Γ Εθνική / Τοπικά - Μεταγραφές

Μακροχώρι – Η απίθανη ιστορία του νεοαποκτηθέντα Σουλεϊμάν Ουατάρα!

suleimanisΠίσω από τη λάμψη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, πολλές φορές κρύβονται… απίστευτες ιστορίες, ικανές να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για οσκαρικές ταινίες! Μία από αυτές δημοσίευσε στην“Espresso” του Σαββάτου ο καλός συνάδελφος, Βαγγέλης Μελέκογλου. Η ζωή του Σουλεϊμάν Ουαταρά, που αγωνίζεται πλέον στον ΠΑΟ Κρουσώνα αποτελεί μάθημα ζωής για εκείνους που «λυγίζουν» στην πρώτη δυσκολία και νιώθουν ότι το σύμπαν… συνωμοτεί εναντίον τους με το παραμικρό… Τα πολλά λόγια όμως είναι περιττά…

Απολαύστε το συγκλονιστικό ρεπορτάζ του Βαγγέλη Μελέκογλου που δημοσιεύτηκε στην “Espresso”:

Έλυσε την «κατάρα» ο Ουατάρα

Η ζωή του, κόλαση. Η ιστορία του, ατελείωτη. Τι κι αν είναι ιστορία μικρή, σύντομη, διάρκειας μόλις τεσσάρων ετών. Ξέρετε, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και ένα τόσο μικρό διάστημα, μπορεί να φαντάζει αιωνιότητα.

Ο μικρούλης Σουλεϊμάν, γεννημένος στην Ακτή Ελεφαντοστού, φάνταζε μεγάλο ταλέντο και δεν άργησε ο καιρός να αναγνωριστεί. Εντάχθηκε στις Ακαδημίες του σπουδαίου Κόλο Τουρέ, από τα μεγαλύτερα ονόματα στη χώρα. Ο εμφύλιος όμως (συνηθισμένες καταστάσεις στην αφρικανική ήπειρο), έμελε να τον απομακρύνει από την Ακτή. Βρέθηκε στην Τυνησία κι από εκεί, με τις ευλογίες μάνατζερ-«διαμαντιών», αυτών που ξέρουν πώς να σκοτώνουν ηθικές και άλλες αξίες και να γκρεμίζουν όνειρα, κατέληξε στην Τουρκία.

Η επιθυμία των γονιών και του ίδιου να κάνει καριέρα, να αναδείξει το ταλέντο του, να ξεφύγει από τη μιζέρια, έκαναν τον μικρό μπαλάκι στα χέρια των μάνατζερ που, όταν δεν βρήκαν ανταπόκριση στις οικονομικές τους απαιτήσεις, τον άφησαν στο έλεος του Θεού.

Ο δρόμος προς την επιβίωση, τον έφερε στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των ανθρώπων που αναζητούν καλύτερες συνθήκες και που θεωρούν την χώρα μας «γη της επαγγελίας». Αλίμονο! Ο Σουλεϊμάν Ουαταρά, δεν ήταν εύκολο να βρει ποδοσφαιρική στέγη. Που να πάει, που να απευθυνθεί;

Έχοντας την κάρτα προσωρινής παραμονής στην Ελλάδα, αναζήτησε δουλειά αλλά, εις μάτην. Κατέληξε να μένει σε παγκάκια και να αναζητεί τροφή από τους κάδους απορριμμάτων -ναι, σκηνές που ανακαλύπτουμε σε όλες τις γειτονιές καθημερινά, εικόνες που αντικρίζουμε κάθε πρωί, με ανθρώπους να προσπαθούν να κερδίσουν μιας κουταλιάς ζωή. Ένας απ αυτούς ήταν, εκείνο το (πρόσφατο) διάστημα και ο Σουλεϊμάν Ουαταρά. Υπήρχαν και στιγμές βέβαια, που η τύχη ήταν με το μέρος του όταν έβρισκε συντοπίτες του και του πρόσφεραν μια θέση στο νοικιασμένο δωμάτιο των …είκοσι ατόμων στην Κυψέλη ή την πλατεία Αμερικής. Τουλάχιστον, δεν ήταν στο κρύο…

Ωστόσο, ήρθαν και τα χειρότερα. Ο έφηβος από την Ακτή Ελεφαντοστού, το καλοκαίρι του 2012 συνελήφθη από την Αστυνομία. Ήταν, πλέον, παράνομος στη χώρα. Έκανε επτά μήνες φυλακή.

e9ad9fee9d0bc73e0b2c055eb0b268ce_L

Στο μεταξύ, μέσω των διαφόρων οργανώσεων, κατάφερε να αναγνωριστεί (από τη Διεθνή Αμνηστία) ως πολιτικός πρόσφυγας. Αυτό, του έλυνε τα χέρια. Όταν ξεπεράστηκαν οι διαδικασίες, πέρασε κι ο χρόνος και το παιδί αποφυλακίστηκε, χωρίς το φόβο του «μπαμπούλα» και στηριζόμενος στο ταλέντο του, αναζήτησε κάποια ομάδα να παίξει μπάλα. Αυτό ήξερε να κάνει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο, αυτό ήταν που του είχαν στερήσει όλοι εκείνοι οι διακινητές ψυχών.

Δοκιμάστηκε σε αρκετούς συλλόγους, στο Αίγιο, την Αχαΐα και την Αθήνα, μέχρι να καταλήξει στην Κρήτη. Εκεί, βρήκε το λιμάνι του. Ο μικρός από την Ακτή Ελεφαντοστού, υπέγραψε, επιτέλους, συμβόλαιο. Στον ΠΑΟ Κρουσώνας, που γνωστοποίησε την απόκτησή του. Ο μικρός, που τόσο ταλαιπωρήθηκε, έκανε, επιτέλους, πράξη το όνειρό του. Το βέβαιο είναι πως, όλη η Ελλάδα που έμαθε, πια, την ιστορία του, θα τον παρακολουθεί με την ευχή, να καταφέρει σπουδαία πράγματα και, το σημαντικότερο, να καταφέρει να χτίσει τη ζωή του…

Τα «ματωμένα διαμάντια» της Αφρικής

Η αγορά της Αφρικής παρέμενε ανεξερεύνητη πριν από 30 χρόνια. Από τις αρχές της δεκαετίας του 90 όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Η παρουσία αστέρων υπέρλαμπρων, όπως ο Ζορζ Γουεά και ο Ροζέ Μιλά, άλλαξαν άρδην τον ρουν της ιστορίας.

Η Αφρική έπαυε να είναι το… αποπαίδι του ποδοσφαίρου. Διαμάντια (ανεκμετάλλευτα) ήταν πολλά. Κι όταν αυτό το κατάλαβαν οι Ευρωπαίοι, ξεκίνησε ένας απίστευτος χορός διακίνησης παικτών. Πολλοί ήταν οι (ευρωπαϊκοί) σύλλογοι μάλιστα που άρχισαν να δημιουργούν σχολές μέσα στους (αφρικανικούς) συλλόγους! Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν υπήρξε εκμετάλλευση. Καθώς -στα πρώτα χρόνια- η ανάγκη, κυρίως, των Αφρικανών ποδοσφαιριστών να βρουν διέξοδο στη (σύγχρονη) Ευρώπη ήταν τεράστια. Το γεγονός εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο οι μεγάλοι της Γηραιάς Ηπείρου. Και κατάφεραν να αποκτήσουν ό,τι καλύτερο είχε η Αφρική. Με κάθε κόστος…

Άφαντος για έναν μήνα στον Κρουσώνα!

Επιμέλεια: Grandsport.gr | 28/12/2014 – 22:02

Προ καιρού ο Σουλεϊμάν Ουατάρα είχε ενταχθεί στις προπονήσεις του ΠΑΟ Κρουσώνα και υπολογιζόταν ότι θα είναι το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα του Ιανουαρίου.

Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ είχε κινήσει τις διαδικασίες για να του εκδώσουν δελτίο, με τον ίδιο να ταξιδεύει στην Αθήνα για να βγάλει κάποια απαιτούμενα έγγραφα. Τελικά, ο Ιβοριανός μεσοαμυντικός πήγε στην πρωτεύουσα… αλλά δεν ξαναγύρισε. Έκτοτε τα ίχνη του αγνοούνται στον Κρουσώνα, έχοντας για τουλάχιστον ένα μήνα να πάει για προπόνηση… (πηγή : grandsport.gr)

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected
P