Κατηγορίες
Basket

Δημήτρης Ιτούδης – Από τον Ερμή Τρικάλων στη ΤΣΣΚΑ Μόσχας!

itoudarosssΛίγες μέρες αφού η Μπάνβιτ διέψευσε το ενδιαφέρον της ΤΣΣΚΑ Μόσχας για τον Δημήτρη Ιτούδη, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας τους από τον Έλληνα κόουτς.

Το μπάι άουτ του συμβολαίου που είχαν οι Τούρκοι για τον Δημήτρη Ιτούδη δεν αποτέλεσε πρόβλημα για την ΤΣΣΚΑ. Μέσα σε λίγες ώρες αυτός ο σκόπελος ξεπεράστηκε εύκολα κι έτσι έμειναν όλοι ευχαριστημένοι.

Τόσο η ΤΣΣΚΑ, όσο και η Μπάνβιτ, ενώ και ο Δημήτρης Ιτούδης έκανε το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα βήμα στην καριέρα του.

Ο Δημήτρης Ιτούδης γεννήθηκε στην Βέροια στις 8 Σεπτεμβρίου του 1970 και από πολύ μικρός κατάλαβε ότι ήθελε να ασχοληθεί με την προπονητική. Έπαιξε αρχικά μπάσκετ τόσο στον Ερμή Τρικάλων Ημαθίας και τον Αλκέτα Αλεξάνδρειας ωστόσο το μεγάλο του μεράκι ήταν και είναι η προπονητική.

Ευρύτερα γνωστός στον χώρο του μπάσκετ έγινε από τη συνεργασία του με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, καθώς οι δύο τους συνεργάστηκαν για 13 χρόνια στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Μότο του είναι ότι πάντα υπάρχει τρόπος για να γίνεις καλύτερος και αυτό προσπαθεί να κάνει, σε απίστευτα μεγάλο βαθμό. Ευγενικός, πιεστικός όταν πρέπει και πολύ σοβαρός απέκτησε σταδιακά στο χώρο του μπάσκετ την αναγνώριση που έπρεπε.

Η ενασχόληση με την προπονητική

Σε νεαρή ηλικία αποφασίζει να φύγει για το Ζάγκρεμπ προκειμένου να σπουδάσει. Επιλέγει Φυσική Αγωγή στο τοπικό πανεπιστήμιο, έχοντας ειδικότητα στο μπάσκετ. Η καθημερινή του τριβή με τη γλώσσα του ανοίγει σιγά σιγά πολλές πόρτες. Τα πρώτα του προπονητικά βήματα τον βρίσκουν στα τμήματα υποδομής της Μλάντοστ, ενώ στη συνέχεια αναλαμβάνει πρώτος προπονητής στο εφηβικό της ΚΚ Ζάγκρεμπ τη διετία 1990-92.

Οι γνώσεις του, η σοβαρότητα και η πειθαρχία του στο πλάνο τον φέρνουν την επόμενη τριετία (1992-95) στο πλευρό του Μπόσκο Μπόζιτς, ως ασίσταντ κόουτς της ΚΚ Ζάγκρεμπ. Για τον ίδιο αποτέλεσε μεγάλο σχολείο η θητεία του δίπλα στον Κροάτη προπονητή.

Τότε, μάλιστα, λίγο έλειψε να συνεργαστεί για πρώτη φορά με τον Ομπράντοβιτς. Ο τελευταίος θα είχε τον Ιτούδη προπονητή του, αν έλεγε το 1991 το “ναι” στην πρόταση της Ζάγκρεμπ. Η προοπτική όμως να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Παρτίζαν υπερίσχυσε.

Η συνέχεια τον βρήκε να επιστρέφει στην Ελλάδα και να εργάζεται στον ΠΑΟΚ, στο πλευρό των Κιουμουρτζόγλου και Λούκαϊτς. Το τέλος της σεζόν 1995-96 τον βρίσκει να κάνει τα πρώτα του βήματα ως χεντ κόουτς πάντα στον ΠΑΟΚ, ο οποίος προσπαθούσε να σώσει τη σεζόν. Ακολούθησε το πέρασμά του από τον Πανιώνιο, αλλά και η θητεία του σε Φίλιππο Θεσσαλονίκης και ΜΕΝΤ.

Ο Ίβκοβιτς τον έστειλε στο πλευρό του Ομπράντοβιτς

Το καλοκαίρι του 1999 ο Παναθηναϊκός αποφασίζει να δώσει τα “κλειδιά” στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, σοφή κίνηση όπως έδειξε η ιστορία από τους αδερφούς Γιαννακόπουλου. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς με τον οποίο γνωρίζονταν από χρόνια, τον πρότεινε στον “Ζοτς” κι εκείνος εμπιστεύτηκε τον κουμπάρο του.

Η συνύπαρξή τους για 13 χρόνια στον πάγκο του Παναθηναϊκού αποδεικνύει πως οι δύο τους έδεσαν από την πρώτη στιγμή, έχοντας κοινή φιλοσοφία και οπτική των πραγμάτων. Η γλώσσα φυσικά ήταν αρχικά το μεγάλο ατού του Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος με τα χρόνια όμως γινόταν ολοένα και πιο πολύτιμος στο τεχνικό τιμ των “πράσινων”.

Η συνεργασία του με τον Ομπράντοβιτς μετουσιώθηκε σε μία μεγάλη φιλία που έδωσε μετά από χρόνια τη θέση της σε κουμπαριά, καθώς ο Ζοτς όχι μόνο πάντρεψε τον Έλληνα κόουτς αλλά του βάπτισε και την μονάκριβη κόρη του.

Το καλοκαίρι του 2012 αποχώρησαν από το τεχνικό τιμ του Παναθηναϊκού και ακούστηκε πολλές φορές ότι οι δύο τους τσακώθηκαν. Ωστόσο, ο ίδιος το διέψευσε κατηγορηματικά και στη συνέντευξη που έδωσε στο Sport24.gr το καλοκαίρι του 2013,λίγες μέρες αφού ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπάνβιτ.

Οι σχέσεις του με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς ήρθαν σε ρήξη στο τέλος της σεζόν 2011-2012, λόγω της έντασης των τελικών ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

Το προσωπικό ενδιαφέρον του Κερεχέτα

Η συνεργασία του με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν άλλωστε τόσο αρμονική τα 13 χρόνια στον Παναθηναϊκό που ο ίδιος ο Δημήτρης Ιτούδης αρνήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις προτάσεις μεγάλων ευρωπαϊκών αλλά και ελληνικών ομάδων για να αποχωρήσει.

Το καλοκαίρι του 2007, ο Χοσεάν Κερεχέτα, πρόεδρος της Ταουγκρές εξέφρασε προσωπικό ενδιαφέρον για να φέρει τον Ιτούδη στη Βιτόρια και να ακολουθήσουν ένα πολυετές πλάνο. Πάντως, ο 37χρονος τότε προπονητής τα ζύγισε, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Λαμποράλ για την τιμητική πρόταση και θέλησε να συνεχίσει το έργο του στον Παναθηναϊκό, δίπλα στον Ομπράντοβιτς.

“Όταν ήλθε η πρόταση από την Ταουγκρές είχα ακόμη έναν χρόνο συμβόλαιο. Όφειλα, λοιπόν, να το συζητήσω με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος μου έδειξε με τον τρόπο του ότι δεν ήθελε να φύγω”, σχολίασε ο Δημήτρης Ιτούδης σε συνέντευξη του αρκετά χρόνια αργότερα.

Η πρόκληση της Μπάνβιτ

Το καλοκαίρι του 2013 αποδέχτηκε την πρόταση της Μπάνβιτ να χτίσει μία ομάδα που θα κυνηγούσε το όνειρο της Ευρωλίγκας. Δημιούργησε ένα ανταγωνιστικό σύνολο που έχασε πάντως το εισιτήριο για την Ευρωλίγκα, έκανε μία εξαιρετική σεζόν, οδηγώντας την κούρσα στην Τουρκία, ωστόσο έχασε τα κρίσιμα ματς, απόρροια και της έλλειψης εμπειρίας που είχε η ομάδα του.

Στα πλέι οφ, η Γαλατάσαραϊ χτύπησε σαν… κόμπρα στα κρίσιμα σημεία και απέκλεισε τελικά με 3-1 την Μπάνβιτ του Ιτούδη, που έχασε μέσα σε λίγα ματς το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας που θα είχε μέχρι τους τελικούς του πρωταθλήματος.Νωρίτερα βέβαια στη σεζόν είχε προηγηθεί και το κάζο του Κυπέλλου Τουρκίας, όταν αποκλείστηκε από την Τραμπζονσπορ. Έτσι, η Μπάνβιτ ναι μεν έδειξε ότι έχει δυνατότητες και με το μπάτζετ που διαθέτει, απέδειξε όμως πως οι ομάδες χρειάζονται χρόνο για να χτιστούν.

Η φιλοσοφία του Ιτούδη

Έχει ιδρύσει τη Basketball Academy Club μαζί με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τους κ.κ. Παταβούκα, Ρεγγίνα με στόχο να μυήσουν όλοι μαζί τους λιλιπούτειους φίλους του μπάσκετ στα μυστικά του αθλήματος.

Κατά καιρούς έχει πει πολλά πράγματα αλλά κρατήστε μερικά από τα οποία έχει πει, για να καταλάβετε κάπως τη φιλοσοφία του για το μπάσκετ.

*Να αγαπάτε αυτό που κάνετε. Με προσπάθεια και δουλειά, θα έχετε καλά αποτελέσματα. Οι κόποι επιβραβεύονται, όταν δουλεύεις με σύστημα.

*Βασικός μας στόχος είναι να μάθουν τα βασικά του αθλήματος. Να βγάλουμε τους αυριανούς υγιείς φιλάθλους, ή υγιείς αθλητές ή και τους μετέπειτα σταρ.

*Πρωταρχικός στόχος πάντως είναι να μάθουν τι σημαίνει αθλητισμός, τι σημαίνει συνεργασία, γιατί έχουμε να κάνουμε με συνεργασίες.

*Τα τεχνικά θέματα που μαθαίνετε εδώ, είναι πολύ σημαντικά. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τα επαναλαμβάνετε, ώστε να γίνεστε καλύτεροι. Στον Παναθηναϊκό επαναλαμβάνουμε πάρα πολλά πράγματα για να βελτιωθούν οι παίκτες και να διορθώνουμε εμείς οι προπονητές. Εφόσον έχετε την ευκαιρία να κάνετε προπόνηση με υψηλού επιπέδου προπονητές, εκμεταλλευτείτε την και μην την αφήσετε να πάει χαμένη.

πηγή

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected