Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να αξιολογήσει κάποιος μία μεταγραφή είναι σίγουρα πολλοί, εξ ου και οι αντιρρήσεις είναι… ευπρόσδεκτες. Στο φετινό χειμερινό μεταγραφικό παζάρι έγιναν ασυνήθιστα ηχηρές κινήσεις για τα ελληνικά δεδομένα αυτής της περιόδου. Παίκτες με σπουδαία καριέρα, «βαρύ» βιογραφικό, άλλοι από αγωνιστική απραξία κι άλλοι από… φουλ ρυθμό, ορισμένοι από τους οποίους υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, αλλά κι εκείνοι που αποτελούν «value for money».
Το SDNA προσπάθησε να σταχυολογήσει τις μεταγραφές χρησιμοποιώντας ένα κράμα της προσδοκόμενης προσφοράς στην ομάδα όπου πηγαίνει κάθε ποδοσφαιριστής, με βάση και τις ανάγκες της και φυσικά της γενικότερης αξίας του παίκτη, μαζί με το… παρελθόν που κουβαλάει. Κάπως έτσι υπάρχουν ορισμένες ηχηρές -για κάποιους- απουσίες, όπως επί παραδείγματι του Σωτήρη Νίνη, που έχει να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο από τότε που φορούσε… ξανά πράσινα ή και παικτών όπως ο Καράσκο στον Ατρόμητο κι ο Ιγκλέσιας στον Αστέρα Τρίπολης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο… τρύπωσαν στη δεκάδα ονόματα όπως του Τάτου και του Ολαϊτάν, παίκτες που μπορούν να αποδειχτούν «σωτήρες» στις ομάδες που πηγαίνουν.
Ξεκινώντας από το 10 και φτάνοντας… στην κορυφή, ακολουθούν οι κορυφαίες μεταγραφές του Ιανουαρίου:
10. Μάικλ Ολαϊτάν (Εργοτέλης)
Έχει να αγωνιστεί εδώ δέκα μήνες, από το -τραυματικό για τον Ολυμπιακό- 0-3 με τον Παναθηναϊκό πέρυσι τον Μάρτιο, όταν και κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο. Το πρώτο ζητούμενο για τον Μάικλ Ολαϊτάν ήταν να επιστρέψει υγιής κι αφού αυτό συνέβη αποφασίστηκε ο δρόμος της επιστροφής του να έρθει μέσω… του Εργοτέλη. Βάση δυνατοτήτων, έχει σίγουρα να δώσει πολλά στους Κρητικούς που δίνουν μάχη για την παραμονή τους στην κατηγορία. Μπορεί όμως να είναι ο… παλιός καλός Ολαϊτάν; Θα το δούμε προσεχώς.
9. Τάσος Παπάζογλου (Ξάνθη)
H Καθιέρωση στον Ολυμπιακό δεν ήρθε ποτέ, παρ’ όλα αυτά έμεινε για τρία χρόνια στο μεγάλο Λιμάνι ως… ρολίστας και η περιπέτεια της Κύπρου κράτησε μόλις για έξι μήνες. Μετά από 9 συμμετοχές με τον ΑΠΟΕΛ, ο Τάσος Παπάζογλου έλυσε το συμβόλαιό του με τον σύλλογο της Λευκωσίας για να υπογράψει στην Ξάνθη. Οι Ακρίτες αναμένουν σίγουρα πολλά από τον 26χρονο αμυντικό που έχει κάνει πρωταθλητισμό, αλλά έχει και παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο, εκείνο του Τσάμπιονς Λιγκ και είναι η ευκαιρία του για το μεγάλο come back.
8. Αλάν Πουλίδο (Λεβαδειακός)
Αποτέλεσε το μεγαλύτερο ίσως μεταγραφικό σίριαλ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού παρ’ ό,τι ο Ολυμπιακός εμφανίζεται να τον έχει κλείσει από πέρυσι το καλοκαίρι, ακόμα… τραβιέται η υπόθεσή του. Ο Πουλίδο πάτησε τελικά Ελλάδα, όχι όμως για τους Πειραιώτες, αλλά για τον… Λεβαδειακό και δη με κανονική μεταγραφή, υπογράφοντας για 1,5 χρόνο! Αν τώρα δείτε τον Μεξικανό πρώην αρχισκόρερ της Τίγκρες να μεταπηδάει το καλοκαίρι στο μεγάλο Λιμάνι, μην παραξενευτείτε… Όπως επίσης κι αν δεν μπορέσει να πάρει τη μπλε κάρτα, ώστε να αγωνιστεί με τους Βοιωτούς, οι οποίοι πάντως τον έχουν ανακοινώσει.
7. Ανδρέας Τάτος (Βέροια)
Οι δανεισμοί φαίνεται ότι του πήγαιναν πολύ καλύτερα, αφού φέτος όπου ο Ατρόμητος τον απέκτησε με κανονική μεταγραφή από τον Ολυμπιακό, ο Ανδρέας Τάτος πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, με αποτέλεσμα να έρθει και το «διαζύγιο». Αν παίξει σύμφωνα με τις πραγματικές του δυνατότητές, είναι ικανός να ανεβάσει επίπεδο τη Βέροια, η οποία προχώρησε την απόκτησή του με… φόντο και το μέλλον, μιας και το καλοκαίρι θα χάσει σίγουρα τους Μπεν (Ολυμπιακός), Καλτσά (Παναθηναϊκός). Με δεδομένο ότι αποκτήθηκε ως ελεύθερος για 2,5 χρόνια, αποτελεί μεταγραφή «value for money» για την ομάδα της Ημαθίας.
6. Φράνκο Χάρα (Ολυμπιακός)
Η απόκτηση ενός εξτρέμ αποτελούσε προτεραιότητα για τον Ολυμπιακό κι αφού… παρέλασαν αρκετά ονόματα, οι «ερυθρόλευκοι» κατέληξαν στον Φράνκο Χάρα. Από το 2010 στη Μπενφίκα ο 26χρονος άσος, φέτος όμως ταλαιπωρήθηκε από έναν τραυματισμό που τον περιόρισε σε μόλις δύο συμμετοχές. Δεδομένη η ποιότητα του Αργεντινού μεσοεπιθετικού ο οποίος υπέγραψε για 2,5 χρόνια με την αγορά του να κοστίζει περί το 1,5 εκατ. ευρώ, το ζητούμενο όμως είναι και η γρήγορη προσαρμογή του. Γεγονός πάντως ότι έρχεται σε μία περίοδο όπου δείχνει να παίρνει τα πάνω του και ο Ντουρμάζ.
5. Στάθης Ταυλαρίδης (Παναθηναϊκός)
Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού στο κέντρο της άμυνας έβγαζε… μάτια, το «τριφύλλι» το είχε πληρώσει σε πολλές περιπτώσεις και ο Γιάννης Αναστασίου έψαχνε μία «σίγουρη» λύση. Ο Στάθης Ταυλαρίδης μετακόμισε στους «πράσινους» από τον Ατρόμητο, έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο διάρκειας 1,5 έτους και με το καλημέρα πήρε τη φανέλα του βασικού σπίτι! Ο 35χρονος κεντρικός αμυντικός «έδεσε» κατευθείαν με τη νέα του ομάδα και έχει βοηθήσει τα μέγιστα. Η μεταγραφή του δεν ήταν… αεροδρομίου, αλλά ουσίας και τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής δικαιώνουν το «τριφύλλι».
4. Ρικάρντο Κόστα (ΠΑΟΚ)
Το όνομα του Ρικάρντο Κόστα ακούστηκε αρχικά για τον Ολυμπιακό επί των ημερών Μίτσελ. Η απομάκρυνση του Ισπανού από το «λιμάνι» άλλαξε τα δεδομένα, ο ΠΑΟΚ μπήκε στο κυνήγι της απόκτησής του και τον έκανε δικό του. Ο 33χρονος κεντρικός αμυντικός υπέγραψε για 1,5 χρόνο με τον «δικέφαλο». Το συμβόλαιό του προβλέπει να πάρει 400.000 ευρώ ως το τέλος της σεζόν και άλλα 800.000 για τη νέα σεζόν. Η μεταγραφή του, βέβαια, εξελίχθηκε σε «θρίλερ» με τις φήμες να αναφέρουν ότι οι «ερυθρόλευκοι» προσπάθησαν να τον κλέψουν την τελευταία στιγμή προσφέροντας στον διεθνή Πορτογάλο περισσότερα χρήματα.
3. Κώστας Κατσουράνης (Ατρόμητος)
Μετά την «περιπέτεια» στην… ξενιτιά και την Ινδία ο Κώστας Κατσουράνης επέστρεψε στα πάτρια εδάφη. Μετά από 14 εμφανίσεις (και το καλύτερο γκολ της χρονιάς) με την Πούνε, ο 35χρονος μέσος αποφάσισε να αγωνιστεί ξανά στην Ελλάδα και έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο διάρκειας έξι μηνών με τον Ατρόμητο. Στο deal των δύο πλευρών υπάρχει και οψιόν ανανέωσης για έναν ακόμα χρόνο. Πολύπειρος και γνώστης όσο λίγοι του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Κατσουράνης δίνει στην ομάδα του Περιστερίου λύσεις τόσο στην άμυνα, όσο και στα χαφ.
2. Φελίπε Σαντάνα (Ολυμπιακός)
Ο Ολυμπιακός αναζητούσε έναν στόπερ ογκόλιθο για τα μετόπισθεν, η λύση Νέτο δεν «έκατσε» και οι «ερυθρόλευκοι» στράφηκαν στον Φελίπε Σαντάνα. Ο 28χρονος μετακόμισε στο «λιμάνι» δανεικός από τη Σάλκε «κουβαλώντας» βαρύ βιογραφικό και πενταετή θητεία στην Bundesliga με τους «μπλε του βασιλιά» και την Ντόρτμουντ. «Γίγαντας» ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός με ύψος 1,94μ. και ανίκητος στο ψηλό παιχνίδι. Ο Σαντάνα υπέγραψε για έξι μήνες, όμως, υπάρχει συμφωνία για δύο ακόμα χρόνια ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον παίκτη. Στη Γερμανία ο Λατινοαμερικάνος στόπερ κατέκτησε δύο φορές το πρωτάθλημα (2011, 2012) και στο Champions League έφτασε τη σεζόν 2012/13 στον τελικό με την Ντόρτμουντ.
1. Κριστιάν Νομπόα (ΠΑΟΚ)
Στις 9 Ιανουαρίου έσκασε η «βόμβα» Νομπόα στη Θεσσαλονίκη. Ο Ιβάν Σαββίδης έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και ο 29χρονος μέσος ανακοινώθηκε από τον ΠΑΟΚ. Ο άσος από το Εκουαδόρ είχε μείνει ελεύθερος από τη Ντιναμό Μόσχας και ο «δικέφαλος» δεν έχασε την ευκαιρία να τον κάνει δικό του σε μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές της ιστορίας του. Ο Νομπόα έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο διάρκειας 2,5 ετών με τις ετήσιες απολαβές του να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ.