριο θα πήγαινε στη δεύτερη ομάδα των ελληνικών πλέι οφ, δικαίωμα που χάνεται οριστικά κι αμετάκλητα, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση.

*onsports.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected