Κεντρικό σύστημα για την κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας.
Η πρόταση έχει ήδη τεθεί στην κυβέρνηση και αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις έως τον Ιούνιο. Στην παρούσα φάση αναζητούνται πόροι προκειμένου να δημιουργηθεί ένας κεντρικός κωδικός στον προϋπολογισμό για την κάλυψη περίπου 1,9 έως 2,4 εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι έχουν χάσει -λόγω κρίσης- το ασφαλιστικό τους δικαίωμα, όπως γράφει το «Έθνος».
Σχετικές ανακοινώσεις έκανε χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, κατά την ανακοίνωση παροχής δωρεάν φαρμάκων για ανασφάλιστους, αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ, από την εταιρεία Roche. Πρόκειται για 11.500 συσκευασίες φαρμάκων, οι οποίες θα παραδοθούν σε δημόσια νοσοκομεία ή στην «τράπεζα φαρμάκων» που έχουν δημιουργήσει για τους ανασφάλιστους ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ).
Ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε για την προσφορά τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Αλεξάντερ Ζέντερ και τον διευθυντή εταιρικών υποθέσεων Κίμωνα Μαλαταρά.
Εκμυστηρεύτηκε, ωστόσο, ότι ο στόχος του υπουργείου είναι διαφορετικός: «Θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο ώστε το κράτος να καλύπτει απευθείας αυτή την υποχρέωση, με ξεχωριστό κωδικό», τόνισε ο υπουργός.
Οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε δύο χρόνους: Τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ανασφάλιστων από το σύστημα «Ατλας» του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν καθόλου ή έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη, λόγω μη πληρωμής εισφορών ή ήταν προστατευόμενα μέλη εργαζομένων που έχασαν την ασφαλιστική τους κάλυψη.
Έως τον Ιούνιο θα έχουν βρεθεί οι πόροι, προκειμένου να υπάρξει ένα κεντρικό δίκτυο δωρεάν παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης. Στους πόρους αυτούς δεν περιλαμβάνονται τα 13 εκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων που επιστράφηκαν στο κράτος και έχουν ήδη διατεθεί στο υπουργείο Υγείας.
Το ποσό αυτό διατίθεται για τις χειρουργικές επεμβάσεις ανασφάλιστων σε δημόσια νοσοκομεία, καθώς και για την κάλυψη του κόστους νοσηλείας τους.
Για τη φαρμακευτική κάλυψη η διαδικασία που θα ακολουθείται θα είναι η εξής: Οι ανασφάλιστοι θα απευθύνονται στις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), όπου θα εξετάζονται δωρεάν.
Με τη συνταγή που θα τους χορηγείται θα απευθύνονται -κατά πάσα πιθανότητα- στα νοσοκομεία, όπου θα τους χορηγούνται τα φάρμακα για την πάθησή τους. Για τους πάσχοντες από ορισμένες βασικές παθήσεις, όπως υπέρταση, θα υπάρχει δωρεάν χορήγηση γενοσήμων.
Στο σύστημα μπορούν να συμμετέχουν και οι φορείς που συγκεντρώνουν σήμερα ποσότητες φαρμάκων. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και την Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), προκειμένου η προσπάθεια να γίνει πιο συστηματική.