Εάν ψάχνετε μέρη απομόνωσης, διαφανή νερά σε παρθένες παραλίες, τόσο καθαρά που θα θέλετε να τα πιείτε στο ποτήρι, με πράσινο, με λουλούδια, με ξεχασμένα μοναστήρια και μονοπάτια ιδανικά για πεζοπορία, τότε ψάχνετε τις παρακάτω προτάσεις..
Αυτά δεν είναι μέρη για να περάσετε τις πολυήμερες διακοπές σας καθώς δεν θα βρείτε καταλύματα.. Είναι μέρη σπάνιας ομορφιάς που θα επισκεφτείτε είτε με δικό σας φουσκωτό, είτε με καΐκια από ένα κοντινό και κατοικημένο νησί με προγραμματισμένα δρομολόγια, για να γευτείτε την πληρότητα της γαλήνης και το μεγαλείο του φυσικού κάλλους!
-
Πεταλιοί – Κάρυστος
Οι Πεταλιοί είναι νησιωτικό σύμπλεγμα που συναντάμε στο νότιο Ευβοϊκό κόλπο και συγκεκριμένα στην Κάρυστο. Το σύμπλεγμα αυτό περιλαμβάνει τα εξής 10 νησιά: Μεγαλόνησος, Χερσονήσι, Αυγό, Λαμπερούσα, Λουλούδι, Μακρονήσι, Ποντικόνησο, Πράσο, Τράγος και Φούντι. Πολλοί χαρακτηρίζουν τους Πεταλιούς ως Καραϊβική της Ελλάδας, καθώς ενδείκνυνται για καταδύσεις στα πεντακάθαρα νερά τους και τους χρυσούς κολπίσκους τους!
-
Κυρά Παναγιά – Αλόννησος
H Κυρά Παναγιά ή αλλιώς Πελαγονήσι είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί των Βορείων Σποράδων. Τη συναντούμε βορειοανατολικά στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου και εκτείνεται 25 τ.χλμ. με υψηλότερο σημείο τα 299μ.. Το νησί είναι ιδιοκτησία της μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους και εκεί είναι χτισμένο ένα μοναστήρι της Παναγίας. Στην Κυρά Παναγιά θα πάτε για εξερεύνηση και για απομόνωση. Στις θάλασσές της βρίσκει καταφύγιο και η μεσογειακή φώκια!
-
Κάλαμος – Λευκάδα
Ακριβώς απέναντι από το Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας, βρίσκεται ο Κάλαμος, ένα καταπράσινο νησί με έκταση 24,964 τ. χλμ. και παραλίες με νερό που σχεδόν θες να πιεις! Διάφανο τιρκουάζ το χρώμα της θάλασσας εκεί, με τα τζιτζίκια να δίνουν και να παίρνουν! Αν δεν έχετε δικό σας φουσκωτό, μπορείτε να βρεθείτε στους κόλπους του με καΐκια που εκτελούν δρομολόγια από και προς τον Μύτικα στην ακτή της Αιτωλοακαρνανίας!
-
Λιχάδες – Εύβοια
Άλλο ένα σύμπλεγμα νησιών, αυτή τη φορά στο βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, ανάμεσα στα Καμένα Βούρλα και στην Εύβοια, έχει το ψευδώνυμο Ελληνικές Σεϋχέλλες! Τα μικρά αυτά νησάκια αναδύθηκαν πριν χιλιάδες χρόνια, μετά από μεγάλο σεισμό! Τα μεγαλύτερα από αυτά είναι η Στρογγυλή και η Μανολιά, λίγο μικρότερα η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βάγια και μερικά ακόμα μικρότερα που ονομάζονται Ποντικονήσια. Τα νερά τους είναι εξαιρετικά και προσελκύουν εκλεκτούς επισκέπτες για μονοήμερες εκδρομές! Η πρόσβαση γίνεται καθημερινά με καΐκι από το λιμάνι του Αγίου Γεωργίου στη Βόρεια Εύβοια αλλά και από τα Καμένα Βούρλα.
-
Πρασονήσι – Ρόδος
Ένα φυσικό θαύμα: μια λωρίδα άμμου χωρίζει το Καρπάθιο πέλαγος στα δύο, ενώνοντας το Πρασονήσι με την υπόλοιπη Ρόδο και προσφέροντας δυο εξωτικές παραλίες! Το Πρασονήσι βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Ρόδου, αρκετά μακριά από την πόλη, αλλά αξίζει η απόσταση! Το θέαμα ανταμείβει κάθε επισκέπτη. Μάλιστα, η μία πλευρά της παραλίας ενδείκνυται για ήρεμες καταστάσεις, ενώ η άλλη, χάρη σε δυτικούς ανέμους, διαθέτει τα καλύτερα κύματα για τους λάτρεις του wind surfing!
-
Στυρονήσια – Εύβοια
Τα Στυρονήσια είναι νησάκια – απομεινάρια από καταβύθιση χέρσας γης, που ήταν ενωμένη με την Εύβοια και την Αθήνα. Αυτά είναι η Στύρα, το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος, το Μεγάλο Κουνέλι, το Μικρό Κουνέλι, ο Άγιος Ανδρέας, ο Φονιάς, το Πετούσι και το Τηγάνι! Όλα τους με περίεργα ονόματα αλλά με εξήγηση! Για παράδειγμα, το Μεγάλο Κουνέλι πήρε το όνομά του από τα πολλά αγριοκούνελα του νησιού! Ο Άγιος Ανδρέας, από την εικόνα του ομώνυμου Αγίου που βρέθηκε στην ακτή. Ο Φονιάς, από την παράδοση που υποστηρίζει πως στα χρόνια της τουρκοκρατίας άφηναν εκεί τα παιδιά “αγνώστου πατρός”. Όποιο νησάκι και να διαλέξετε, τα νερά είναι κρυστάλλινα και σας προσκαλούν για μακροβούτια!
-
Τσουγκριά – Σποράδες
Η Τσουγκριά είναι νησίδα των Σποράδων και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το λιμάνι της όμορφης Σκιάθου. Οι χαρακτηριστικές παραλίες της αποτελούν πόλο έλξης εκλεκτικών τουριστών! Για να την προσεγγίσετε, παίρνετε τα τουριστικά πλοία από το λιμάνι της Σκιάθου ή από το λιμανάκι των Αχλαδιών. Αξιοθέατο της νησίδας είναι και το εξωκλήσι με το όνομα «η εκκλησία του γκρεμνού», όπως την αποκαλούν οι ψαράδες!
-
Πάτροκλος – Σούνιο
Το νησί αυτό βρίσκεται στο δρόμο προς το Σούνιο, στο Σαρωνικό κόλπο και απέχει 65 χιλιόμετρα από την Αθήνα! Πήρε το όνομά του από το Ναύαρχο του στόλου του Αιγυπτίου βασιλιά Πτολεμαίου: Όταν ο Πτολεμαίος κατά το Χρεμωνίδειο πόλεμο (262-266 μ.Χ.) έστειλε το στόλο του για να βοηθήσει τους Αθηναίους να αντιμετωπίσουν τις επιδρομές του Αντιγόνου, ο Πάτροκλος είχε φτιάξει στο νησί αυτό το στρατόπεδό του! Εξού και το όνομα! Μερικοί μπορεί να το ξέρουν μάλιστα και ως Γαϊδουρονήσι. Αξίζει τη βουτιά μας, δε βρίσκετε;!
-
Χρυσή
Η Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, βρίσκεται νότιας της Κρήτης, 8 ναυτικά μίλια από την Ιεράπετρα. Είναι ένας μικρός παράδεισος με τιρκουάζ νερά, χρυσή άμμο που έχει εκατομμύρια μικρά κοχυλάκια και ένα δάσος με κέδρους, η ηλικία των οποίων ξεπερνά τα 200 χρόνια. Η Χρυσή, λόγω της απίστευτης και μοναδικής ομορφιάς της έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους NATURA 2000. Για αυτό το λόγο απαγορεύεται αυστηρά οποιαδήποτε μορφή ρύπανσης αλλά και η συλλογή κοχυλιών. Μπορείτε να πάτε με καραβάκι από την Ιεράπετρα.